• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حق النّفس

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلید واژه:حق النفس،حقوق نفس.
پرسش:حق النفس چیست و چگونه باید آن را ادا کرد؟
پاسخ :



در آموزه های دینی از سه حق که حق الله ، حق الناس و حق النفس باشد، نام برده شده است.

۱.۱ - حق الله

حق الله اموری مانند نماز و روزه و حج و زکات و ... است که بر مکلف انجام آن واجب است و یا اموری که خداوند از آن نهی نموده، مانند نوشیدن شراب و زنا و... که ضروری است از انجام آن اجتناب کرد.

۱.۲ - حق الناس

حق الناس به حقوقی گفته می شود که در ارتباط با دیگران است و در این زمینه فرقی بین حقوق مالی، مانند غصب اموال دیگران و یا تلف نمودن آن و یا بردن آبروی افراد، مانند غیبت ، تهمت و ... نیست.

۱.۳ - حق النفس

حق النفس، حقی است که نفس و جان انسان بر وی دارد و رعایت آن ضروری است. در این باره امام سجاد (علیه السلام) در رساله حقوق فرموده است: "حَقُّ نَفْسِکَ عَلَیْکَ أَنْ تَسْتَعْمِلَهَا بِطَاعَةِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَل‌"؛ حق نفس تو این است که او را در راه اطاعت خداوند به کار گیری.
گفتنی است؛ مقصود از "حق نفس" در روایت امام سجاد (علیه السلام)، جنبه جسمانی انسان مورد نظر نیست، بلکه معنایش این است که انسان از سرمایه وجودی خویش در راه اطاعت و رضایت خداوند استفاده نماید. اما جدای از روایت امام سجاد ممکن است مقصود از حق نفس، رعایت امور مربوط به جسم و روح باشد؛ بدین معنا که همان گونه که اهتمام به حقوق خداوند و مردم ضروری است، اموری که به سلامت جسمی و روحی انسان کمک می نماید، نیز باید مورد توجه قرار گیرد تا در مسیر بندگی خداوند موفق بود، و ادای حق نفس (به این معنا) با حفاظت از نفس و پیشگیری از اموری که به سلامت او ضرر می رساند، تحقق می یابد.


۱. فیض کاشانی، ملا محسن، تفسیر الصافی، ج ۲، ص ۴۶۹، انتشارات صدر، تهران، ۱۴۱۵ ق.    
۲. شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، ج ۲، ص ۶۱۹، انتشارات جامعه مدرسین، قم، ۱۴۱۳ ق.    



پایگاه اسلام کوئست    


رده‌های این صفحه : تفسیر حدیث | حدیث شناسی




جعبه ابزار