• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

دوستی اهل‌بیت سبب آرامش در قبر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: دوستی، محبت، قبر، نکیر و منکر، بشیر، مبشر، اهل‌بیت.

پرسش: اگر فردی صالح باشد، بشیر و مبشر در قبر او حاضر می‌شوند. از طرفی گفته می‌شود که برخی افراد در قبر زبانشان بند می‌آید و نمی‌توانند به پرسش‌های نکیر و منکر پاسخ دهند؛ ولی معصومان (علیه‌السّلام) به دلیل صالح‌بودن فرد، شفاعت او را می‌کنند. پرسشم این است که اگر فردی صالح است، پس چرا نکیر و منکر به سراغش می‌آیند؟ مگر نباید بشیر و مبشر برای او بیایند؟

پاسخ: در جمع‌بندی بین روایات، می‌توان گفت که همین حضور پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) و اهل‌بیت (علیه‌السّلام) نزد افراد صالحی که‌ اندک گناهانی را نیز در پرونده دارند، بدان خواهد انجامید که نقش نکیر و منکر به بشیر و مبشر تغییر یابد.



از رخ‌دادهای مهم و حتمی عالم برزخ، سؤال دو فرشته «نکیر» و «منکر» است. از روایات و نیز گفتار متکلمان اسلامی بر می‌آید که سؤال نکیر و منکر، حقیقتی غیر قابل انکار است. در نتیجه به سراغ همه‌ انسان‌ها در قبر خواهند آمد.
از سوی دیگر، از روایات فهمیده می‌شود که اگر فردی در دنیا صاحب کردار نیک باشد و محبت اهل‌بیت (علیه‌السّلام) در دلش نهادینه شده باشد، آن بزرگواران نیز در گردنه‌های دشوار بعد از مرگ به یاری او خواهند آمد:
رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) فرمود: «دوستی من و خاندانم در هفت جا (که بسی هولناک است) سودمند خواهد بود:
۱. هنگام جان دادن‌، ۲. در قبر، ۳. هنگام رستاخیز (برپایی قیامت و وقت بر آمدن از قبر)، ۴. هنگام دریافت نامه اعمال، ۵. به وقت حساب، ۶. در پای میزان، ۷. هنگام گذشتن از پل صراط».
«حُبِّی وَ حُبُّ اَهْلِ بَیْتِی نَافِعٌ فِی سَبْعَةِ مَوَاطِنَ اَهْوَالُهُنَّ عَظِیمَةٌ عِنْدَ الْوَفَاةِ وَ فِی الْقَبْرِ وَ عِنْدَ النُّشُورِ وَ عِنْدَ الْکِتَابِ وَ عِنْدَ الْحِسَابِ وَ عِنْدَ الْمِیزَانِ وَ عِنْدَ الصِّرَاط».


در جمع‌بندی بین روایات، می‌توان گفت که همین حضور پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) و اهل‌بیت (علیه‌السّلام) نزد افراد صالحی که‌ اندک گناهانی را نیز در پرونده دارند، بدان خواهد انجامید که نقش نکیر و منکر به بشیر و مبشر تغییر یابد.
به عبارت دیگر، بشیر و مبشر فرشتگان جداگانه‌ای غیر از نکیر و منکر نیستند، بلکه چهره و روی‌کرد همان‌ها در برابر افراد نیکوکار به شیوه‌ای است که گویا آنان بشارت‌دهنده و حامل مژده‌های الهی‌اند، نه آن‌که برای محاکمه آمده باشند.
در همین راستا در روایتی دیگر آمده است که فرشته‌ای به نام «رومان»، قبل از منکر و نکیر وارد قبر می‌شود و صاحب قبر را آزمایش می‌کند، اگر نیکوکار بود منکر و نکیر را آگاه می‌سازد که هنگام پرسش با او به نرمی رفتار نمایند.


۱. ر.ک:سایت اسلام کوئست، مقاله «چگونگی سؤال نکیر و منکر در قبر».    
۲. ر.ک:سایت ویکی پرسش، مقاله «معنا و دلیل نام‌گذاری دو فرشته به نکیر و منکر».    
۳. شیخ صدوق، امالی، ص۶.    
۴. مجلسی، محمد باقر، بحار‌الانوار، ج۵۶، ص۲۳۴، بیروت، دار احیاء التراث العربی، چاپ دوم، ۱۴۰۳ق.    
۵. ر.ک:سایت اسلام کوئست، مقاله «فرشته رومان فتان در قبر».    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «دوستی اهل‌بیت سبب آرامش در قبر»، تاریخ بازیابی۱۴۰۱/۳/۲۹.    


رده‌های این صفحه : قبر | مباحث حدیثی | محبت اهل بیت




جعبه ابزار