• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ترک خودارضایی و نذر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: خودارضایی، نذر.

پرسش: مبتلا به خودارضایی بودم که در نامه شما جواب خوبی گرفتم؛ ولی مشکل بعدی نذرهایی است که کرده‌ام ....؟

پاسخ:




ابتدا یادآور می‌شویم توصیه‌ها و مشاوره‌هایی را که در نامه قبلی ارائه شده بود جدی بگیرید و سعی کنید به آن‌ها عمل کنید. به خصوص این‌که روش‌های مورد اشاره را تجربه کرده‌اید و تا حدودی از مفید بودن‌ آن اطمینان حاصل کرده‌اید. نباید اگر موردی پیش آمد که مرتکب گناه شدید، این امر باعث سستی شما در ادامه روش و راهی که مفید است شود و ناامید شوید که این از وسوسه‌های شیطان است.

۱.۱ - کلام امام خمینی

امام (رحمة‌الله‌علیه) می‌فرماید: «هرگاه انسان و به خصوص در سنین اول عمر و دوران جوانی تصمیم بر ترک گناه می‌گیرد، شیطان و جنود آن لعین شروع به وسوسه می‌کنند و یکی از دام‌های تدلیس و راه‌های وسوسه او این است که به انسان می‌گوید: برای تو امکان‌پذیر نیست که تا آخر عمر بتوانی خود را از گناه نگاه داری و به بزرگ جلوه دادن این کار، در نیت و تصمیم او رخنه می‌کند و او را از این کار باز می‌دارد».

۱.۲ - رهنمود جالب امام

امام برای دفع این وسوسه رهنمود جالبی دارد و آن این‌که لازم نیست که انسان در ابتدای امر تصمیم به ترک گناه تا آخر عمر بگیرد تا راه چنین وسوسه‌ای برای شیطان باز شود؛ بلکه برای مقابله با شیطان و جنود آن لعین باید به خود بگوید که من فقط امروز را می‌خواهم گناه نکنم و برخلاف فرموده خدای تعالی رفتار نکنم و پیداست که یک روز گناه نکردن، بسیار سهل و آسان است و تصمیم‌گیری در این باره به‌آسانی انجام می‌گیرد و راه وسوسه شیطان بسته می‌شود و چون از این راه موفق به تصمیم‌گیری شد و یک روز گناه را ترک کرد و بعد به همین منوال چند روز و چند ماه می‌تواند ادامه پیدا کند.
[۱] خمینی، روح الله، اربعین، شرح: فهدی، احمد، ج۱، ص۷۷، تهران، انتشارات اطلاعات، ۱۳۶۵ش.


۱.۳ - یاری خواستن از خداوند

هم‌چنین نباید از کید شیطان غافل شد و فکر کرد از وسوسه‌های آن در امان خواهیم بود؛ بلکه همیشه خود را در پناه خداوند قرار دهیم و از خداوند استعانت بخواهیم که ما را یاری کند؛ چنان‌که پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) می‌فرمود: «الهی لا تَکلنی اِلی نفسی طَرفَة عینٍ اَبَداً».

۱.۴ - یاد خدا

همان‌طور که خود شما تجربه کردید در ماه رمضان موفق به ترک عادت خود شده بودید. می‌توان گفت عامل اصلی آن توجه و یاد خداوند و آثار روزه در روان انسان است، از همین تجربه استفاده کنید. با قرآن و ذکر الهی بیش‌تر به یاد خدا باشید که یاد خدا بزرگ‌ترین بازدارنده است.


اما در مورد نذر:
یکی از شرایط نذر این است که باید صیغه نذر خوانده شود و اگر صیغه نذر خوانده نشود، نذر منعقد نمی‌شود و چیزی واجب نمی‌شود و لازم نیست آن را به عربی بخوانند؛ پس اگر بگوید «چنان‌چه مریض من خوب شود، برای خدا بر من است که ده تومان به فقیر بدهم» نذر او صحیح است (و باید «برای خدا» به زبان گفته شود و قصد آن در دل کافی نیست).
بنابراین اگر شما نذری که کرده‌اید، به زبان گفته باشید مثلاً اگر موفقیت برایم حاصل شد، برای خدا بر من است که سه روز، روزه بگیرم این نذر شرعی است و باید برای هر بار که مرتکب می‌شوید، سه روز روزه بگیرید.اما اگر نذر شما به این صورت نباشد، نذر شرعی نیست و وفای به آن واجب نیست.

۲.۱ - پرداخت کفاره

کسی که نذر کرده عملی را ترک کند و وقتی برای آن معین نکرده است، اگر از روی فراموشی، یا ناچاری و یا غفلت (در بعضی فتوا اشتباه) آن عمل را انجام دهد، کفاره بر او واجب نیست؛ ولی چنان‌چه از روی اختیار آن را به جا آورد، برای دفعه اول باید کفاره بدهد.

