• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

هلال ماه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: خون، حجامت، هلال ماه، آمیزش جنسی، خورشید، گردش زمین، کره زمین، سیارات، انسان.
پرسش: آیا حدیث: «خون در افزایش هلال ماه افزایش می‌یابد و در کاهش هلال کاهش می‌یابد»، با اوقات و روزهایی که برای آداب آمیزش جنسی زن و شوهر قرار داده شده، ارتباط دارد؟
''پاسخ:''' یکی از آدابی که درباره حجامت و آمیزش و همبستری زن و شوهر به آن سفارش و تأکید شده است، رعایت ساعات، روزها، ماه‌ها و فصل‌های مناسب است. هرچند نمی‌توان ارتباط مستقیمی میان آداب آمیزش و سخن امام رضا ـ علیه‌السلام ـ از طریق احادیث به‌دست آورد، اما به‌طور‌کلی گفته‌اند: براساس قانون‌مندی ارتباط تنگاتنگی بین جاذبه خورشید و ماه و بدن انسان وجود دارد که تأثیرات آن برای انتخاب فرصت حجامت و یا آمیزش زن و شوهر تعیین کننده است، به‌نظر می‌رسد در دانش نوین نیز بررسی‌های بیشتری در مورد تأثیر اجرام آسمانی بر بدن انسان‌ها مورد نیاز است.



روایت مورد اشاره در پرسش که درباره حجامت است و یکی از آداب آن‌ را بیان می‌کند، متن آن به‌صورت کامل چنین است:
امام رضا ـ علیه‌السلام ـ می‌فرماید: «وقتی تصمیم گرفتی حجامت کنی از نظر وقت باید بیرون از دوازدهم ماه تا پانزدهم ماه نباشد؛ زیرا خون گرفتن در این دو سه روزه بیشتر به بدن صحت می‌بخشد، از این مدت که گذشت حجامت مکن مگر در صورتی که ناچار شوی؛ زیرا هر چه‌قدر ماه رو به نقصان گذارد و باریک‌تر شود، خون نیز در عروق از هیجانش کاسته و رو به نقص می‌گذارد؛ چنان‌که هر قدر ماه بزرگ و کامل شود، هیجان خون بیشتر می‌شود».
[۱] امام رضا (ع)، الرسالة الذهبیة (طبّ الإمام الرضا علیه السلام)، محقق و مصحح:نجف، محمد مهدی، ص ۵۴ ـ ۵۵،‌ دار الخیام، قم، چاپ اول، ۱۴۰۲ق.



روایاتی درباره آداب آمیزش و همبستری نقل شده است؛ مانند این‌که امام علی ـ علیه‌السلام ـ می‌فرماید: «از آمیزش در شب‌های اول و نیمه ماه خودداری کنید، شیطان در این دو وقت در نطفه شرکت می‌کند».


یکی از آدابی که درباره حجامت و آمیزش و همبستری زن و شوهر به آن سفارش و تأکید شده است؛ رعایت ساعات، روزها، ماه‌ها و فصل‌های مناسب است؛ چراکه احکام الهی تابع مصالح و مفاسد و حکمتی برای بشریت قرار داده شده است.


هرچند ارتباطی میان آداب آمیزش و سخن امام رضا ـ علیه‌السلام ـ از طریق احادیث نمی‌توان به‌دست آورد، اما به‌طور‌کلی گفته‌اند:
براساس قانون‌مندی ارتباط تنگاتنگی بین جاذبه خورشید و ماه و بدن انسان وجود دارد که تأثیرات آن برای انتخاب فرصت حجامت و یا آمیزش زن و شوهر تعیین‌کننده است. به‌نظر می‌رسد باید روی این نکته توجه ویژه‌ای نموده و بررسی‌هایی انجام شود تا مجموعه تأثیر فلکی بر بدن انسان درک شود.


از دیرباز تأثیرات ماه و ستاره‌ها بر روی کره زمین و مجموعه ذی حیات موجود در آن مورد توجه بشر بوده است. ستاره‌شناسان و منجمان باستان این تأثیر را در قالب یک قانون‌مندی منظمی سامان داده و اثر وضعی موقعیت کواکب بر رفتار و سرنوشت غریزی انسان را به‌صورت یک قاعده رفتاری طرح کرده و رفتار و آداب و تصمیمات اساسی دوران زندگی خود را براساس زمان‌های مناسبی که در آن قواعد مطرح شده بود، تنظیم می‌نمودند.
ساعات و روزهای نامناسب برای شروع کشت و زرع، ازدواج، احداث بنای جدید، سفر، خرید و تجارت مهم، سازمان‌دهی سپاه و لشکرکشی، آغاز مدرسه و شروع درس و سایر تصمیمات مهم زندگی خود را در زمان‌هایی به اجرا در می‌آوردند که زمان‌های مناسب توصیف شده بود و ایام و ساعات سعد و نحس براساس این قواعد به‌دست می‌آمد.

