• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

امام خمینی و تفسیر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: امام خمینی، تفسیر قرآن، نزول قرآن، مراتب وحی.
پرسش: نظر امام خمینی (ره) در رابطه با مراتب وحی و تفسیر قرآن کریم چیست؟ توضیح دهید؟
پاسخ:





۱.۱ - مراتب نزول قرآن

از تفحص در فرمایشات حضرت امام خمینی (ره) در رابطه با قرآن کریم‌، ‌مطلبی که دال بر وجود مراتب وحی باشد به دست نیامد، آن‌چه ایشان در این رابطه فرموده‌اند: مراحل و مراتبی از نزول قرآن کریم می‌باشد. مثل این‌که فرموده‌اند: خدای تبارک و تعالی به‌واسطه سعه رحمت بر بندگان، این کتاب شریف را از مقام قرب و قدسی خود نازل فرموده و به حسب تناسب عوالم تنزل داده تا به این عالم ظلمانی و سجن طبیعت رسیده و به کسوت الفاظ و صورت حروف درآمده.
[۱] موسوی خمینی، سید روح الله، آداب الصلوة، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) چاپ و صحافی از سازمان چاپ وانتشارات وزارت ارشاداسلامی، چ ۳، ۱۳۷۲، ص ۱۸۴.


و نیز در جای دیگر فرموده‌اند: ... قرآن نازله‌ای است که پس از عبور از حجاب‌های نور، وارد شده است در ماه مبارک رمضان، آن هم بر قلب مبارک رسول خدا و از آنجا باز تنزل شده است تا رسیده است به آن جایی که با زبان گفته می‌شود. حالا کیفیت نزول قرآن خود یک شعبه مهم است و کیفیت گرفتن قرآن از وحی الهی و از ملکی که مأمور این کار است، آن هم یک بحث مهم است که ما دستمان از آن کوتاه است.
[۲] قرآن از دیدگاه امام خمینی (ره)، استخراج و تنظیم، معاونت پژوهشی مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره)، نشر مؤسسة تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره)، چ ۱، آبان ۱۳۷۵، ص ۸۹.


۱.۲ - تفسیر قرآن کریم

در رابطه با تفسیر قرآن کریم نیز امام (ره) آیات را به دو دسته تقسیم می‌فرمایند؛ تفسیر برخی از آیات که مربوط به احکام فرعی است، برای همه مفسران ممکن می‌دانند، اما در رابطه با تفسیر برخی دیگر از آیات مثل آیات سوره مبارکه حدید و سوره توحید، می‌فرمایند: همین آیاتی که در روایات ما وارد شده است که برای متعمّقین آخرالزمان وارد شده است؛ مثل سوره توحید و شش آیه از سوره حدید، گمان ندارم که واقعیتش برای بشر تا الآن و تا بعدها آن‌طور که باید باشد، کشف بشود ... متعمقین آخرالزمان هم به اندازه عمق ادراکشان، بهتر از دیگران فهمیده‌اند؛ و الا حد قرآن، آن است که «انما یعرف القرآن من خوطب به؛ قرآن را مخاطبان قرآن می‌شناسند.»، این «یعرف...» این نحو آیات است؛ والا بعضی آیات که مربوط به احکام ظاهریه است و مربوط به نصایح است که همه می‌فهمند.



تفسیر سوره حمد، امام خمینی (ره).


۱. موسوی خمینی، سید روح الله، آداب الصلوة، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) چاپ و صحافی از سازمان چاپ وانتشارات وزارت ارشاداسلامی، چ ۳، ۱۳۷۲، ص ۱۸۴.
۲. قرآن از دیدگاه امام خمینی (ره)، استخراج و تنظیم، معاونت پژوهشی مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره)، نشر مؤسسة تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره)، چ ۱، آبان ۱۳۷۵، ص ۸۹.



سایت اندیشه قم.    






جعبه ابزار