• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

زندگی‌نامه حضرت داوود

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: نبوت، حکومت، زندگی‌نامه، حضرت داوود، زبور، نعم العبد، اواب.

پرسش: لطفاً خلاصه‌ای از زندگی‌نامه حضرت داوود (علیه‌السّلام) را بیان کنید؟

پاسخ: حضرت داوود (علیه‌السّلام) از پیامبران بزرگ بنی‌اسرائیل است. محل تولد ایشان دقیقاً مشخص نیست، اما از آن‌جا که بنی‌اسرائیل در سرزمین فلسطین می‌زیستند، می‌توان گفت داوود (علیه‌السّلام) در فلسطین دیده به جهان گشود. واژه داوود که از ریشه غیر عربی گرفته شده، در زبان عبری «داوید» تلفظ می‌شود، و به معنای «محبوب» است.
[۲] خرمشاهی، بهاءالدین، دانشنامه قرآن و قرآن پژوهی، ج۱، ص۱۰۳۴، تهران، چاپ اول، ۱۳۷۷ش.
نام داوود نبی (علیه‌السّلام) شانزده بار، در قرآن کریم بیان شده است. وی از جمله پیامبرانی است که علاوه بر نبوت، دارای منصب حکومت و قضاوت، رهبری مقتدر و صاحب کتاب بود. آن‌حضرت از نواده‌های حضرت یعقوب (علیه‌السّلام) است که با چند واسطه به او می‌رسد.



پدر حضرت داوود (علیه‌السّلام) را با نام‌هایی نسبتاً مشابه معرفی کرده‌اند که ناشی از تفاوت‌های بین زبانی است:
ایشا، ایشی، یسی،
[۲۷] کتاب مقدس، روت، ۴: ۱۷.
[۲۸] کتاب مقدس، سموئیل، ۱۶: ۱.
[۲۹] کتاب مقدس، سموئیل، ۱۶: ۱۱.
[۳۰] کتاب مقدس، لوقا، ۳: ۲۳.
[۳۱] کتاب مقدس، سموئیل، ۱۲: ۱۶.به نقل از سایت اسلام پدیا.
آسی، انسا، و.... اما در ارتباط با مادر آن‌حضرت با جست‌وجویی که در منابع تاریخی داشتیم، به نام ایشان برخورد نکردیم.
نسب حضرت داوود (علیه‌السّلام) در برخی از منابع تاریخی این‌گونه ذکر شده است: «داوود پسر یسا (ایشا)، پسر عوبید (عومذ)، پسر بوعز (افصان)، پسر سلما (سلمون)، پسر نخشون، پسر عمیناداب، پسر رم، پسر حصرون، پسر فارص، پسر یهودا، پسر یعقوب». گفتنی است که نسب آن‌حضرت در کتب یهود و نصارا هم این‌گونه ذکر شده است، اما در برخی منابع اسلامی او نه از نوادگان یهودا، بلکه از نوادگان «لاوی بن یعقوب» معرفی شده است.
قرآن کریم نیز حضرت داوود (علیه‌السّلام) را از نسل، حضرت یعقوب (علیه‌السّلام)، حضرت اسحاق (علیه‌السّلام) و حضرت ابراهیم (علیه‌السّلام) اعلام می‌کند، آن‌جا که می‌فرماید: «وَ وَهَبْنا لَهُ اِسْحاقَ وَ یَعْقُوبَ کُلاًّ هَدَیْنا وَ نُوحاً هَدَیْنا مِنْ قَبْلُ وَ مِنْ ذُرِّیَّتِهِ داوُدَ وَ سُلَیْمانَ وَ اَیُّوبَ وَ یُوسُفَ وَ مُوسی‌ وَ‌هارُونَ وَ کَذلِکَ نَجْزِی الْمُحْسِنِینَ؛ و اسحاق و یعقوب را به او (ابراهیم) بخشیدیم و هر دو را هدایت کردیم و نوح را پیش از آن هدایت نمودیم و از فرزندان او، داوود و سلیمان و ایّوب و یوسف و موسی و‌ هارون را (هدایت کردیم) این‌گونه نیکوکاران را پاداش می‌دهیم.


