• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

معقل بن قیس ریاحی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: کوفه، امام علی (علیه‌السّلام)، امام حسن (علیه‌السّلام)، جنگ صفین، شهادت.

پرسش: مَعقِل بن قیس ریاحی چه کسیست؟

پاسخ:



مَعقِل بن قیس ریاحی، از جنگاوران بی‌باک کوفه و از سخنوران چیره‌دست آن دیار و از سرداران سپاه امام علی (علیه‌السّلام) و امام حسن (علیه‌السّلام) است،


در زمان عمر، در فتح شوشتر، پیک عمّار به مدینه بود و همراه با هُرمُزان به مدینه آمد.
در جنگ جمل، فرمانده پیاده نظام کوفه بود و در جنگ صِفّین، فرماندهی برخی از قبایل کوفه را «در وقعه صفین آمده است: «معقل بن قیس یربوعی»» و در درگیری‌های ماه ذی‌حجّه در جنگ صِفّین نیز گاهی فرماندهی سپاه را به عهده داشت.
در جنگ نهروان، فرمانده جناح چپ سپاه بود و پس از آن، مامور سرکوبی شورش، بنی‌ناجیه شد و خرّیت بن راشد را شکست داد.
بعد از شبیخونِ یزید بن شجره بر مکّه و مدینه، مَعقِل به مقابله با او و همراهانش شتافت، عدّه‌ای از آنان را اسیر کرد و بقیه را فراری داد.


پس از درهم شکسته شدن فتنه نهروان، امام (علیه‌السّلام) آهنگ نبرد با معاویه را داشت و چون آمادگی نسبی مردم کوفه روشن شد، مَعقِل، برای جمع‌آوری جنگاوران به نواحی اطراف کوفه رفت؛ امّا در حین ماموریت، خبر جانگداز شهادت علی (علیه‌السّلام) را دریافت کرد.


به هنگام حاکمیت غارت‌گرانه معاویه و به سال ۴۳ هجری که شورش مُستَورِد (از سران خوارجْ) شیعیان را تهدید می‌کرد، به رویارویی با او رفت و پس از درهم شکستن لشکر مُستَورِد، در نبردی تن به تن، او را به هلاکت رساند و خود نیز به شهادت رسید.


سعید بن قیس، او را خیرخواه، خردمند، استوار گام و شجاع خوانده است.



۱. منقری، نصر بن مزاحم، وقعة صفّین، ص۱۱۷.    
۲. محمدی ری‌شهری، محمد، دانش‌نامه امیرالمؤمنین (علیه‌السلام) بر پایه قرآن و حدیث و تاریخ، ج۱۳، سال انتشار:۱۳۸۶، ص۵۷۱-۵۷۳.    



حدیث‌نت، برگرفته از مقاله «معقل بن قیس ریاحی» تاریخ بازیابی ۱۳۹۷/۱۲/۱۵.    






جعبه ابزار