• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

جن بودن برخی حیوانات

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: جن ، خلقت
پرسش: در روایتی از پیامبر اکرم صلوات‌الله‌علیه، ایشان می‌فرماید: « خداوند متعال، جن را به پنج صنف و گروه آفریده: گروه اول، مانند باد در هوا هستند. گروه دوم، مانند مارها هستند. گروه سوم مانند عقرب‌ها هستند. گروه چهارم مانند حشرات هستند. گروه پنجم مانند انسان‌ها هستند». منظور از این حدیث چیست؟ آیا بعضی از مارها و حشرات و عقرب‌هایی که ما می‌بینیم از اجنه هستند؟ یا ما این گروه را هم نمی‌بینیم؟



در این حدیث، گروه و افراد جن در نوع آفرینش و خلقت، بیان شده است که هر گروه در خصوصیات نوعیه با دیگر گروه فرق دارند، اگرچه در اصل آفرینش با هم فرقی ندارند؛ مانند این‌که می‌گوییم خداوند حیوانات، را به گروه‌های خزندگان، پرندگان، چهارپایان و... آفریده است.
بر اساس این روایت، برخی از مارها، عقرب‌ها یا حشراتی را که ما می‌بینیم، ممکن است از افراد جن باشند. با توجه به این‌که تمامی اجنه از هر صنف و گروه قابل دیده شدن هستند و هر فردی از افراد بشر نیز می تواند آن‌ها را ببیند.


در این روایت، گروهای جن و نوع خلقت آن‌ها بیان شده است. جنیان نیز در اصل خلقت با هم فرقی ندارند، اما دارای گروه‌های پنج‌گانه هستند که در حدیث بیان شده است.

۲.۱ - تنوع اجنّه

طبق روایت، یک نوع از جنیان به صورت حشرات و نوع دیگر به صورت مارها و... آفریده شده‌اند؛ مانند این‌که می‌گوییم خداوند، حیوانات را به گروه‌های خزندگان، پرندگان، چهارپایان و... آفریده است، اگرچه همه حیوان هستند، اما در برخی از خصوصیات با یکدیگر متمایزند.

۲.۲ - رؤیت اجنّه

در حدیث مورد پرسش، سخنی درباره دیده شدن یا نشدن آن‌ها به میان نیامده است. اما با بررسی روایات وارده در موضوع دیده شدن جنیان، آن‌چه از مجموع روایات به دست آمده؛ این است که جنیان، جسم لطیفی هستند که امکان دیده شدن آن‌ها، به طور مطلق، بدون اختصاص به گروه یا نوع خاصی وجود دارد. این رؤیت و دیدن نیز اختصاص به فرد یا افراد خاصی از قبیل پیامبران یا امامان علیه‌السلام ندارد، بلکه همه‌ افراد بشر در صورتی که جنیان، خودشان را ظاهر کنند می‌توانند ببینند».
[۱] أصول الکافی، کلینی، محمد بن یعقوب، ترجمه و شرح، محمد باقر کمره ای، اسوه، قم، ج ۴، ص ۷۵۴.
و
[۲] أصول الکافی، کلینی، محمد بن یعقوب، ترجمه و شرح، محمد باقر کمره ای، اسوه، قم، ج ۲، ص ۶۸۷،.
حال چه این‌که خودشان را به صورت انسان ظاهر کنند یا به صورت همان حشرات... بنابراین، ممکن است برخی از مارها و حشراتی را که می‌بینیم در حقیقت، افراد جن باشند.

