• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حیات برزخی مومن

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: حیات برزخی ، مومن ، وهابیت ، روح
پرسش: وهابیان با استناد به دو آیه( بقره، و مائده، ) مدعی‌اند ارواح مؤمنان هرچند دارای حیات برزخی باشند، اما از وقایع دنیا خبری ندارند! نظر شما در این باره چیست؟
پاسخ: پیش از پرداختن به پاسخ توجه به این نکته ضروری است که قرآن دارای آیات محکم و متشابه ، ناسخ و منسوخ ، عام و خاص ، مطلق و مقید ، و... است.



اگر کسی احاطه به قرآن نداشته باشد نمی‌تواند تفسیر جامعی از قرآن ارائه نماید، و هر چه احاطه بیشتر باشد تفسیر کامل‌تر است؛ از این‌رو با توجه به این‌که پیامبر اسلام صلوات‌الله‌علیه و اهل بیت علیهم‌السلام مفسر قرآن و هم‌طراز آن هستند، ما بر این باوریم که تفسیر را باید از خود قرآن و نیز اهل بیت فراگرفت(در روایت آمده: علی علیه‌السلام فرمود: «آیه‌ای از قرآن نازل نشده مگر آن‌که می‌دانم کجا نازل شده، درباره کی نازل شده و در چه موضوعی نازل شده، در دشت است یا کوه»‌).
[۴] امالی، صدوق، انتشارات کتابخانه اسلامیه، ص ۲۷۶.



هنگامی که خداوند صریحاً توصیه می‌کند که شهیدان را مرده نپندارید و آنان به هم‌رزمان خود مژده می‌دهند و... همه نشان از آن است که حتی بدون جسم مادی، حیات و زندگی می‌تواند ادامه یابد. به ویژه در مورد پیامبرانی که برتر از شهیدانند.




۳.۱ - آزمایش عزیر پیامبر

گاه خداوند در زندگی قبل از مرگ نیز حالاتی چون تشنج، راه رفتن در خواب و.... را برای انسان‌ها ایجاد می‌کند و آنان با آن‌که زنده‌اند از فعالیت‌های پیرامونی بی‌خبرند و زمان را نمی‌شناسند و.... اگر خدا به مصلحتی ، چنین حالتی را تنها جهت آزمایش – آن هم بعد از مرگ - برای یکی از پیامبران ایجاد کرد، منافاتی با اصل حیات برزخی و اطلاع پیامبران از دنیای پیرامونی خود بعد از مرگ ندارد. مورد اشاره شده در قرآن، تنها یک حادثه بود که ممکن است چنین حالتی بدون مرگ نیز اتفاق افتد.

۳.۲ - قطع ارتباط مستقیم حضرت عیسی با پیروانش

عیسی علیه‌السلام نیز می‌خواهد ابراز دارد که بعد از وفات، ارتباط مستقیم و دو طرفه ایشان با پیروانشان - مانند آن‌چه قبل از وفات جریان داشته - ادامه نخواهد یافت و این آیه هرگز به دنبال اثبات این مطلب نیست که حضرتشان نمی‌توانند بعد از مرگشان هیچ اطلاعی از محیط پیرامونی داشته باشند.

۳.۲.۱ - مستنداتی از قرآن

علاوه بر آن‌که در آیاتی، پیامبر اسلام صلوات‌الله‌علیه به عنوان شهید بر امت اسلامی اعلام شده و این موضوع به زمان حیاتشان مقید نشده است.
الف. هنگامی که از جهاد برگشتید، ( منافقانِ متخلّف از جنگ تبوک ،) برای شما عذر می‌آوردند. بگو: عذرتراشی نکنید، ما هرگز حرف شما را باور نمی‌کنیم، خداوند ما را از اخبار (و احوال) شما آگاه کرده است. خداوند و پیامبرش عملکرد شما را می‌بینند، آن‌گاه نزد خدایی که دانای پنهان و آشکار است بازگردانده می‌شوید و او شما را به آن‌چه می‌کردید، آگاه خواهد کرد.
ب. و بگو:(هر گونه که می‌خواهید و می‌توانید) عمل کنید، که به زودی خداوند و پیامبرش و مؤمنان کار شما را می‌نگرند و بزودی به سوی دانای غیب و آشکار بازگردانده می‌شوید، پس شما را به آن‌چه انجام می‌دادید، آگاه خواهد کرد.
ج. آری چنین است که شما را بهترین امّت‌ها گردانیدیم تا بر مردمان گواه باشید و پیامبر بر شما گواه باشد.


۱. بقره/سوره۲، آیه۲۵۹.    
۲. مائده/سوره۵، آیه۱۱۷.    
۳. آل عمران/سوره۳، آیه۷.    
۴. امالی، صدوق، انتشارات کتابخانه اسلامیه، ص ۲۷۶.
۵. توبه/سوره۹، آیه۹۴.    
۶. توبه/سوره۹، آیه۱۰۵.    
۷. بقره/سوره۲، آیه۱۴۳.    



سایت اسلام کوئست    


رده‌های این صفحه : برزخ | کلام | معاد شناسی




جعبه ابزار