• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

گسترش اسلام

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: شیعیان، ایران، مکه، مدینه، عربستان، مهد اسلام، وهابیت.

پرسش: چرا ایران بعد از پیامبران و امامان (علیهم‌السلام) به مهد اسلام تبدیل شده است؟ آیا در عربستان سعودی، شیعیان هستند؟ چرا دو مکان مقدس بسیار شناخته شده برای مسلمانان در دستان وهابی‌ها قرار دارند؟

پاسخ:





۱.۱ - توبیخ مسلمانان صدر اسلام

پاسخ این سؤال را می‌توان از قرآن کریم به دست آورد. ابتدا خداوند در قرآن، مسلمانان صدر اسلام را توبیخ می‌کند و می‌فرماید:

«و ما محمد الا رسول قد خلت من قبله الرسل ا فان مات او قتل انقلبتم علی اعقابکم»؛ محمد (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلم) فقط پیامبر است. اگر او بمیرد یا کشته شود، شما به گذشته خود برمی‌گردید؟ از این آیه چنین فهمیده می‌شود که ممکن است با مرگ یا شهادت پیامبر گرامی اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلم) مسلمانان به دوران جاهلی خود برگردند.

۱.۲ - تهدید مسلمانان

در آیات دیگر، آنان را تهدید می‌کند که اگر بخواهند به گذشته خود برگردند، این دین را به افراد دیگری می‌سپارد. در این باره می‌فرماید:

«یا ایها الذین آمنوا من یرتد منکم عن دینه فسوف یاتی الله بقوم یحبهم و یحبونه اذلة علی المؤمنین اعزة علی الکافرین یجاهدون فی سبیل الله و لا یخافون لومة لائم...»؛ «‌ای کسانی که ایمان آورده‌اید، اگر از دین خود برگردید، خدا کسانی را می‌آورد که آنها را دوست دارد و آنان هم او را دوست دارند. این افراد در مقابل مسلمانان خاضع و در برابر کافران سرسخت‌اند. در راه خدا جهاد می‌کنند و از هیچ سرزنشی نمی‌ترسند».

۱.۲.۱ - مراد از قوم در آیه

در تفسیر این آیه روایتی ذکر شده که پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلم) فرمود: منظور از این قوم، قوم سلمان فارسی است.

۱.۳ - تهدیدی دیگر

هم‌چنین در آیه‌ای دیگر می‌خوانیم: «الا تنفروا یعذبکم عذابا الیما و یستبدل قوما غیرکم و لا تضروه شیئا و الله علی کل شی ء قدیر»؛ «اگر به جنگ نروید، خدا شما را به شدت عذاب می‌کند و گروه دیگری را به جای شما قرار خواهد داد و هیچ زیانی به او نخواهید زد. خدا بر هر کاری تواناست».

۱.۳.۱ - مراد از قوم

در تفسیر این آیه شریفه نیز، برخی مفسران گفته‌اند منظور از این قوم، ایرانیان هستند.
[۵] طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج۵، ص۴۷، مقدمه، بلاغی، محمدجواد، ناصر خسرو، تهران، چاپ سوم، ۱۳۷۲ش.
البته این مطلب درباره ایرانیان نیز صدق می‌کند؛ یعنی اگر آن‌ها هم حرکت قهقرایی داشته باشند، خدا دین خود را توسط اقوامی دیگر یاری خواهد کرد.


در جواب سؤال دوم باید گفت: بله! گروهی از مسلمانان حجاز، بر مذهب شیعه هستند. عده‌ای از این افراد در شهر مدینه زندگی می‌کنند. منطقه‌های قطیف و احساء نیز از شهرهای شیعه‌نشین حجاز به شمار می‌روند.


این‌که دو شهر مقدس اسلام در دست وهابیت قرار دارد، چیز عجیب و جدیدی نیست. سال‌های قبل از فتح مکه و قبل از ظهور اسلام، این شهر ـ به‌ویژه کعبه ـ در اختیار بت‌پرستان قرار داشت؛ به گونه‌ای که در خانه خدا، بت‌پرستی انجام می‌گرفت. در واقع حقانیت یک مکتب، به مکان یا زمان یا تعداد کسانی که آن را پذیرفته‌اند، بستگی ندارد.


۱. آل‌عمران/سوره۳، آیه۱۴۴.    
۲. مائده/سوره۵، آیه۵۴.    
۳. عروسی حویزی، عبد علی بن جمعه، تفسیر نور الثقلین، ج۱، ص۶۴۱، تحقیق، رسولی محلاتی، سید هاشم، اسماعیلیان، قم، چاپ چهارم، ۱۴۱۵ق.    
۴. محمد/سوره۴۷، آیه۳۹.    
۵. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج۵، ص۴۷، مقدمه، بلاغی، محمدجواد، ناصر خسرو، تهران، چاپ سوم، ۱۳۷۲ش.



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «گسترش اسلام»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۱/۱۶.    



جعبه ابزار