• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

وظایف دانشمند

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: دانش، عالم، دیندار.

پرسش: وظیفه و مسئولیت کسانی که دستورات خدا را می‌دانند، چیست؟

پاسخ: در آموزه‌های دینی وظایفی برای دانشمندان در قبال دانشی که خداوند به آنها عنایت فرموده، بیان شده است من جمله: عمل به دانش و نشر و ترویج علم و دانش به مستحق آن.




در آموزه‌های دینی وظایفی برای دانشمندان در قبال دانشی که خداوند به آنها عنایت فرموده، بیان شده است، برخی از آنها چنین است:

۱.۱ - عمل به دانش

امام علی (علیه‌السلام) به نقل از پیامبر‌ اسلام (صلی‌الله‌علیه‌وآله) فرمود: «... دانشمندان دو گونه‌اند: دانشمندی که به دانش خویش عمل کند نجات یافته است و دانشمندی که دانش خویش را رها کند تباه شود. همانا دوزخیان از بوی بد دانشمندی که به دانش خویش عمل نکرده، سخت آزرده شوند، و آن‌که بیش از همه دوزخیان دچار پشیمانی و حسرت شود، فردی است که بنده‌ای را دعوت به خدا کند و آن بنده پاسخش دهد و خدا را اطاعت کند و به بهشت در آید، ولی آن‌ کسی که او را دعوت کرده خدا را نافرمانی کند و به خاطر رها کردن دانش خویش و پیروی از هوا و هوس و نافرمانی خدا به دوزخ رود».
همچنین امام علی(علیه السلام) می‌فرماید: «زَکَاةُ الْعِلْمِ بَذْلُهُ لِمُسْتَحِقِّهِ وَ إِجْهَادُ النَّفْسِ‌ بِالْعَمَلِ بِهِ؛ زکات علم، آموختن آن به کسی که نیازمند آن است و به سختی انداختن نفس در عمل به آن می‌باشد.»

۱.۲ - نشر و ترویج دانش

از ائمه اطهار (علیهم‌السلام) روایت شده است: «هر گاه بدعت‌ها ظاهر شد، بر فرد عالم واجب است که دانسته خود را آشکار کند. و اگر این کار را نکرد، نور ایمان از او سلب خواهد شد».


۱. کلینی، محمد بن یعقوب، الاصول من الکافی، ج۱، ص۴۴، محقق و مصحح:غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ چهارم، ۱۴۰۷ق.    
۲. تمیمی آمدی، عبد الواحد بن محمد، غرر الحکم و درر الکلم، محقق و مصحح:رجائی، سید مهدی‌، ص۳۹۱، دار الکتاب الإسلامی‌، قم، چاپ دوم، ۱۴۱۰ق.    
۳. شیخ صدوق، محمد بن علی، عیون أخبار الرضا، ج۲، ص۱۰۳.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «وظایف دانشمند»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۵/۲۰.    


رده‌های این صفحه : اخلاق اسلامی | فضائل اخلاقی




جعبه ابزار