القاب و توصیفاتی که می‌توان برای حضرت داوود از قرآن کریم استخراج کرد، بدین ترتیب است:
«ذَا الْاَیْدِ (صاحب قدرت)»، «اَوّاب (بسیار توبه کننده)»، دارای قدرت «فَصل الخِطاب» یا فیصله‌دادن، «خلیفة الله (جانشین خدا)»، «نِعْمَ الْعَبْد (بهترین بنده)»، «مَلِک (پادشاه)»، «حکیم»، «عالم».


بر اساس گزارش‌های تاریخی، نام‌ همسران داوود (علیه‌السّلام) عبارت‌اند از:
«شیتموم»، «اریخایل»، «موخا»، «دحات»، «ابیطال» و «اغلا» که از آنها دارای فرزند شد و «میخل بنت شاول» که از او صاحب فرزند نشد.
همچنین برای او همسر دیگری به نام «برسبا» «بتشبع‌» ذکر شده است که مادر حضرت سلیمان (علیه‌السّلام) و همسر سابق «اوریا» (یکی از فرماندهان نظامی حضرت داوود) بود. البته برخی از کتاب‌های تاریخی برای آن‌حضرت (علیه‌السّلام) همسران زیادی ذکر کرده‌اند و تعداد آن‌را صد همسر نیز ذکر کرده‌اند.
[۴۸] مسعودی، علی بن حسین، مروج الذهب و معادن الجوهر، تحقیق، داغر، اسعد، ج۱، ص۷۰، قم، دار الهجرة، چاپ دوم، ۱۴۰۹ق.



‌بنابر آنچه از برخی کتب تاریخی به دست می‌آید، داوود نبی فرزندان زیادی داشت. برخی از منابع تاریخی تعداد فرزندان حضرت داوود (علیه‌السّلام) را نوزده تن ذکر کرده‌اند، نام تعدادی از آنها از این قرار است:
۱. امنون، ۲. دالویا، ۳. اباشلوم (ابشالوم یا ابیشالوم)، ۴.ارنیا، ۵.سفاطیا، ۶.ناتان، ۷.سمون، ۸.سوباب، ۹.نوتان، ۱۰.سلامان، ۱۱.یابار، ۱۲.الیشوس، ۱۳.نافاق، ۱۴.یافیا، ۱۵.الیشماس، ۱۶.السنابا، ۱۷.الیفلاث، ۱۸.سلیمان.
معروف‌ترین فرزند او، حضرت سلیمان (علیه‌السّلام) بود که جانشین وی شد و به مقام نبوت و پادشاهی رسید.


قرآن کریم به پیامبری داوود (علیه‌السّلام) و نزول وحی بر آن‌حضرت و داشتن کتابی آسمانی، تصریح دارد.
خدای متعال در قرآن کریم خطاب به پیامبر اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) می‌فرماید: «ما به تو وحی فرستادیم؛ همان‌گونه که به نوح و پیامبران بعد از او وحی فرستادیم و (نیز) به ابراهیم و اسماعیل... و به داوود زبور دادیم».
و نیز:
«و پروردگار تو به آنچه در آسمان‌ها و زمین است آگاه‌تر است. بعضی از پیامبران را بر بعضی دیگر برتری نهادیم و به داوود زبور را دادیم».
حضرت داوود (علیه‌السّلام) در زمره پیامبرانی است که دارای آیین و شریعت مستقل نبود، بلکه مبلِّغ شریعت پیامبر اولوالعزم؛ حضرت موسی (علیه‌السّلام) بود.
[۵۴] بلعمی، ابوعلی، تاریخ‌نامه ‌طبری، ج۱، ص۴۰۴، تحقیق، روشن، محمد، تهران، البرز، سروش، چاپ سوم، ۱۳۷۳ و ۱۳۷۸ش.



