• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

روش های آشناسازی دانشجویان با دین

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: امربه معروف و نهی از منکر ، دانشگاه.
پرسش: با توجه به اینکه بنده دانشجو هستم و محیط دانشگاه‌ها مناسب نیست، چه راهکارهایی را برای آشنا نمودن دوستانم با دین و اسلام ناب محمدی صلی الله علیه و آله و بیان اندیشه‌ انقلابی مفید می‌دانید؟ از چه راهی وارد شوم بیش‌تر نتیجه بخش است و کم‌تر زمان بنده را مصروف می‌سازد؟
پاسخ: ارایه الگوی رفتاری، دعوت با نرمی و استدلال و منطق ، مشورت با اساتید، معرفی کتاب از راه‌های دعوت به اصول و ارزش‌های اسلام می باشد.



روش‌شناسی و بررسی شیوه‌های دعوت، در نظام تعلیم و تربیت و اخلاق اسلامی جایگاهی ویژه دارد. در واقع دعوت و راهنمایی دیگران به اصول و ارزش‌های اسلام و آشناسازی آنان با اندیشه انقلابی، آنگاه به بار می‌نشیند که در قالب شیوه‌های درست و مناسب به اجرا در آید. از این رو پیشنهاد می‌شود که شما برادر گرامی متناسب با وضعیت دانشگاه و دانشجویان از روش‌های زیر استفاده نمایید:

۱.۱ - ارایه الگوی رفتاری

بیشتر با عمل و ارایه الگوی رفتاری، دوستان خود را به اسلام دعوت نمایید.
یکی از اساسی‌ترین روش‌هایی که در اسلام به آن تأکید شده و شما می‌توانید با استفاده از آن دوستان خود را به اصول و ارزش‌های دینی آشنا سازید، به کارگیری روش الگویی است. ساختمان وجودی انسان به گونه‌ای است که تأثیر رفتار بر او بسیار بیش‌تر از تأثیر گفتار و دعوت لفظی است، تحقیقات روان‌شناختی نیز این مسأله را به اثبات رسانده است.
[۱] علی‌اکبر سیف، تغییر رفتار و رفتار درمانی، نشر دوران، چاپ چهارم، ۱۳۷۹، فصل۱۶، ص۳۶۲۳۵۱.

بنابراین شما می‌توانید با رعایت مسایل دینی و مذهبی و اخلاق اسلامی، نمونه‌ای شایسته برای دوستان خود باشید. سعی کنید با رفتار خود آن‌ها را به اسلام علاقمند نمایید، به شخصیت آن‌ها احترام بگذارید،
[۲] ‌محمدتقی عبدوسی، بیست و پنج اصل از اصول اخلاقی امامان،‌ دفتر تبیلیغات اسلامی، چاپ هفتم، ۱۳۷۵، ص۱۵۹.
در مسایل درسی و... با آن‌ها همکاری کنید، همیشه با گشاده‌رویی برخورد نمایید. علاوه بر آن‌که در روابط اجتماعی با آن‌ها و دیگران مسایل اخلاق اجتماعی را رعایت می‌کنید، بکوشید که در مسایل فردی و عبادی خویش نیز کاملاً پایبند به اسلام باشید، وقتی آن‌ها شما را این‌گونه ببینند، به شما علاقه‌مند می‌شوند، شما را می‌پذیرند، توجه داشته باشید منظورم این نیست که شما رفتار تصنّعی از خود نشان دهید، بلکه قطع نظر از دعوت آن‌ها، وظیفه شما به عنوان یک جوان مؤمن و متعهد این است که به اصول و ارزش‌های اسلامی پایبند باشید.
روشی که پیامبران و ائمه اطهار علیهم‌السّلام در دعوت مردم به دین خدا و اسلام به کار می‌بردند هم، همین روش الگویی بود.
[۳] سیدحسین اسحاقی، سلوک علوی، مرکز پژوهش‌های اسلامی صدا و سیما، چاپ اول، ۱۳۸۱، ص۷۵۶۷.