۲.۲ - کفاره جمع

کسی که در ماه رمضان به وسیله حرام روزه خود را باطل کند، باید کفاره جمع دهد؛ یعنی ۶۰ فقیر را سیر کند و ۶۰ روز روزه بگیرد.اگر به چیز حرامی روزه خود را باطل کند، چه آن چیز اصلاً حرام باشد، مثل شراب و زنا، یا به جهتی حرام شده باشد، بنا بر احتیاط کفاره جمع بر او واجب می‌شود؛ یعنی باید دو ماه روزه بگیرد و شصت فقیر را سیر کند، یا به هر کدام آن‌ها یک مد که تقریباً ده سیر (یا ۹۰۰ گرم) است گندم یا جو یا نان و مانند این‌ها بدهد.

۲.۳ - چگونگی شصت روز روزه گرفتن

شصت روز روزه به این صورت است که اول باید ۳۱ روز آن را پشت سر هم بگیرد و بعد ۲۹ روز بقیه را هر طور که توانست و دلش خواست بگیرد؛ اما این‌که چطور این ۳۱ روز را بگیرد که دیگران متوجه نشوند، به چه جهت پشت سر هم روزه می‌گیرد.
همان‌طور که می‌دانید درباره‌ روزه ماه شعبان و ماه رجب سفارش زیادی داریم که روزه این دو ماه را متصل به ماه رمضان کنید و اگر الان که مجرد هستید و محذورات خانواده و والدین این اجازه را نمی‌دهد، بعد از ازدواج این کار را بکنید، ولی چه خوب است که در همین دوران مجردی اقدام کنید که روزه در تزکیه نفس و دوری از گناه اهمیت زیادی دارد.


در پایان به این نکته اشاره کنیم که یکی از حالات بسیار پسندیده که در شما وجود دارد، اظهار پشیمانی از ارتکاب این عمل است. این خود باعث توبه و اصلاح می‌شود؛ امّا نباید این ندامت و پشیمانی باعث افسردگی و انزوا شود که در نتیجه ترک این عمل را مشکل می‌کند. اعتماد به نفس داشته باشید به طور مصمم و قوی به دستورات و توصیه‌های نامه قبل عمل کنید؛ هیچ‌گونه نگرانی نداشته باشید. ان‌شاء‌الله موفق می‌شوید و روزه‌هایی را هم که بر شما واجب شده، به‌راحتی می‌توانید بگیرید. از خداوند طلب بخشش کنید، خداوند ارحم الراحمین است. نومید نشوید احساس گناه خوب است برای این‌که زمینه توبه می‌شود؛ اما اجازه ندهید احساس گناه باعث توقف شما بشود. فعال و پرتوان تصمیم بر ترک این عمل بگیرید، خدای ناکرده اگر مرتکب شدید، باز هم جدی‌تر بر ترک آن پافشاری کنید. چنان‌که از امام خمینی (رحمة‌الله‌علیه) در آغاز مطلب نقل کردیم، روزبه‌روز مصمم بر ترک گناه باشیم، هفته و ماه‌ها را تشکیل می‌دهد و در نتیجه این عادت بد از زندگی انسان رخت خواهد بست.ما با اطمینان می‌گوییم شما می‌توانید. شما هم به خود تلقین کنید که من می‌توانم. ان‌شاء‌الله.


۱. دنیای نوجوان، نوشته: دکتر شرفی، محمدرضا، انتشارات تربیت، تمدن، ۱۳۷۶ش.
۲. شرفی، محمدرضا، جوان و نیروی چهارم زندگی، نشر سروش.


۱. خمینی، روح الله، اربعین، شرح: فهدی، احمد، ج۱، ص۷۷، تهران، انتشارات اطلاعات، ۱۳۶۵ش.
۲. محمدی ری‌شهری، محمد، میزان الحکمه، ج۴، ص۳۲۳۲، مکتبة الاعلام الاسلامی، ۱۳۶۲ش.    
۳. بنی‌هاشمی خمینی، محمدحسن، توضیح المسائل مراجع، ج۲، ص۶۰۹، قم، انتشارات اسلامی، ۱۳۷۸ش.    
۴. بنی‌هاشمی خمینی، محمدحسن، توضیح المسائل مراجع، ج۲، ص۶۱۷، مسئله ۲۶۵۶، قم، انتشارات اسلامی، ۱۳۷۸ش.    
۵. بنی‌هاشمی خمینی، محمدحسن، توضیح المسائل مراجع، ج۱، ص۹۳۱، مسئله ۱۶۶۵، قم، انتشارات اسلامی، ۱۳۷۸ش.    




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «ترک خودارضایی و نذر»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۷/۰۱/۰۶.    



جعبه ابزار