بر اساس صریح آیه ۵۵ سوره اسراء، کتاب آسمانی حضرت داوود (علیه‌السّلام)، «زبور» نام دارد: «وَ آتَینا داوود زَبُوراً».
طبق احادیث امامان معصوم (علیه‌السّلام)، در کتاب زبور به مسائل و موضوعات زیر اشاره شده است:
• معارف اعتقادی راجع به توحید، نبوت حضرت داوود (علیه‌السّلام)، معاد و یاد مرگ، تذکر و اتمام حجت راجع به انسان‌هایی که اهل طاعت و عمل نیستند.
• پیش‌بینی‌ها و پیش‌گویی‌ها؛ مانند بشارت به عیسی و یحیی (علیهماالسّلام) و بشارت به پیامبر آخر الزمان (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) که به اسم از ایشان نام برده شده است. امام رضا (علیه‌السّلام) در یکی از مجالس مباحثه که مامون ترتیب داده بود، در مقابل «راس جالوت»؛ (از بزرگان یهود)، وقتی به استدلال و احتجاج می‌پردازد، «سِفر اول» زبور داوود را شروع به قرائت کرد تا این‌که به نام محمد، علی، فاطمه، حسن و حسین (علیه‌السّلام) رسید. سپس حضرت به خداوند قسم یاد کرد که این نام‌های مقدس در زبور آمده، و راس جالوت هم آمدن این اسماء در زبور را پذیرفته و به آن تصریح کرده است. همچنین آمدن و ظهور منجی برای انسان‌ها و این‌که در نهایت، وارثان زمین، بندگان شایسته خداوند هستند، از مسائلی است که به تصریح قرآن، و احادیث در زبور به آن اشاره شده است.
• مسائل و دستورهای تربیتی و رفتاری؛ این مسائل در روایات تحت عنوان «احادیث قدسی» که در زبور آمده و خطاب به داوود نبی (علیه‌السّلام) بوده، ذکر شده است. در بعضی از احادیث آمده است که کتاب زبور؛ مانند انجیل و تورات نزد اهل‌بیت (علیه‌السّلام) نگهداری می‌شود.


رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) فرمود: «خداوند، داوود (علیه‌السّلام) را هنگامی مبعوث کرد ‌که ایشان یک چوپان بود؛ همچنین حضرت موسی (علیه‌السّلام) را نیز هنگام چوپانی ایشان به نبوت برگزید؛ من نیز چوپانی گوسفندان را در منطقه جیاد به عهده داشتم».


تمام کمالات انسانی و الهی را که عموم پیامبران داشتند، حضرت داوود (علیه‌السّلام) هم داشت؛ یعنی از اوصاف نبوت عامه برخوردار بود. او نمونۀ کاملی از یک انسان مطیع پروردگار بود که در اثر سیر و سلوک به مقامات بالای انسانی و معنوی رسید. در این‌جا اشاره مختصری به برخی از روش‌های رفتاری و اخلاقی وی خواهد شد.

۸.۱ - مقام خلافت الهی

«یا داوُدُ اِنَّا جَعَلْناکَ خَلیفَةً فِی الْاَرْض؛ ‌ای داود، ما تو را خلیفه روی زمین گردانیدیم.»

۸.۲ - مسخر کردن کوه‌ها

«اِنَّا سَخَّرْنَا الْجِبالَ مَعَهُ یُسَبِّحْنَ بِالْعَشِیِّ وَ الْاِشْراقِ؛ ما کوه‌ها را رام کردیم و کوه‌ها هر شام‌گاه و بامدادان با او تسبیح می‌کردند.»

۸.۳ - رام کردن پرندگان

«وَ الطَّیْرَ مَحْشُورَةً کُلٌّ لَهُ اَوَّاب؛ و پرندگان بر او گرد می‌آمدند، همه فرمانبر او بودند.»

