• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

منظور از چکیدن خون نبی یا وصی او بر مساجد

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: امام، مسجد، خون، شهید، نبی، ابن ابی عمیر، مزار.

پرسش: در روایت آمده است جایی که مسجد واقع شده، یا پیامبر شهیدی در آن‌جا به زمین افتاده، یا قطره خونی از او در آن چکیده است. آیا این روایت، مستند و منطبق بر واقعیات است؟

پاسخ: مجلسی این روایت را به دلیل آن‌که از مراسیل ابن ابی عمیر است صحیح اعلام می‌کند. همچنین ایشان می‌گوید باید این روایت را مختص مکان‌هایی دانست که پیامبر یا جانشین پیامبر در آن مکان به شهادت رسیده است؛ نه در تمام مکان‌ها؛ چرا که در این فرض تعداد مساجد از تعداد پیامبران و اوصیای آنان بیشتر است. برخی نیز روایت را این‌گونه تفسیر کرده‌اند که بنیان مسجد در پرتو راهنمایی‌ها و ارشادهای انبیا و تاثیر تبلیغ آنان و برکت شهادت آنان است؛ نه خون ظاهری آنان.



آنچه که در پرسش آمده ناظر به روایتی است که می‌گوید در محل بنای هر مسجد، قطراتی از خون پیامبران الهی و یا جانشینان آنان ریخته شده و از این جهت دارای قداست خاصی است؛ لذا نماز در تمام آنها ارزشمند می‌باشد:
یکی از اصحاب (ابن ابی عمیر) به امام صادق‌ (علیه‌السّلام) گفت: من خوش ندارم که در مسجدهای غیر شیعیان نماز بخوانم. امام فرمود: نگران نمازخواندن در این مساجد نباش؛ زیرا «فَمَا مِنْ مَسْجِدٍ بُنِیَ اِلَّا عَلَی قَبْرِ نَبِیٍّ اَوْ وَصِیِّ نَبِیٍّ قُتِلَ فَاَصَابَ تِلْکَ الْبُقْعَةَ رَشَّةٌ مِنْ دَمِه‌» هیچ مسجدی نیست، مگر آن‌که شهادت‌گاه و یا مزار یک پیامبر و یا یکی از جانشینان او است، و یا این‌که در آن‌جا قطره‌ای از خون آنها بر زمین ریخته شده است؛ از این‌رو خدا دوست دارد که در آن‌جا ذکر او گفته شود. پس نمازهای واجب و مستحبی خود را در آن‌جا اقامه کن.
اگرچه این موضوع به صورت کلی پذیرفته شده است که هر مسجد (صرف نظر از آن‌که توسط پیروان اهل‌بیت (علیه‌السّلام) ساخته شده و یا توسط دیگر فرق اسلامی بنا شود) از نگاه شیعیان دارای تقدس و احترام است، مگر آن‌که به مقر و پایگاهی علیه دین تبدیل شود. اما در هر حال، سند و محتوای حدیث یاد شده باید مورد ارزیابی بیشتری قرار گیرد.


مجلسی در ارزیابی این حدیث، با آن‌که آن‌را به دلیل مرفوع بودن، روایتی ضعیف ارزیابی کرده؛ اما گویا به دلیل آن‌که از مراسیل ابن ابی عمیر است، آن مقدار از سندی که برای روایت ذکر شده را سندی صحیح اعلام می‌کند. همچنین ایشان می‌گوید باید این روایت را مختص مکان‌هایی دانست که پیامبر یا جانشین پیامبر در آن مکان به شهادت رسیده است؛ نه در تمام مکان‌ها؛ چرا که در این فرض تعداد مساجد از تعداد پیامبران و اوصیای آنان بیشتر است.


البته برخی روایت را این‌گونه تفسیر کرده‌اند که بنیان مسجد در پرتو راهنمایی‌ها و ارشادهای آنان و تاثیر تبلیغ آنان و برکت شهادت آنان است؛ نه خون ظاهری آنان.
[۶] محقق داماد یزدی، سید محمد، کتاب الصلاة، ج۳، ص۱۷۵، مقرر، مؤمن، محمد، جوادی طبری آملی‌، عبدالله، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، ۱۴۱۶ق.

مشکل دیگری که محتوای این روایت دارد، آن است که پذیرش مطلق این موضوع که نماز در هر مسجدی روا است، با رفتار پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) در نماز نخواندن در مسجد ضرار و دستور به تخریب آن منافات دارد.


۱. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج۳، ص۳۷۰، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، تهران، دار الکتب الاسلامیة، چاپ چهارم، ۱۴۰۷ق.    
۲. شیخ طوسی، تهذیب الاحکام، ج۳، ص۲۵۸، محقق، موسوی خرسان، حسن، تهران، دار الکتب الاسلامیة، چاپ چهارم، ۱۴۰۷ق.    
۳. مجلسی، محمد‌باقر، مرآة العقول فی شرح اخبار آل الرسول، ج۱۵، ص۲۴۹، محقق، مصحح، رسولی، سید‌هاشم، تهران، ‌دار الکتب الاسلامیة، چاپ دوم، ۱۴۰۴ق.    
۴. مجلسی، محمد‌باقر، ملاذ الاخیار فی فهم تهذیب الاخبار، ج۵، ص۴۸۸، محقق، مصحح، رجائی‌، مهدی، قم، کتابخانه آیة الله مرعشی نجفی، چاپ اول، ۱۴۰۶ق.    
۵. مرآة العقول فی شرح اخبار آل الرسول، ج۵، ص۲۴۹.    
۶. محقق داماد یزدی، سید محمد، کتاب الصلاة، ج۳، ص۱۷۵، مقرر، مؤمن، محمد، جوادی طبری آملی‌، عبدالله، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، ۱۴۱۶ق.



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «منظور از چکیدن خون نبی یا وصی او بر مساجد»، تاریخ بازیابی۱۴۰۱/۵/۴.    


رده‌های این صفحه : مباحث حدیثی | مسجد




جعبه ابزار