• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

نظر فرزندان در انتخاب همسر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: مخالفت با نظر والدین .
پرسش: آیا در مورد انتخاب همسر که والدین سعی می‌کنند نظر خود را تحمیل کنند، امکان مخالفت هست یا خیر؟ و آ‌یا آن‌ها می‌توانند به جای فرزندانشان برای آینده آن‌ها چنین تصمیم مهمّی را بگیرند در حالی که پسر یا دختر راضی نیستند به تصمیم آن‌ها، تکلیف چیست؟
پاسخ: در امر ازدواج نظر نهائی مال خود دختر و پسر است و البته نباید خودسرانه و بی‌حساب باشد بلکه با رعایت حدود و احترام والدین و خانواده انجام شود. در صورتی که دلیل منطقی‌ای دارید صمیمانه با آن‌ها درمیان بگذارید و اگر نپذیرفتند از واسطه امین و مورد اعتماد والدین خود کمک بگیرید.



ازدواج یک سنّت دیرینه اجتماعی است که از زمان‌های بسیار قدیم، بلکه از آغاز زندگی بشر مرسوم بوده است، پیمانی است مقدس که در بین تمام اقوام و ملل، مذهبی و غیرمذهبی و در تمام اعصار وجود داشته و دارد و ازدواج یک خواسته طبیعی و مشروع است که هر انسانی در سن خاصّی به آن احتیاج دارد و تمام ادیان آسمانی بر آن صحه نهاده و مخصوصاً دین اسلام آن را بسیار مبارک و ارزشمند تلقّی کرده است. امام صادق علیه‌السلام می‌فرماید:«دو رکعت نمازی که انسان متأهل می‌خواند ثوابش بیشتر از هفتاد رکعتی است که انسان مجرد می‌خواند».
ازدواج بدون تردید از بزرگ‌ترین و مهم‌ترین حوادث زندگی هر انسانی است، که موفقیت یا شکست در آن، برای هر یک از زوجین سرنوشت ساز خواهد بود. بنابراین بر هر دختر و پسری لازم است که قبل از ازدواج در مورد انتخاب همسر اطلاعات کافی کسب کنند و سپس اقدام نمایند. اما متأسفانه برخی از پسران و دختران، بدون تجربه و کسب اطلاعات لازم، به چنین امری بسیار مهم اقدام می‌کند و تحت تأثیر شور و هیجان جوانی تصمیم گرفته و معمولاً هم پشیمان می‌شوند
[۲] ر.ک:ابراهیم امینی، انتخاب همسر، انتشارات سازمان تبلیغات اسلامی، ۱۳۷۳، ص۱۵ ۲۵.
و لذا ما در اینجا به نکاتی چند که هم راه‌گشای شماست و هم پاسخ سوال شما می‌باشد اشاره می‌کنیم:




۲.۱ - تدیّن و ایمان

انسانی که دین ندارد هیچ ندارد، انسان بی‌دین در حقیقت مرده متحرک است و دست به هر کاری می‌زند و باکی از هیچ چیز ندارد.
پیامبر گرامی اسلام فرمودند: «علَیکَ بِذاتِ الدّین؛ بر شما باد که همسر دیندار انتخاب کنید». زیرا تدین آثار و فوایدی در زندگی اجتماعی دارد که بسیار ارزشمند و مفید است و این آثار عبارتند از عفت ، حجاب ، نجابت ، و حیا .

۲.۲ - اخلاق نیکو

انسان تشنه اخلاق نیک و پسندیده است و این صفت زندگی را نورانی و با صفا و بابرکت می‌کند. پیامبر گرامی اسلام فرمودند: «با کسی که اخلاق و دینش خوب و مورد پسند است ازدواج کنید؛ اگر چنین نکنید فتنه و فساد بزرگی دامنگیر شما می‌شود».
برای تنویر اذهان به نمونه‌ای از اخلاق خوب و بد اشاره می‌کنیم:
بزرگواری و حسادت ، خوش خلقی و کج خلقی ، حق پذیری و لجاجت ، تواضع و تکبر ، راستگویی و دروغ‌گویی ، گذشت و کینه‌توزی ، وفاداری و بی‌وفایی و غیره.

۲.۳ - شرافت خانوادگی

منظور این است که با خانواده‌ای ارزشمند و پاک و بانجابت و ریشه‌دار و با تقوی ازدواج کنید. پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله می‌فرمایند: « از دختری که در خانواده پست و آلوده تربیت شده پرهیز کنید».

