• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بستن پارچه به درب امامزادگان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: امام‌ زاده‌ ، زیارت
پرسش:آیا گره زدن درب امام‌زاده‌ها با پارچه سبز، درست است؟
پاسخ: رفتن به حرم امامان معصوم علیهم‌السلام و امام‌زادگان، ثواب و آثار مثبت و سازنده‌ای دارد، اما ضروری است به این نکته توجه شود که از اعمالی که سبب سوء استفاده برخی افراد می‌شود باید پرهیز کرد.



با جست‌وجویی که در منابع حدیثی انجام پذیرفت منشأ روایی برای گره زدن درب ضریح امام‌زاده‌ها یافت نشد.


یکی از اندیشمندان دینی در باره زیارت قبور بزرگان چنین می‌گوید:

۲.۱ - مراکز تهذیب نفوس

«هرگاه به مردم آموزش کافی داده شود که از هرگونه افراط و تفریط بپرهیزند و در کنار این قبور مطهّر به یاد خدا باشند و از گناهان خود توبه کرده و از افکار و برنامه‌های اولیاء الله الهام بگیرند، به یقین مرقدهای مطهّر آنان کانونی برای تعلیم و تربیت و توبه و انابه به سوی خدا و تهذیب نفوس خواهد بود.

۲.۲ - برقراری رابطه معنوی و دوری از گناه

ما به تجربه دریافته‌ایم، میلیون‌ها نفری که هر سال به زیارت قبور پاک ائمّه دین می‌روند یا قبور شهدای راه حق را زیارت می‌کنند، با روحیه‌ای بهتر، و صفا و نورانیّت بیشتر و قلبی پاک‌تر، از کنار قبور آنان بازمی‌گردند، و آثار این امر در آنان مدّت‌ها نمایان است. و هنگامی که آن‌ها را به شفاعت بر درگاه خدا، برای آمرزش گناهان و حلّ مشکلات دینی و دنیوی خود می‌طلبند، ناگزیرند برای برقرار ساختن رابطه معنوی با آنان، تا آن‌جا که در توان دارند از گناهان فاصله بگیرند و به سراغ نیکی و پاکی بروند.

۲.۳ - لزوم تعلیم مفهوم واقعی زیارت

اضافه بر این توجّه و توسّل به آنان و طلب شفاعت از آنان بر درگاه خدا، آن‌ها را در برابر مشکلات پُرتوان می‌سازد، مانع یأس و ناامیدی می‌شود و از دردها و آلام روحی و جسمی آن‌ها می‌کاهد و آثار و برکات فراوان دیگر.... از آن‌جا که گاه کارهای بعضی از عوام بهانه‌هایی به دست مخالفان می‌دهد، سزاوار است همه علمای اعلام و دانشمندان اسلام ، از حرکات نسنجیده بعضی از عوام در کنار قبر پیامبر صلوات‌الله‌علیه یا ائمّه بقیع و سایر امامان معصوم و قبور شهدا و بزرگان اسلام جلوگیری کنند و مفهوم واقعی زیارت و توسّل و تبرّک و شفاعت طلبیدن را به آن‌ها تعلیم دهند.

۲.۴ - وسیله بودن ائمه و امامزادگان

به همه مردم بگویند، همه چیز و همه کار به دست خدا و او مسبّب الاسباب و قاضی الحاجات و کاشف الکربات و کافی المهمّات است و اگر به پیامبر صلوات‌الله‌علیه و امامان متوسّل می‌شویم، آن‌ها به اذن پروردگار و با استمداد از ذات پاک او کاری انجام می‌دهند یا در پیشگاه خداوند شفاعت می‌کنند و از او تقاضای بر آمدن حاجات می‌نمایند.
سجده کردن بعضی از عوام در برابر این قبور مقدّس، تعبیراتی که بوی الوهیّت نسبت به آنان می‌دهد، گره‌زدن چیزی به ضریح آنان و مانند این‌ها، همه از امور ناشایست و مشکل آفرین است و چهره یک کار مثبت و بسیار سازنده (زیارت) را دگرگون می‌سازد و بهانه به دست این و آن می‌دهد تا مردم را از برکات زیارت محروم سازند...».


گفتنی است؛ مقابله دفعی با این‌گونه امور صحیح نیست و باید به تدریج و با زبان نرم و منطق صحیح آن‌ها را به راه درست رهنمون ساخت.



۱. شیعه پاسخ می‌گوید، مکارم شیرازی، ناصر، مدرسه امام علی بن ابی‌طالب(ع)‌، قم‌، ص ۱۰۸.    



اسلام کوئست    


رده‌های این صفحه : خرافات | کلام




جعبه ابزار