• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

فراگیری فنون نظامی برای یاری امام زمان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: قیام امام زمان (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف)، وظایف منتظران، آمادگی نظامی، شرایط ظهور حضرت ولی عصر.

پرسش: آیا فراگیری فنون شمشیر‌زنی و اسب‌دوانی برای یاری کردن امام زمان (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) لازم است یا خیر؟

پاسخ: آنچه برای منتظران و یاران امام زمان (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) لازم است، آمادگی داشتن برای یاری کردن حضرت است که آمادگی رزمی و نظامی، بخشی از آن به شمار می‌آید. البته این سخن به معنای لزوم فراگیری نوع خاصی از فنون نظامی مانند شمشیرزنی و اسب‌دوانی نیست؛ بلکه به طور کلی منتظران و یاری‌کنندگان حضرت حجت (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) باید در حد توان و کفایت بکوشند تا فنون رزمی ـ اعم از رزم‌های ابتدایی و تاکتیک‌های مدرن ـ را بیاموزند.



حضرت مهدی (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) مانند هر یک از پیامبران الهی و دیگر امامان معصوم (علیهم‌السلام) می‌کوشد مردم را به سوی حق دعوت کند و طریق رسیدن به خوشبختی را برای آنان هموار سازد؛ ولی چون ستمگران، در عصر ظهور مانند هر زمان دیگر از اجرای این برنامه جلوگیری می‌کنند و سخت مزاحم آن حضرت می‌شوند، او ناچار است با قدرت نظامی، دشمنان را سرکوب کند.
چنان‌که امام باقر (علیه‌السلام) فرموده‌اند: مهدی (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) از این جهت با جدش شباهت دارد که با شمشیر قیام می‌کند و ستم‌کاران و گمراه‌کنندگان و دشمنان خدا و رسول را به قتل می‌رساند. با شمشیر و ترس پیروز می‌شود و هیچ‌یک از پرچم‌هایش شکست‌خورده، برنمی‌گردد.


مقصود از خروج با شمشیر، مأموریت به جهاد و توسل به اسلحه برای اعتلای کلمه حق است و به عبارت دیگر، مبارزه با شمشیر، کنایه از جنگ است، نه این‌که سلاح جنگی او فقط شمشیر است؛ بلکه «آن حضرت و اصحابش با هر اسلحه‌ای که لازم باشد، با کفار و ستمگران جهاد می‌کنند».
[۳] امینی، ابراهیم، دادگستر جهان، ص۳۱۵-۳۱۸، انتشارات شفق، چ۲۵.
[۴] صافی گلپایگانی، امامت و مهدویت، ج۳، ص۲۴-۲۶.



تعیین نوع سلاحی که امام زمان در هنگام قیام به کار خواهند برد، ممکن نیست، زیرا زمان دقیق ظهور برهمگان پوشیده است و ما شناختی دقیق و تصوری قابل درک از آینده نداریم. بنابراین دلیلی نداریم که شیوه رزم و پیکار حضرت با ستمگران را، منحصر به شمشیرزنی و اسب‌دوانی کنیم تا فراگیری این دو فن را برای یاری کردن وی لازم باشد، بلکه امکان دارد حضرت مهدی (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) از سلاح‌های دیگری که کارآمدتر از دیگر سلاح‌های جنگی آن موقع باشند، استفاده نمایند.
از سوی دیگر ما از حوادث و پیش‌آمدهای جهان بی‌خبریم؛ ازاین‌رو نمی‌توانیم آینده را با گذشته قیاس کنیم. شاید در آینده ملل متفرق اسلامی از خواب غفلت بیدار شوند، اختلافات جزئی را کنار بگذارند و برنامه‌های اصلاحی اسلام را اجرا کنند و در علوم و صنایع از کشورهای دیگر پیشرفته‌تر شوند و زمینه ظهور امام زمان (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) را فراهم کنند و حضرت ظهور کند و به یاری خداوند و به سبب قدرت مسلمانان و پیروانش، حکومت توحید را برقرار سازد یا آن وقت دانشمندان و مخترعان جهان ببینند که نتیجه زحمات‌شان به جای صلح و سازندگی جامعه انسانی، در طریق نابودی و رنج آنان به کار می‌رود و این موضوع وجدان‌شان را بیدار کند و دعوت حضرت مهدی (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) را پاسخ دهند و در طریق پیشبرد هدفش کوشش کنند. شاید در آینده، بشر از جهالت، عناد، عصبیت و خودسری دست بردارد و تولید سلاح‌های هسته‌ای و اتمی را ممنوع کند و بودجه‌های سنگین نظامی را در راه اصلاح و توسعه فرهنگ عمومی و امور عمرانی و رفاه بشر به مصرف برساند.
[۵] امینی، ابراهیم، دادگستر جهان، ص۳۱۵-۳۱۸، انتشارات شفق، چ۲۵.
[۶] صافی گلپایگانی، امامت و مهدویت، ج۳، ص۲۴-۲۶.



بنابراین آنچه برای منتظران و یاران امام زمان (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) لازم است، آمادگی داشتن برای یاری کردن حضرت است که آمادگی رزمی و نظامی، بخشی از آن به شمار می‌آید. البته این سخن به معنای لزوم فراگیری نوع خاصی از فنون نظامی مانند شمشیرزنی و اسب‌دوانی نیست؛ بلکه به طور کلی منتظران و یاری‌کنندگان حضرت حجت (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) باید در حد توان و کفایت بکوشند تا فنون رزمی ـ اعم از رزم‌های ابتدایی و تاکتیک‌های مدرن ـ را بیاموزند.


۱. عصر ظهور، علی کورانی.
۲. چشم‌اندازی بر حکومت حضرت مهدی (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف)، نجم‌الدین طبسی.


۱. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۲، ص۳۵۸.    
۲. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۱، ص۲۱۸.    
۳. امینی، ابراهیم، دادگستر جهان، ص۳۱۵-۳۱۸، انتشارات شفق، چ۲۵.
۴. صافی گلپایگانی، امامت و مهدویت، ج۳، ص۲۴-۲۶.
۵. امینی، ابراهیم، دادگستر جهان، ص۳۱۵-۳۱۸، انتشارات شفق، چ۲۵.
۶. صافی گلپایگانی، امامت و مهدویت، ج۳، ص۲۴-۲۶.




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «فراگیری فنون نظامی برای یاری امام زمان»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۸/۰۹/۲۲.    






جعبه ابزار