۲.۴ - زیبائی و آراستگی

زیبایی یک امتیاز است و در شیرینی و سعادت زندگی زناشوئی تأثیر زیادی دارد.

۲.۵ - سلامت جسم و روح و عقل

زندگی با افراد احمق و نادان و افراد مریض، عمر انسان را تباه می‌کند و شیرینی آن را نابود می‌سازد.
امیر مؤمنان علی علیه‌السلام فرمودند: « از ازدواج با احمق پرهیز کنید زیرا مصاحبت و زندگی با او بلاست و فرزندانش نیز تباه می‌شوند».

۲.۶ - کُفو و مناسب همدیگر بودن

انسان در ازدواج باید با هم شأن و هم رتبه خود ازدواج کند و این هم‌شأنی در مسائل زیادی از جمله، در سواد ، فرهنگ اجتماعی، موقعیت‌ مالی، زیبائی، سنّی، خانوادگی، روحی و روانی و غیره باشد.
[۶] ر.ک:دکتر علی قائمی، تشکیل خانواده در اسلام، انتشارات امیری، ۱۳۷۲.
[۷] جوانان و انتخاب همسر، علی اکبر مظاهری، انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، ۱۳۷۴.





۳.۱ - مشورت

تکیه به رأی خود و مشورت نکردن خصوصاً در انتخاب همسر، برای جوانان خطرناک است و ممکن است پشیمانی‌های غیرقابل جبران به بار آورد. و انسان می‌تواند و باید با افراد با تجربه و عاقل و کاردان مشورت کند و در این میان بهترین مشاور و دلسوزترین کسان، پدر و مادر هستند که تمام همّت آنان خوشبختی فرزندان است و بر جوانان هم لازم است که اطاعت کند و البته اگر انسان در موردی تشخیص دهد که فلان ازدواج به ضرر او می‌باشد می‌تواند با والدین مخالفت کنند و خلاصه اینکه نظر نهائی با خود پسر و دختر است و رضایت آنان شرط اصلی برای ازدواج و تشکیل زندگی است و والدین فقط یاری دهنده و مشاور هستند.

۳.۲ - تحقیق

انسان مناسب است که برای انتخاب همسر آینده خود دقّت کافی را بکند و بی‌حساب اقدام ننماید، بلکه به طور کامل از وضع همسر آینده خود تحقیق نماید.

۳.۳ - گفتگو با خود دختر

انسان اگر قصد ازدواج با کسی را داشته باشد می‌تواند با رعایت حدود شرعی با او صحبت کند و البته این صحبت‌ها باید جائی باشد که باعث سوء ظنّ دیگران و باعث رواج بی‌عفّتی در جامعه نگردد.

۳.۴ - کمک گرفتن از اهل خانواده

انسان می‌تواند برای انتخاب همسر از خواهر، برادر و مخصوصاً پدر و مادر خود کمک بگیرد و آنان را در این انتخاب و تحقیق وارد کند و با استفاده از تجربه و دانایی آنان دست به انتخاب بزند.


• جوانان وانتخاب همسر علی اکبر مظاهری انتشارات پارسایان قم.
• حسین مظاهری، خانواده در اسلام، انتشارات شفق، ۱۳۶۲.
• ابراهیم امینی، انتخاب همسر، مرکز چاپ و نشر سازمان تبلیغات اسلامی، ۱۳۷۲.


۱. حر عاملی، وسائل الشیعه، دار احیاء التراث العربی، ج۱۴، ص۶.    
۲. ر.ک:ابراهیم امینی، انتخاب همسر، انتشارات سازمان تبلیغات اسلامی، ۱۳۷۳، ص۱۵ ۲۵.
۳. حر عاملی، وسائل الشیعه، دار احیاء التراث العربی، ج۱۴، ص۳۱.    
۴. وسائل الشیعه، ج۱۴، ص۵۱.    
۵. وسائل الشیعه، ج۱۴، ص۵۶.    
۶. ر.ک:دکتر علی قائمی، تشکیل خانواده در اسلام، انتشارات امیری، ۱۳۷۲.
۷. جوانان و انتخاب همسر، علی اکبر مظاهری، انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، ۱۳۷۴.



اندیشه قم.    






جعبه ابزار