۸.۴ - نرم شدن آهن در دست داوود

«وَ اَلَنَّا لَهُ الْحَدیدَ؛ و آهن را برایش نرم کردیم.»

۸.۵ - کشتن جالوت

«...وَ قَتَلَ داوُدُ جالُوت؛ و داوود جالوت را کشت.»

۸.۶ - جهاد

یکی از ویژگی‌های برجسته داوود که در قرآن بدان تصریح شده است، مبارزه و جهاد در راه خدا، برای از بین بردن پادشاه ظالم و ستم‌گر است که به دست آن‌حضرت اتفاق افتاد.

۸.۷ - بزرگ خاندان داوود

بزرگ خاندان «آل داوود» و مؤسس سلسله‌ای جدید: «اعْمَلُوا آلَ داوُدَ شُکْراً وَ قَلیلٌ مِنْ عِبادِیَ الشَّکُور؛ ‌ای خاندان داوود سپاس‌گزاری کنید، که‌ اندکی از بندگان من شکر گزارند.»

۸.۸ - صبر و شکیبایی

داشتن صبر و شکیبایی در راه هدایت مردم: «اصْبِرْ عَلی‌ ما یَقُولُونَ وَ اذْکُرْ عَبْدَنا داوُدَ ذَا الْاَیْدِ اِنَّهُ اَوَّابٌ؛ بر آنچه می‌گویند صبر کن و به یاد آور بنده ما داوود را که نیرومند بود و بسیار به خدا رجوع داشت.»

۸.۹ - ساده زیستی

ساده زیستی و ارتزاق از دست‌رنج: «فَلَقَدْ کَانَ یَعْمَلُ سَفَائِفَ الْخُوصِ بِیَدِه...‌ او با دست خود از لیف خرما زنبیل می‌بافت، و به هم‌نشینانش می‌گفت: کدام یک از شما مرا در فروختن اینها یاری می‌دهد؟ و از قیمت آن زنبیل قرصی نان جوین تهیه می‌کرد و می‌خورد.»

۸.۱۰ - شب زنده‌داری

«...اِنَّ دَاوُدَ قَامَ فِی مِثْلِ هَذِهِ السَّاعَةِ مِنَ اللَّیْلِ فَقَالَ اِنَّهَا لَسَاعَةٌ لَا یَدْعُو فِیهَا عَبْدٌ اِلَّا اسْتُجِیبَ لَه‌»؛
نوف بکالی می‌گوید: شبی امیرالمؤمنین (علیه‌السّلام) را دیدم از بسترش بیرون شد، به ستارگان دیده دوخت، سپس به من گفت: ‌ای نوف! خوابی یا بیدار؟ گفتم: بیدارم یا امیر المؤمنین، فرمود:
‌ای نوف، خوشا به حال زاهدان در دنیا، و دل‌دادگان به آخرت. آنان مردمی هستند که زمین را فرش، و خاکش را بستر، و آبش را شربت خوش‌گوار قرار دادند، قرآن را لباس دل، و دعا را جامه رو نموده، و دنیا را بر طریقه مسیح از خود بریدند، چه بریدنی! ‌ای نوف، داوود (علیه‌السّلام) در مانند این ساعت از شب برخاست و گفت: این ساعتی است که عبد در این ساعت دعا نمی‌کند، مگر این‌که مستجاب شود.