۱.۱.۱ - سیره پیامبر و ائمه

پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله خود بیش از هر چیز در دعوت مردم از روش عملی سود می‌جست. وجود آن حضرت و رفتارش برای مردم درسی بود. امیر مؤمنان خود نمونه والا در تربیت عملی بود. آن حضرت می‌فرماید: «ایها الناس انی و الله ما احبکم علی طاعة الا اسبقکم الیها و لا انهیکم عن معصیة الا و اتناهی قبلکم عنها»
[۴] نهج‌البلاغه، ترجمه محمدجواد شریعت، انتشارات مشعل، چاپ اول، ۱۳۶۰، ص۴۲۴.
ای مردم! من شما را به طاعتی بر نمی‌انگیزم جز آن‌که خود پیش از شما به گذرادن آن بر می‌خیزم. و شما را از معصیتی باز نمی‌دارم جز آن‌که پیش از شما آن را فرو می‌گذارم.

۱.۲ - دعوت با نرمی و استدلال و منطق

با استدلال و منطق و نرمی دوستان خود را دعوت کنید.
پس از آن‌که با احترام گذاشتن به شخصیت آن‌ها و نشان دادن اخلاق شایسته از خود،‌ توانستید علاقه و توجه مثبت آن‌ها را به خود جلب کنید، و شما را پذیرفتند، زمینه پذیرش نظرات شما هم فراهم می‌شود، اما سعی کنید هیچ‌گاه با تندی و خشونت برخورد نکنید، صریحاً نگویید که نظر و عقیده شما باطل است، چون ممکن است به آن‌ها بر بخورد. بلکه با استدلال، منطق و نرمی با آن‌ها صحبت کنید؛ خداوند در این باره می‌فرماید:«ادْعُ إِلی سَبِیلِ رَبِّکَ بِالْحِکْمَةِ وَ الْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ وَ جادِلْهُمْ بِالَّتِی هِیَ أَحْسَنُ» یعنی با حکمت و موعظه دیگران را به راه خدا دعوت نمایید.

۱.۳ - مشورت با اساتید

با اساتید خود در این زمینه مشورت کنید.
اگر می‌بینید که حرف شما را نمی‌پذیرند یا درباره موضوعی که می‌خواهید برای آن‌ها بیان کنید، اطلاعات کافی ندارید، بهتر است از صحبت در آن موضوع صرف‌نظر نموده و با یکی از اساتید دانشگاه که تسلط کامل در آن موضوع دارند و احتمالاً مورد تأیید و پذیرش دوستان شما هم هستند، مسأله را در جریان بگذارید تا ایشان در آن باره توضیح دهد.

۱.۴ - معرفی کتاب

کتاب معرفی کنید.
یکی دیگر از راه‌هایی که می‌توانید به کار برید این است که برای آن‌ها کتاب معرفی کنید، تا خودشان مطالعه نمایند. در این خصوص معرفی کتاب‌هایی که در زمینه عشق و محبت به خدا و اولیای او نگاشته شده و از جنبه ادبی نیز به زبان ساده و گیرا تنظیم شده باشد می‌تواند جرقه خوبی برای جذب جوانان به مسیر معنویت محسوب گردد.


• مصطفی دلشاد تهرانی، روش‌های تربیت در نهج‌البلاغه، انتشارات دریا، چاپ اول، ۱۳۷۹.
• محمدرضا مهدوی‌کنی، اخلاق عملی، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، چاپ چهارم، ۱۳۷۴.
• سیدحسین اسحاقی، سلوک علوی، بوستان کتاب قم، چاپ اول، ۱۳۸۱.
• احمد لقمانی، شیوه جذب جوانان در تبلیغ، نشر عطر سعادت، چاپ اول، ۱۳۸۰.


۱. علی‌اکبر سیف، تغییر رفتار و رفتار درمانی، نشر دوران، چاپ چهارم، ۱۳۷۹، فصل۱۶، ص۳۶۲۳۵۱.
۲. ‌محمدتقی عبدوسی، بیست و پنج اصل از اصول اخلاقی امامان،‌ دفتر تبیلیغات اسلامی، چاپ هفتم، ۱۳۷۵، ص۱۵۹.
۳. سیدحسین اسحاقی، سلوک علوی، مرکز پژوهش‌های اسلامی صدا و سیما، چاپ اول، ۱۳۸۱، ص۷۵۶۷.
۴. نهج‌البلاغه، ترجمه محمدجواد شریعت، انتشارات مشعل، چاپ اول، ۱۳۶۰، ص۴۲۴.
۵. نحل/سوره۱۶، آیه۱۲۵.    



سایت اندیشه قم.    


رده‌های این صفحه : اسلام




جعبه ابزار