• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

شهادت امامان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: شهادت امامان، همسران، هدایت، حضرت نوح علیه‌السلام، حضرت لوط علیه‌السلام، امام حسن علیه‌السلام، جعده.
پرسش: علت شهادت برخی امامان توسط همسرانشان چیست؟
پاسخ:



بی‌گمان، امامان ـ علیهم‌السلام ـ برای هدایت مردم زحمات بسیاری را متحمل می‌شدند. در این مسیر، انسان‌های زیادی در اثر موعظه و نصیحت آنان هدایت و تربیت شدند؛ اما برخی انسان‌ها هدایت‌پذیر نبودند؛ لذا موعظه و هدایت امامان ـ علیهم‌السلام ـ در آنها اثر نمی‌گذاشت؛ چنانچه پیامبران و اولیای الهی در طول رسالت خویش با دو گروه از انسان‌های هدایت‌پذیر و هدایت‌ناپذیر رو‌به‌رو بودند. در محیط خانواده و نزدیکان آنها نیز برخی انسان‌های حق‌طلب و حق‌پذیر، و برخی چنین نبودند.




۲.۱ - پسر حضرت نوح

چنان‌که تعلیم و تربیت حضرت نوح علیه‌السلام به یکی از فرزندان وی تأثیر نگذاشت و او موعظه و نصیحت‌های پدر خویش را نادیده گرفت. این بدان جهت نبود که حضرت نوح ـ علیه‌السلام ـ در تربیت فرزند خود کوتاهی کرد؛ بلکه منشأ این امر عدم قابلیت فرزند وی برای هدایت بود.

۲.۲ - همسران حضرت نوح و لوط

همان‌طور که قرآن کریم درباره همسران حضرت نوح و حضرت لوط فرموده است: «خداوند برای کسانی که کافر شده‌اند، به همسر نوح و همسر لوط مثل زده است، آن دو تحت سرپرستی دو بنده از بندگان صالح ما بودند؛ ولی به آن دو خیانت کردند و ارتباط با این دو (پیامبر) سودی به حالشان (در برابر عذاب الهی) نداشت، و به آنها گفته شد: «وارد آتش شوید، همراه کسانی که وارد می‌شوند!».

۲.۳ - همسر امام حسن

هم‌چنین در مورد همسر امام حسن مجتبی علیه‌السلام نیز این مطلب صادق است؛ همسر آن‌ حضرت (جعده) قابلیت تربیت و هدایت نداشت؛ نه این‌که امام در هدایت و تربیت همسر خود کوتاهی کرده باشد. همه امامان ـ علیهم‌السلام ـ همان‌طور که به هدایت و نصیحت افراد جامعه می‌پرداختند، اعضای خانواده خود را نیز هدایت و موعظه می‌نمودند و آنها را از خطرات هواهای نفسانی آگاهی می‌دادند؛ اما در برخی از اعضای خانواده اثر نمی‌گذاشت و تحت تأثیر هواهای نفسانی و وعده‌های دشمنان قرار می‌گرفتند.


بنابراین امکان دارد، برخی بتوانند ارتباطی نزدیک ـ همچون ارتباط زناشویی ـ با پیامبری از پیامبران الهی یا امام معصوم علیه‌السلام داشته باشند؛ اما با سوء اختیار خود، به راه کفر و گناه بروند و گرفتار بدفرجامی‌ شوند؛ مانند «جعده» همسر امام حسن مجتبی ـ علیه‌السلام ـ که به امام خیانت کرد و چون امام الگوی مردم بود، تا لحظه آخر با او رفتار عادی داشت و از علم لدنی خود استفاده نکرد.
[۲] گروه محققان، پرسش‌ها و پاسخ‌ها، دفتر نهم (ویژه رمضان)، ص ۲۰۵، دفتر نشر معارف، قم، چاپ دهم، ۱۳۸۹ش.



۱. تحریم (۶۶)، آیه ۱۰.    
۲. گروه محققان، پرسش‌ها و پاسخ‌ها، دفتر نهم (ویژه رمضان)، ص ۲۰۵، دفتر نشر معارف، قم، چاپ دهم، ۱۳۸۹ش.



پایگاه اسلام کوئست.    






جعبه ابزار