• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

زیارتنامه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: زیارت‌نامه، حضرت زینب سلام‌الله‌علیها،
پرسش: آیا به نظر شما نبودن زیارت‌نامه حضرت زینب در مفاتیح الجنان عجیب نیست؟ آیا امکان دارد که دعا‌ی معروف ام‌داود از حضرت زینب ـ سلام‌الله‌علیها ـ باشد؟ اگر نه، علت نبودن زیارت‌نامه آن حضرت در مفاتیح الجنان چه می‌تواند باشد؟
پاسخ:



برای دست‌یابی به پاسخی مناسب توجه به چند نکته ضروری به نظر می‌رسد:

۱.۱ - ۱. نبودن برخی زیارت‌ها در مفاتیح الجنان

با اذعان به این مطلب که کتاب گران‌سنگ " مفاتیح الجنان " کتابی است در نوع خود کم‌نظیر؛ اما جامع و بی‌نقص نیست، به سخن دیگر، این‌طور نیست که این کتاب باارزش تمام دعاهای مستند را در خود جمع نموده باشد؛ از‌این‌رو نبودن زیارت‌نامه یا دعایی در مفاتیح الجنان، دلیل بر وجود نداشتن یا معتبر نبودن آن زیارت و دعا نیست.

۱.۲ - ۲. زیارت‌نامه حضرت شاه عبدالعظیم

در برخی کتب دیگر زیارت‌نامه حضرت شاه عبدالعظیم حسنی در شهر ری، برای آن حضرت ـ سلام‌الله‌علیها ـ نقل شده است.

۱.۳ - ۳. وارد نشدن زیارت‌نامه از سوی معصومان

بر فرض اگر بپذیریم که زیارت‌نامه‌ای برای آن حضرت به‌صورت مأثور و صریح از طرف ائمه معصومان ـ علیهم‌السلام ـ در احادیث و نیز مفاتیح الجنان و ... وارد نشده باشد، اما این ایراد و نقصی برای وی محسوب نمی‌شود؛ زیرا بیشتر زیارت‌نامه‌هایی که برای امام‌زاده‌‌های مختلف در نقاط گوناگون وجود دارد، دارای مستند حدیثی نیستند. اگر زیارت‌نامه‌ای از برخی عبارات زیارت‌نامه‌های دیگر گرفته شود و بیانگر مجاهدت‌ها و مصیبت‌های حضرت زینب ـ سلام‌الله‌علیها ـ باشد که این مصیبت‌ها هم خلاف واقع نیست و آن را منتسب به امامان ـ علیهم‌السلام ـ ندانیم، اشکالی در زیارت‌نامه نیست.
[۱] تنکابنی، سید ضیاء‌الدین، زیارت مفجعه، نشر ندای کوثر، ۱۳۸۵ش.


۱.۴ - ۴. دعای ام‌داود

دعای معروف «ام‌داود» از حضرت زینب ـ سلام‌الله‌علیها ـ نیست؛ بلکه از «ام‌خالد بربریه» است که مادر «داود‌بن حسن‌بن حسن‌بن علی‌بن ابی‌طالب امیرالمؤمنین علیه‌السلام» می‌باشد؛ یعنی داود از نوادگان حضرت امام حسن مجتبی ـ علیه‌السلام ـ و حضرت علی ـ علیه‌السلام ـ است.
[۲] حلی، سید رضی‌الدین علی‌بن موسی‌بن طاوس ‌، الاقبال بالاعمال الحسنة، ج ۳، ص ۲۳۹ ـ ۲۴۰، دارالکتب الإسلامیة، چاپ دوم، تهران، ۱۳۶۷ش.




۱. تنکابنی، سید ضیاء‌الدین، زیارت مفجعه، نشر ندای کوثر، ۱۳۸۵ش.
۲. حلی، سید رضی‌الدین علی‌بن موسی‌بن طاوس ‌، الاقبال بالاعمال الحسنة، ج ۳، ص ۲۳۹ ـ ۲۴۰، دارالکتب الإسلامیة، چاپ دوم، تهران، ۱۳۶۷ش.



پایگاه اسلام کوئست.    


رده‌های این صفحه : حدیث شناسی | زیارت | کلام




جعبه ابزار