• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مقام زینب

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: حضرت زینب سلام‌الله‌علیها، حضرت مریم سلام‌الله‌علیها، پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله.
پرسش: چرا نام حضرت زینب ـ سلام‌الله‌علیها ـ به‌عنوان یکی از چهار زن برتر عالم از زبان پیغمبر نمی‌باشد؟ آیا حضرت مریم برتر از حضرت زینب ـ سلام‌الله‌علیها ـ می‌باشند؟
پاسخ:



در پاسخ به این سؤال باید در نظر داشت که سنجش مقامات معنوی افراد و درک نسبت میان آنها کار آسانی نیست و آنچه که بیان می‌شود بر‌اساس ظاهر روایاتی است که به دست ما رسیده است. براین‌اساس در مورد این سخن پیامبر خدا ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ که فرمود:« خدیجه دختر خویلد و فاطمه دختر محمد و مریم دختر عمران و آسیه دختر مزاحم همسر فرعون بهترین زنان بهشتند.» چند احتمال وجود دارد:

۱.۱ - احتمال اول

احتمال اول این است که معنای کلام پیامبر گرامی اسلام چنین نیست که فقط چهار زن به حد کمال رسیدند و زن دیگری نمی‌تواند چنین موقعیتی را درک کند. این روایت می‌خواهد برتری این چهار زن نسبت به زنان عصر خود را بیان کند و این منافات ندارد که بین این چهار نفر اختلاف مرتبه باشد و یا در عصر دیگر زنان کاملی چون حضرت زینب ـ سلام‌الله‌علیها ـ ظهور نمایند؛ مثل این‌که حضرت فاطمه زهرا ـ سلام‌الله‌علیها ـ از بقیه زنان و از همه زنان تا قیامت برتر است و این برتری در روایات هم آمده است.

۱.۱.۱ - سخن خداوند درباره حضرت مریم

چنان‌که آنچه در قرآن کریم درباره حضرت مریم آمده است:«و به یاد آر هنگامی را که فرشتگان گفتند:ای مریم! همانا خداوند تو را برگزیده و پاک ساخته و بر زنان جهان برتری داده است».

۱.۱.۲ - دیدگاه مفسران

مفسران ، در مورد آیه شریفه گفته‌اند:«مرادِ آیه شریفه، برتری حضرت مریم ـ سلام‌الله‌علیها ـ بر همه زنان جهان در عصر خود است؛

۱.۱.۳ - سخنی از پیامبر اکرم

همان‌طوری که پیامبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ در جای دیگر فرموده‌اند: «مریم سرور زنان جهان در عصر خود بود؛ اما دخترم فاطمه سرور همه زنان جهان از آغاز تا پایان است».

۱.۱.۴ - عظمت مقام حضرت زینب

اگرچه با روایاتی که از پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ درباره عظمت مقام فرزندان حضرت زهرا ـ سلام‌الله‌علیها ـ وارد شده است، عظمت مقام این بانوی بزرگ فهمیده می‌شود؛ همان‌طوری که امام سجاد ـ علیه‌السلام ـ خطاب به حضرت زینب ـ سلام‌الله‌علیها ـ می‌فرماید:"...شما بحمدلله عالمه غیر معلمه هستید (دانشمند تعلیم ندیده) و فهیمی هستید که کسی چیزی به شما تفهیم نکرده است."

۱.۱.۵ - بیان یک نکته

آنچه مهم است این است که در هیچ حدیث و روایتی نداریم که چنین مقامی از حضرت زینب سلب شده باشد؛ بلکه همان‌طور که اشاره شد، فضیلت‌های زیادی در روایات درباره حضرت زینب ـ سلام‌الله‌علیها ـ نقل شده است.

۱.۲ - احتمال دوم

احتمال دیگر آن است که براساس این روایات هیچ زنی به مقامات معنوی آن چهار بانوی محترم نمی‌رسند.


۱. طبری، محب‌الدین احمد بن عبدالله، ذخائر العقبی، ص ۴۲، چاپ و نشر لبنان.    
۲. شیخ صدوق، الخصال، ج ۱،ص ۲۰۶، چاپخانه صدوق، تهران.    
۳. آل‌عمران (۳)، آیه ۴۲.    
۴. العروس الحویزی، شیخ عبد علی بن جمعه، تفسیر نور الثقلین، تحقیق رسولی محلاتی، سیدهاشم، ج ۱، ص ۳۳۶، اسماعیلیان، قم، چاپ چهارم، ۱۴۱۲ قمری.    
۵. العروس الحویزی، شیخ عبد علی بن جمعه، تفسیر نور الثقلین، تحقیق رسولی محلاتی، سیدهاشم، ج ۱، ص ۳۳۸، اسماعیلیان، قم، چاپ چهارم، ۱۴۱۲ قمری.    
۶. العروس الحویزی، شیخ عبد علی بن جمعه، تفسیر نور الثقلین، تحقیق رسولی محلاتی، سیدهاشم، ج ۱، ص ۳۳۸، اسماعیلیان، قم، چاپ چهارم، ۱۴۱۲ قمری.    
۷. علامه مجلسی، بحارالأنوار ج ۴۵، ص ۱۶۴.    



پایگاه اسلام کوئیست.    






جعبه ابزار