درباره سرانجام حضرت داوود (علیه‌السّلام) آمده است:
داوود (علیه‌السّلام) کنیزی داشت که هر شب درهای خانه او را می‌بست و کلیدهایش را پیش او می‌آورد. سپس آن‌حضرت به نیایش پروردگار برمی‌خاست. هنگامی که مرگ وی نزدیک شده بود، شبی، مانند همه شب‌ها که کنیز درها را بسته بود، ناگهان مردی را در درون خانه دید. از او پرسید: چه کسی تو را در این خانه راه داد؟ مرد در پاسخ گفت: من کسی هستم که در کاخ پادشاهان، بدون اجازه ایشان داخل می‌شوم». داوود پرسید: آیا تو عزرائیل هستی؟ جواب داد: آری! پرسید: پس چرا پیش از این به من پیام نفرستادی و از آمدن خود خبر ندادی تا برای مرگ آماده شوم؟! عزرائیل در پاسخ گفت: من پیش از این پیک و پیام بسیاری برای تو فرستادم. پرسید: پیک‌های تو چه کسانی بوده‌اند؟ جواب داد: پدر تو، برادر تو، همسایه تو و آشنایان تو اکنون در کجا هستند؟ گفت: همه مرده‌اند. گفت: اینها همگی پیک‌های من بودند و پیام مرا به تو می‌رساندند؛ زیرا تو نیز می‌میری همچنان‌که آنان مردند. عزرائیل این را گفت و جان داوود را گرفت. بنابر این نقل، داوود ‌صد سال عمر کرد که مدت فرمانروایی‌اش چهل سال بود.
از رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) نقل شده است: «داوود صد سال تمام عمر کرد که چهل سال آن، دوران سلطنت و پادشاهی او بود».


بر اساس نقل تاریخ آرام‌گاه داوود نبی (علیه‌السّلام) در کشور فلسطین، در شهر «بیت المقدس»، کوه صهیون است.
[۷۸] ر.ک: سایت اسلام پدیا، مدخل داوود نبی.
[۷۹] جوادی آملی، عبدالله، سیره پیامبران در قرآن، ج۷، ص۲۳۹- ۲۶۴، قم، مرکز نشر اسراء، چاپ اول، ۱۳۷۶ش.



