• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

افراط و تفریط

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: افراط و تفریط، اعتدال، عقل، شرع، .

پرسش: ما چه کار کنیم که در زندگی در تمام زمینه‌ها چه اخلاقی، چه اجتماعی، چه امورات دینی و ... دچار افراط و تفریط نشویم؟

پاسخ:




«و کذلک جعلناکم امة وسطا لتکونوا شهداء علی الناس و یکون الرسول علیکم شهیدا؛ و هم‌چنین ما شما (مسلمین) را یک امت میانه‌رو قرار دادیم تا شما گواه برای مردم باشید و پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلم) هم بر شما گواه است».


مقصود از اعتدال، قرار گرفتن هر چیزی سر جای خویش می‌باشد تا توازن رعایت شود.


چون اصلی‌ترین عامل افراط و تفریط، جهل و به کار نبستن عقل و خرد است، پس تنها راه ورود به زندگی معتدل، کمک گرفتن از چراغ عقل می‌باشد. اگر مشعل عقل و ‌اندیشه به‌طور کامل بر وجود انسان پرتوافشانی کند همه ابعاد و زوایای کارها و وسایل را روشن می‌کند و هر کاری در جای خود انجام می‌گیرد و چنین قدرت تعقل و اعتدالی از افراط و تفریط جلوگیری می‌کند؛ ازهمین‌روست که:

۳.۱ - حدیثی از امام علی

مولای عاقلان ـ حضرت علی (علیه‌السّلام) ـ فرموده‌اند: «جاهل را یا افراط‌کار می‌بینی یا تفریط‌کار» و این تنها عاقلان‌اند که در صراط مستقیم زندگی می‌کنند.

۳.۲ - علل ناکارآمدی عقل

ولی عقل هم به دو دلیل ناکارآمد می‌شود و گاهاً راهنمای خوبی نیست.
اول: نفوذ و قدرت یافتن قوای نفسانی در انسان و همچنین آداب و رسوم غلط جامعه.
دوم: ناتوانی عقل در حل برخی مشکلات.
اگر هوا و هوس و لجن‌زار محیط بگذارد، عقل افراد اجتماع می‌تواند در کمال اعتدال به رشد خود برسد و هر انسانی که در نتیجه اعتدال روحی دل پاکی به دست آورد، دعا و مناجات او تا پیشگاه الهی پیش خواهد رفت.
[۳] جعفری، محمدتقی، شرح مثنوی معنوی، ج۷، ص۲۹۲، انتشارات اسلامی، چاپ دهم، ۱۳۶۸.
[۴] جعفری، محمدتقی، شرح مثنوی معنوی، ج۷، ص۶۰۴، انتشارات اسلامی، چاپ دهم، ۱۳۶۸.
ولی افسوس که عقل نیز گرفتار نفس می‌شود و چراغ هدایتش کم‌فروغ می‌گردد؛ پس باید چیزی یافت تا به کمک عقل بشتابد و چراغش را برافروزد.
دین به عقل کمک می‌رساند و او را هدایت می‌کند. وجود قرآن و معصومان (علیهم‌السّلام) در زمین نعمتی بزرگ است برای حفظ حیات و اعتدال.

۳.۳ - حدیثی از حضرت علی

حضرت امام علی (علیه‌السّلام) فرموده‌اند: «ما حصار حد وسط هستیم که عقب‌ماندگان باید سرعت گیرند تا به ما برسند و جلوافتادگان باید به سوی ما بازگردند».


پس برای ساختن زندگی جدا از افراط و تفریط باید از عقل و شرع کمک گرفت؛ ولی به عنوان راه‌حل‌های محسوس‌تر پیشنهادهای زیر ارائه می‌شود:

۴.۱ - دوری از افراد تندرو

۱. اگر قادرید، از دوستی با افراد تندرو یا اهمال‌کار دوری کنید و به جای آن با افراد نرمال و متوازن از لحاظ اخلاقی و اجتماعی معاشرت کنید؛ ولی اگر توان این کار را ندارید و مجبور به رفت‌و‌آمد با انواع آدم‌ها هستید سعی کنید در رفتار و گفتار دوستانتان ‌اندیشه کنید و افراط و تفریط‌های آنان را برای خودتان مشخص نمایید تا گرفتار تقلید ناآگاهانه نشوید و اگر توانستید آن‌ها را هم آگاه کنید.

۴.۲ - مطالعه دیدگاه‌های اسلام

۲. تا می‌توانید نظرات دین مقدس اسلام را در باب اخلاق، اجتماع و جامعه، عبادت و ... مطالعه کنید و روی آن فکر کنید تا به صورت منطقی و مستدل درآورید.

۴.۳ - تمرین، مداومت و گذشت

۳. حفظ اعتدال در زندگی مشکل، اما ممکن است و نیاز به تمرین، مداومت و گذشت زمان دارد تا تبدیل به یک عادت شود و هر کجا از حد اعتدال خارج شدید، سریع برگردید.

۴.۴ - استدلال عقلی و منطقی داشتن

۴. برای هر کاری که می‌کنید یا حرفی که می‌زنید، باید استدلال عقلی و منطقی معقول داشته باشید. پس هر شب موقع خوابیدن کلاه خود را قاضی کنید و از خود حساب‌کشی کنید و اگر روزی بدون افراط و تفریط داشتید، خود را تشویق کنید و اگر ضعف‌هایی بود، تصمیم قاطع برای رفع آن بگیرید.

۴.۵ - منظم نگه داشتن محیط اطراف

۵. محیط اطرافتان را منظم نگه دارید. محیط بیرونی، اتاق خواب، منزل و مدرسه اگر نامتوازن و بی‌نظم باشند، بر روحیه انسان تأثیر نامطلوبی می‌گذارند. بی‌نظمی بیرونی بر بی‌نظمی درونی اثر می‌گذارد و آن را تشدید می‌کند.

۴.۶ - دقت در انتخاب الگوهای زندگی

۶. سعی کنید در انتخاب «الگوهای» زندگی دقت کنید. پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) و ائمه معصومان (علیهم‌السّلام) بهترین الگوها برای یک زندگی معتدل هستند. تا می‌توانید تاریخ و سیره زندگی آنان را بخوانید تا جنبه‌های فردی و اجتماعی این بزرگواران برایتان مجسم شود و همیشه جلوی چشمتان قرار گیرد.


اصلی‌ترین و تنها‌ترین روش به دست آوردن یک زندگی بر پایه اعتدال، تعقل و بر پایه شرع است.


۱. بقره/سوره۲، آیه۱۴۳.    
۲. امام علی (علیه‌السلام)، نهج‌البلاغه، حکمت ۷۰، انتشارات پارسایان، ۱۳۷۹.    
۳. جعفری، محمدتقی، شرح مثنوی معنوی، ج۷، ص۲۹۲، انتشارات اسلامی، چاپ دهم، ۱۳۶۸.
۴. جعفری، محمدتقی، شرح مثنوی معنوی، ج۷، ص۶۰۴، انتشارات اسلامی، چاپ دهم، ۱۳۶۸.
۵. امام علی (علیه‌السلام)، نهج‌البلاغه، حکمت ۱۰۹، انتشارات پارسایان، ۱۳۷۹.    
۶. امام علی (علیه‌السلام)، نهج‌البلاغه، حکمت ۱۰۹، ترجمه محمد دشتی، انتشارات پارسایان، چاپ اول، ۱۳۷۱.    




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «افراط و تفریط»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۱۲/۰۷.    



جعبه ابزار