۵.۱ - تأثیر سیارات بر رفتار انسان

دامنه علوم تجربی و رفتارشناسی هنوز توجه دقیقی به این پدیده نکرده و نظریه سامان یافته و جامعی پیرامون این بُعد از تأثیرات طبیعت بر کردار و روان انسان ابراز ننموده است. گروهی از رفتارشناسان و منجمان اعتقاد دارند، تأثیرات قطعی و اجتناب‌ناپذیر سیارات بر رفتار انسان و نقش مهم آن در سرنوشت وی نمایان است.

۵.۲ - نقش جاذبه ماه و خورشید بر کره زمین

بخشی از تأثیرات ماه و سیارات بر روی کره زمین، نقش جاذبه ماه و خورشید بر روی آن است. اثرات جاذبه‌ای ماه و خورشید بر روی دریاها مشهود است. این آثار بر روی نباتات هم به رؤیت بشر رسیده و مورد تردید نیست. اخیراً دانشمندان اثر جاذبه ماه و خورشید را که موجب انبساط پیوسته زمین می‌شود، نیز اندازه‌گیری کرده و نتیجه آن‌ را منتشر ساخته‌اند. با تحقیقی که در این مبحث انجام می‌گیرد و با فرضیه‌ای که به‌دست می‌آید، نقش جاذبه ماه و خورشید بدواً در تغییرات شیمیایی بدن انسان و ترکیبات خون وی مورد بررسی قرار می‌گیرد و از این طریق باب جدیدی برای بررسی نقش کواکب بر روی رفتار انسان و سایر جانداران گشوده خواهد شد. کره زمین در گردش انتقالی خود بر گرد خورشید در نقاطی خود را در نزدیک‌ترین موقعیت خورشید قرار می‌دهد و بدین ترتیب در معرض جاذبه خورشید قرار می‌گیرد. همچنین کره ماه در مسیر گردش انتقالی خود بر گرد خورشید در موقعیت‌های مختلفی در جایگاه‌های دور و نزدیک کره زمین قرار می‌گیرد و از این طریق بر کره زمین تأثیر می‌گذارد.

۵.۳ - تأثیر گردش وضعی کره زمین بر گرد خویش

با توجه به گردش وضعی کره زمین بر گرد خویش در هر شبانه روز دچار دو حالت جذب و دو حالت دفع می‌شود، هر حالت جاذبه ۶ ساعت و ۵/۷ دقیقه طول می‌کشد که در این حالت مَد از نقطه صفر شروع و در رأس ساعت به نقطه اوج خود می‌رسد. زمانی که ماه تغییر موضع داده و تابش آن به نقطه دیگری از زمین انتقال می‌یابد به‌تدریج در همین فاصله زمانی آب به‌سوی جذر رفته و موجب کاهش مد می‌شود و به همین ترتیب یک‌بار دیگر همین حالت تکرار می‌شود تا شبانه روز قمری کامل گردد.


بنابراین میان ساعات روزهای ماه و ماه‌های مناسب و نامناسب برای انجام حجامت و یا آمیزش زن و شوهر در احادیث و روایات و گردش منظومه شمسی و جاذبه ماه و خورشید بر روی کره زمین نقاط اشتراکی وجود دارد که قطعاً تابع قانونی است. و وقتی امام رضا ـ علیه‌السلام ـ می‌فرماید: «خون در افزایش هلال افزایش می‌یابد و در نقصان هلال کاهش می‌پذیرد»، بین جاذبه ماه و خون بدن انسان به‌عنوان یک مایع دارای ترکیبات گوناگون، یک رابطه مشخصی وجود دارد که باید براساس قانونی که در قالب رعایت زمان‌های مناسب وضع گردیده است، بدان پی برد.
[۴] خیراندیش، حسین، حجامت از دیدگاه اسلام، فصل چهارم: زمان‌های مناسب برای انجام حجامت‌، به آدرس اینترنتی:http://www.ghadeer.org/index.html



۱. امام رضا (ع)، الرسالة الذهبیة (طبّ الإمام الرضا علیه السلام)، محقق و مصحح:نجف، محمد مهدی، ص ۵۴ ـ ۵۵،‌ دار الخیام، قم، چاپ اول، ۱۴۰۲ق.
۲. محدث نوری، حسین، مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل، ج ۱۳، ص ۸۶ – ۸۷، مؤسسه آل البیت (ع)، قم، چاپ اول، ۱۴۰۸ق.    
۳. ابن شعبه حرانی، حسن‌بن علی، تحف العقول عن آل الرسول (صلی الله علیه و آله)، محقق و مصحح:غفاری، علی‌اکبر، ص ۱۲۵، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ دوم، ۱۴۰۴ق.    
۴. خیراندیش، حسین، حجامت از دیدگاه اسلام، فصل چهارم: زمان‌های مناسب برای انجام حجامت‌، به آدرس اینترنتی:http://www.ghadeer.org/index.html



پایگاه اسلام کوئست.    


رده‌های این صفحه : احادیث پزشکی | حدیث شناسی




جعبه ابزار