۱. جوهری، اسماعیل بن حماد، الصحاح، ج۲، ص۴۷۱، محقق، مصحح، عطار، احمد عبد الغفور، بیروت، دار العلم للملایین، چاپ اول، ۱۴۱۰ق.    
۲. خرمشاهی، بهاءالدین، دانشنامه قرآن و قرآن پژوهی، ج۱، ص۱۰۳۴، تهران، چاپ اول، ۱۳۷۷ش.
۳. بقره/سوره۲، آیه۲۵۱.    
۴. نساء/سوره۴، آیه۱۶۳.    
۵. مائده/سوره۵، آیه۷۸.    
۶. انعام/سوره۶، آیه۸۴.    
۷. اسراء/سوره۱۷، آیه۵۵.    
۸. انبیاء/سوره۲۱، آیه۷۸ - ۷۹.    
۹. نمل/سوره۲۷، آیه۱۵ و ۱۶.    
۱۰. سبا/سوره۳۴، آیه۱۰.    
۱۱. سبا/سوره۳۴، آیه۱۳.    
۱۲. ص/سوره۳۸، آیه۱۷.    
۱۳. ص/سوره۳۸، آیه۲۲.    
۱۴. ص/سوره۳۸، آیه۲۴.    
۱۵. ص/سوره۳۸، آیه۲۶.    
۱۶. ص/سوره۳۸، آیه۳۰.    
۱۷. ر.ک:سایت ویکی پرسش، مقاله «حضرت داود و خلافت الهی».    
۱۸. ر.ک:سایت ویکی پرسش، مقاله «داستان قضاوت حضرت داوود».    
۱۹. ر.ک:سایت اسلام کوئست، مقاله «پیامبر بودن حضرت داود و سلیمان».    
۲۰. ر.ک:سایت اسلام کوئست، مقاله «صدای خوش حضرت داود و امام باقر بدون ابزار موسیقی»    
۲۱. ر.ک:سایت ویکی پرسش، مقاله «نعمت‌های عطا شده به حضرت داود».    
۲۲. طبری، محمد بن جریر، تاریخ طبری، ج۱، ص۴۷۶، تحقیق، ابراهیم، محمد ابو الفضل، بیروت، دار التراث، چاپ دوم، ۱۳۸۷ق، ۱۹۶۷م.    
۲۳. ابن کثیر دمشقی، اسماعیل بن عمر، البدایة و النهایة، ج۲، ص۹، بیروت، دار الفکر، ۱۴۰۷ق، ۱۹۸۶م.    
۲۴. ابن کثیر دمشقی، اسماعیل بن عمر، البدایة و النهایة، ج۲، ص۲۲.    
۲۵. مقدسی، مطهر بن طاهر، البدء و التاریخ، ج۳، ص۱۰۰، بور سعید، مکتبة الثقافة الدینیة، بی‌تا.    
۲۶. ابن اثیر، علی بن ابی‌الکرم، الکامل فی التاریخ، ج۱، ص۲۲۳، بیروت، دار صادر، دار بیروت، ۱۳۸۵ق، ۱۹۶۵م.    
۲۷. کتاب مقدس، روت، ۴: ۱۷.
۲۸. کتاب مقدس، سموئیل، ۱۶: ۱.
۲۹. کتاب مقدس، سموئیل، ۱۶: ۱۱.
۳۰. کتاب مقدس، لوقا، ۳: ۲۳.
۳۱. کتاب مقدس، سموئیل، ۱۲: ۱۶.به نقل از سایت اسلام پدیا.
۳۲. قمی، علی بن ابراهیم، تفسیر القمی، ج۱، ص۸۲.    
۳۳. سراج جوزجانی، منهاج، طبقات ناصری تاریخ ایران و اسلام، ج۱، ص۳۷، تحقیق، حبیبی، عبد الحی، تهران، دنیای کتاب، چاپ اول، ۱۳۶۳ش.    
۳۴. ابن خلدون، عبد‌الرحمن، تاریخ ابن خلدون، ج۲، ص۱۱۰.    
۳۵. ابن خلدون، عبد‌الرحمن، تاریخ ابن خلدون، ج۲، ص۱۱۰.    
۳۶. قمی، علی بن ابراهیم، تفسیر القمی، ج۱، ص۸۲.    
۳۷. انعام/سوره۶، آیه۸۴.    
۳۸. صاد/سوره۳۸، آیه۱۷.    
۳۹. صاد/سوره۳۸، آیه۲۰.    
۴۰. بقره/سوره۲، آیه۲۵۱.    
۴۱. یعقوبی، احمد بن ابی‌یعقوب، تاریخ یعقوبی، ج۱، ص۵۱، بیروت، دار صادر، چاپ اول، بی‌تا.    
۴۲. یعقوبی، احمد بن ابی‌یعقوب، تاریخ یعقوبی، ج‌۱، ص۵۳.    
۴۳. مقدسی، مطهر بن طاهر، البدء و التاریخ، ج۳، ص۱۰۱، بور سعید، مکتبة الثقافة الدینیة، بی‌تا.    
۴۴. ر.ک:سایت اسلام کوئست، مقاله «ازدواج حضرت داود با زن بیوه».    
۴۵. ر.ک:سایت ویکی پرسش، مقاله «نسبت‌های ناروا در کتاب مقدس به حضرت داود نبی».    
