• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

آیات سوره حجر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: آفرینش ، حق ، محبت، پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله، جاهلان، عفو ، نبوت، مواهب.
پرسش: منظور از این آیات « وَ ما خَلَقْنَا السَّماواتِ وَ الْأَرْضَ وَ ما بَیْنَهُما إِلاَّ بِالْحَقِّ وَ إِنَّ السَّاعَةَ لَآتِیَةٌ فَاصْفَحِ الصَّفْحَ الْجَمیلَ، إِنَّ رَبَّکَ هُوَ الْخَلاَّقُ الْعَلیمُ، وَ لَقَدْ آتَیْناکَ سَبْعاً مِنَ الْمَثانی‌ وَ الْقُرْآنَ الْعَظیمَ » سورۀ حجر چیست؟
پاسخ: خداوند متعال در آیات ذکر شده، به حق بودن و هدف‌دار بودن آفرینش آسمان و زمین اشاره کرده و به پیامبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ سفارش می‌کند که در برابر لجاجت، نادانی‌ها، تعصب‌ها، کارشکنی‌ها و مخالفت‌های سرسختانه دشمنان و جاهلان، ملایمت و محبت نشان دهد و آنها را ببخشد و روی خوش به آنان نشان دهد. خداوند به پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ دلداری و دلگرمی می‌دهد که از خشونت دشمنان و انبوه جمعیت آنها و امکانات فراوان مادی که در اختیار دارند، هرگز نگران نشود؛ چراکه خداوند مواهب و دلایلی برای نبوت در اختیار او گذارده که هیچ‌چیز با آن برابری نمی‌کند.



خداوند متعال در آیات ذکر شده، می‌فرماید: «ما آسمان‌ها و زمین و آنچه را میان آن دو است، جز به حق نیافریدیم و ساعت موعود ( قیامت‌ ) قطعاً فراخواهد رسید (و جزای هرکس به او می‌رسد)! پس، از آنها به طرز شایسته‌ای صرف‌نظر کن (و آنها را بر نادانی‌هایشان ملامت ننما)! به‌یقین، پروردگار تو، آفریننده آگاه است! ما به تو سوره حمد و قرآن عظیم دادیم».




۲.۱ - مراد از حق

منظور از «حق»، در آیۀ شریفۀ « وَ ما خَلَقْنَا السَّماواتِ وَ الْأَرْضَ وَ ما بَیْنَهُما إِلَّا بِالْحَق »، معنایی است که مقابل باطل و بازیچه است؛ به این بیان که آفرینش آسمان‌ها و زمین جدای از حق نیست؛ بلکه تمام آنها ملازم با حق‌اند، پس برای خلقت غایتی است که به‌زودی به همان غایت بازگشت می‌کند؛ زیرا اگر غایتی در خلقت وجود نداشت، بازیچه می‌بود.

۲.۲ - تحکیم قلبی پایه‌های مبدأ و معاد

سپس در ادامۀ آیه می‌فرماید:« وَ إِنَّ السَّاعَةَ لَآتِیَةٌ » که دلالتش بر مدعا روشن است؛ چراکه برای این آفرینش هدف بیان شده است. و به پیامبرش دستور می‌دهد که در برابر لجاجت، نادانی‌ها، تعصب‌ها، کارشکنی‌ها و مخالفت‌های سرسختانه دشمنان و جاهلان ، ملایمت و محبت نشان دهد و از گناهان آنها صرف‌نظر نماید و آنها را ببخشد: « فَاصْفَحِ الصَّفْحَ الْجَمِیلَ »؛ زیرا پیامبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ با داشتن دلیل روشن در راه دعوت و رسالتی که به آن مأمور است، برای تحکیم پایه‌های مبدأ و معاد در قلوب مردم، نیازی به خشونت ندارد؛ چرا‌که منطق و عقل با اوست، به علاوه خشونت در برابر جاهلان، غالباً موجب افزایش خشونت و تعصب آنهاست.

۲.۳ - معنای واژه «صفح»

«صفح»، در اصل، به معنای جانب و روی هر چیزی است؛
[۸] قرشی، سیدعلی‌اکبر، قاموس قرآن، ج ۴، ص ۱۳۱، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ ششم، ۱۳۷۱ ش.
مانند صفحه صورت.

۲.۴ - معنای واژه «فاصفح»

«فاصفح» به معنای «روی گرداندن و صرف‌نظر کردن» آمده است و از آن‌جا که روی گرداندن از چیزی گاهی به‌خاطر بی‌اعتنایی و قهر کردن و مانند آن است و گاهی به‌خاطر عفو و گذشت بزرگوارانه، لذا در آیه فوق بلافاصله آن را با کلمۀ «جمیل» (زیبا) توصیف می‌فرماید تا معنای دوم (عفو و گذشت) را برساند.
در روایتی از امام رضا ـ علیه‌السلام ـ می‌خوانیم که در تفسیر آیه شریفه فرمود: «منظور، عفو کردن خالی از مؤاخذه و سرزنش است».

۲.۵ - تفسیر «فَاصْفَحِ الصَّفْحَ الْجَمِیلَ»

جملۀ « فَاصْفَحِ الصَّفْحَ الْجَمِیلَ » تفریع بر مطالب قبلی است و فاء تفریع چنین معنایی به آن می‌دهد:حال که خلقت جهان به حق است و روزی هست که اینان در آن روز محاسبه و مجازات می‌شوند؛ پس دیگر نگران تکذیب و استهزای آنان نباش و از آنان درگذر.

۲.۶ - تفسیر «إِنَّ رَبَّکَ هُوَ الْخَلَّاقُ الْعَلِیمُ»

و جملۀ «إِنَّ رَبَّکَ هُوَ الْخَلَّاقُ الْعَلِیمُ»، در واقع به‌منزله دلیلی بر لزوم گذشت و عفو و صفح جمیل است، و کسی که فرمان گذشت می‌دهد، خدایی است که مربی و خلاق و علیم است. او می‌داند که عفو و گذشت در روح فرد و جامعه و جذب و رشد مردم چه اثری دارد؛ پس عمل به فرمان صَفح برای شما سنگین نباشد.
[۱۴] قرائتی، محسن، تفسیر نور، ج ۶، ص ۳۵۲، مرکز فرهنگی درسهایی از قرآن، تهران، چاپ یازدهم، ۱۳۸۳ ش.



در پایان، خداوند به پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ دلداری می‌دهد که از خشونت دشمنان و انبوه جمعیت آنها و امکانات فراوان مادی که در اختیار دارند، هرگز نگران نشود؛ چراکه خداوند مواهب و دلایلی برای نبوت در اختیار او گذارده که هیچ‌چیز با آن برابری نمی‌کند: ما به تو سوره حمد و قرآن عظیم دادیم:« وَ لَقَدْ ءَاتَیْنَاکَ سَبْعًا مِّنَ الْمَثَانیِ وَ الْقُرْءَانَ الْعَظِیمَ ».
[۱۶] دربارۀ این‌که منظور از «سبع مثانی» چیست، نمایۀ «فلسفۀ نام‌گذاری سورۀ حمد به سبع مثانی»، سؤال ۱۹۱۰ (سایت:۳۲۹۸) را مطالعه نمایید.



۱. حجر (۱۵)، آیه ۸۵ ۸۷؛ «وَ ما خَلَقْنَا السَّماواتِ وَ الْأَرْضَ وَ ما بَیْنَهُما إِلاَّ بِالْحَقِّ وَ إِنَّ السَّاعَةَ لَآتِیَةٌ فَاصْفَحِ الصَّفْحَ الْجَمیلَ، إِنَّ رَبَّکَ هُوَ الْخَلاَّقُ الْعَلیمُ، وَ لَقَدْ آتَیْناکَ سَبْعاً مِنَ الْمَثانی‌ وَ الْقُرْآنَ الْعَظیمَ».    
۲. طباطبایی، سیدمحمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج ۱۲، ص ۱۸۸، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ پنجم، ۱۴۱۷ ق.    
۳. طباطبایی، سیدمحمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج ۱۲، ص ۱۸۸، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ پنجم، ۱۴۱۷ ق.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج ۱۱، ص ۱۲۷، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ اول، ۱۳۷۴ ش.    
۵. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج ۱۱، ص ۱۲۷، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ اول، ۱۳۷۴ ش.    
۶. ابن منظور، محمد بن مکرم، لسان العرب، ج ۲، ص ۵۱۲، واژۀ «الصّفح»، دار صادر، چاپ سوم، بیروت‌، سال ۱۴۱۴ ق    
۷. راغب اصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، تحقیق:صفوان عدنان داودی‌، ص ۴۸۶، دارالعلم الدار الشامیة، چاپ اول، دمشق، بیروت، ۱۴۱۲ ق.    
۸. قرشی، سیدعلی‌اکبر، قاموس قرآن، ج ۴، ص ۱۳۱، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ ششم، ۱۳۷۱ ش.
۹. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج ۱۱، ص ۱۲۷ و ۱۲۸، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ اول، ۱۳۷۴ ش.    
۱۰. شیخ صدوق، عیون اخبار الرضا (ع)، محقق و مصحح:لاجوردی، مهدی، ج ۱، ص ۲۹۴، نشر جهان، تهران، چاپ اول، ۱۳۷۸ ق.    
۱۱. عروسی حویزی، عبد علی بن جمعه، تفسیر نورالثقلین، تحقیق:رسولی محلاتی، سیدهاشم، ج ۳، ص ۲۷، انتشارات اسماعیلیان، چاپ چهارم، قم، ۱۴۱۵ ق.    
۱۲. طباطبایی، سیدمحمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج ۱۲، ص ۱۹۰، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ پنجم، ۱۴۱۷ ق.    
۱۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج ۱۱، ص ۱۲۸، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ اول، ۱۳۷۴ ش.    
۱۴. قرائتی، محسن، تفسیر نور، ج ۶، ص ۳۵۲، مرکز فرهنگی درسهایی از قرآن، تهران، چاپ یازدهم، ۱۳۸۳ ش.
۱۵. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج ۱۱، ص ۱۲۹، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ اول، ۱۳۷۴ ش.    
۱۶. دربارۀ این‌که منظور از «سبع مثانی» چیست، نمایۀ «فلسفۀ نام‌گذاری سورۀ حمد به سبع مثانی»، سؤال ۱۹۱۰ (سایت:۳۲۹۸) را مطالعه نمایید.



پایگاه اسلام کوئیست.    


رده‌های این صفحه : تفسیر | قرآن شناسی




جعبه ابزار