۴۶. ابن سعد کاتب واقدی، محمد بن سعد‌، الطبقات الکبری‌، ج۸، ص۱۶۳، تحقیق، عطا، محمد عبد القادر، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ اول، ۱۴۱۰ق.    
۴۷. ابن کثیر دمشقی‌، اسماعیل بن عمر، البدایة و النهایة، ج۲، ص۱۵، بیروت، دار الفکر، ۱۴۰۷ق.    
۴۸. مسعودی، علی بن حسین، مروج الذهب و معادن الجوهر، تحقیق، داغر، اسعد، ج۱، ص۷۰، قم، دار الهجرة، چاپ دوم، ۱۴۰۹ق.
۴۹. ابن اثیر، علی بن ابی‌الکرم، الکامل فی التاریخ، ج۱، ص۲۲۸.    
۵۰. یعقوبی، احمد بن ابی‌یعقوب، تاریخ یعقوبی، ج۱، ص۵۱.    
۵۱. نمل/سوره۲۷، آیه۱۶.    
۵۲. نساء/سوره۴، آیه۱۶۳.    
۵۳. اسراء/سوره۱۷، آیه۵۵.    
۵۴. بلعمی، ابوعلی، تاریخ‌نامه ‌طبری، ج۱، ص۴۰۴، تحقیق، روشن، محمد، تهران، البرز، سروش، چاپ سوم، ۱۳۷۳ و ۱۳۷۸ش.
۵۵. طوسی، محمد بن علی‌، الثاقب فی المناقب، ص۱۹۲‌، محقق، مصحح، علوان، نبیل رضا، قم، انصاریان، چاپ سوم، ۱۴۱۹ق.    
۵۶. انبیاء/سوره۲۱، آیه۱۰۵.    
۵۷. مجلسی، محمد‌باقر، بحار الانوار، ج۹، ص۱۲۶، بیروت، دار احیاء التراث العربی، چاپ دوم، ۱۴۰۳ق.‌    
۵۸. طوسی، محمد بن حسن‌، امالی، ص۱۰۷، قم، ‌ دار الثقافة، چاپ اول، ۱۴۱۴ق.‌    
۵۹. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج۱، ص۲۲۶، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، تهران، دار الکتب الاسلامیة، چاپ چهارم، ۱۴۰۷ق.    
۶۰. ر.ک:سایت ویکی پرسش، مقاله «امام مهدی و همراه داشتن کتاب‌های انبیاء هنگام ظهور.»    
۶۱. ابن اثیر جزری، علی بن محمد، اسد الغابة فی معرفة الصحابة، ج۱، ص۳۸۲.    
۶۲. ر.ک:سایت اسلام کوئست، مقاله «چوپانی کردن حضرت داوود و سلیمان)، ۱۰۱۹۷۹.    
۶۳. ر.ک:سایت اسلام کوئست، مقاله «علت گریه زیاد حضرت داوود».    
۶۴. صاد/سوره۳۸، آیه۲۶.    
۶۵. صاد/سوره۳۸، آیه۱۸.    
۶۶. صاد/سوره۳۸، آیه۱۹.    
۶۷. سبا/سوره۳۴، آیه۱۰.    
۶۸. بقره/سوره۲، آیه۲۵۱.    
۶۹. سبا/سوره۳۴، آیه۱۳.    
۷۰. صاد/سوره۳۸، آیه۱۷.    
۷۱. امام علی (علیه‌السلام)، نهج البلاغه، ص۲۲۷، محقق، صبحی صالح، قم، هجرت، چاپ اول، ۱۴۱۴ق.    
۷۲. امام علی (علیه‌السلام)، نهج البلاغه، ص۴۸۶.    
۷۳. امام علی (علیه‌السلام)، نهج البلاغه، ص۴۸۶.    
۷۴. ابن اثیر، علی بن ابی‌الکرم، الکامل فی التاریخ، ج۱، ص۲۲۸.    
۷۵. صدوق، محمد بن علی‌، کمال الدین و تمام النعمة، ج۲، ص۵۲۴، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، تهران، دار الکتب الاسلامیة، چاپ دوم، ۱۳۹۵ق.    
۷۶. ر.ک:سایت اسلام کوئست، مقاله «امکان درخواست بخشیدن بخشی از عمر به دیگران».    
۷۷. مقدسی، محمد بن احمد، احسن التقاسیم فی معرفة الاقالیم، ص۴۶، قاهره، مکتبة مدبولی، چاپ سوم، ۱۴۱۱ق.    
۷۸. ر.ک: سایت اسلام پدیا، مدخل داوود نبی.
۷۹. جوادی آملی، عبدالله، سیره پیامبران در قرآن، ج۷، ص۲۳۹- ۲۶۴، قم، مرکز نشر اسراء، چاپ اول، ۱۳۷۶ش.



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «زندگی‌نامه حضرت داوود»، تاریخ بازیابی۱۴۰۱/۱/۳۰.    






جعبه ابزار