۲.۳ - تأیید رؤیت جن در روایات



۲.۳.۱ - خروج حسنین علیهم‌السلام از منزل

شبی امام حسن و امام حسین علیهم‌السلام روی بازوی پیغمبر صلوات‌الله‌علیه خوابیدند و مادرشان حضرت فاطمه سلام‌الله‌علیها پس از خوابیدن آن‌ها به منزل برگشت، آن دو بزرگوار وقتی بیدار شدند از عایشه پرسیدند:مادر ما چه شد؟ عایشه گفت:چون شما خوابیدید به منزل برگشت. آن‌ها هم در شب تیره و تار پررعد و برقی که به شدت باران می‌بارید، از منزل پیامبر بیرون آمدند، درب منزل، نوری توجه آن‌ها را جلب کرد، به دنبال نور رفتند و به طور اتفاقی به باغ بنی نجار رسیدند و این‌جا بود که متوجه شدند از منزل فاصله گرفتند. امام حسن علیه‌السلام به امام حسین علیه‌السلام گفت ما سرگردانیم و نمی‌دانیم کجا می‌رویم و باید در این وقت بخوابیم تا صبح شود. امام حسین علیه‌السلام گفت:برادر، اختیار با تو است. همدیگر را در آغوش کشیدند و خوابیدند، وقتی پیامبر صلوات‌الله‌علیه بیدار شد و فهمید آنان در منزل نیستند به دنبال آن‌ها رفت و با الهام الهی، آنان را در باغ بنی نجار پیدا کرد، دید ماری گرد آن‌ها است که مویش چون نی است و دو پر دارد، یکی را بر امام حسن علیه‌السلام روپوش کرده و یکی را بر امام حسین علیه‌السلام، چون چشم پیامبر صلوات‌الله‌علیه به آن‌ها افتاد، آن مار خود را کناری کشید و می‌گفت خدایا من تو و فرشتگانت را گواه می‌گیرم که این دو فرزندان پیامبر تو هستند و من آن‌ها را برای تو حفظ کردم و سالم به تو تحویل دادم. پیامبر صلوات‌الله‌علیه به آن مار فرمود:«تو از چه کسانی هستی؟» گفت من فرستاده جنّم به سوی تو، فرمود کدام جن؟ گفت جنیان نصیبین، عده‌ای از بنی ملیح ؛ ما یک آیه از قرآن را فراموش کردیم و مرا خدمت شما فرستادند که بیاموزم....
[۳] الأمالی( للصدوق)، ابن بابویه، محمد بن علی، کتابچی، تهران، ص ۴۴۴ – ۴۴۵.


۲.۳.۲ - ورود اژدها به مسجد

امام باقر علیه‌السلام فرمود: « امیر المؤمنین علی علیه‌السلام بر منبر بود، اژدهایی از طرف یکی از درهای مسجد پیش آمد و مردم خواستند آن را بکشند، امیرمؤمنان علیه‌السلام، آنان را از کشتن آن اژدها باز داشت، آن‌ها دست باز داشتند. آن اژدها آمد تا به منبر رسید. به امیر المؤمنین علیه‌السلام درود گفت و آن حضرت بدو اشارت کرد صبر کند تا سخنرانی خود را به پایان رساند و چون سخنرانی خود را به پایان رساند به او فرمود:تو کیستی؟ گفت:من عمرو پسر عثمانم که کارگزار شما بود بر جن. پدرم مرده و وصیت کرده خدمت شما برسم و نظر شما را بخواهم و من نزد شما آمدم، یا امیرالمؤمنین به من چه می‌فرمایی و چه حکم می‌کنی؟ امیرالمؤمنین علیه‌السلام به او فرمود:من تو را سفارش به تقوای الهی و ترس از خدا می‌کنم و این‌که برگردی به جای پدرت در میان جن کارگزار باشی که تو بر جنیان از طرف من نیابت داری».

۲.۳.۳ - نامه رسان امام باقر علیه‌السلام

سدیر صیرفی می‌گوید: «امام باقر علیه‌السلام نیازمندهایی را در مدینه به من سفارش داد و من از مدینه (به سوی مکه ) روانه شدم و در تنگه روحاء (در سی میلی یا چهل میلی میان مکه و مدینه) بر شتر خود سوار بودم که یک شخصی را دیدم. با خود گفتم شاید تشنه باشد، به او آب تعارف کردم. گفت نیازی به آب ندارم و نامه‌ای به من داد که مهر او هنوز تر بود، چون نگاه کردم، مهر امام باقر علیه‌السلام بود، گفتم:چه وقتی این نامه را از آقایت گرفتی؟ گفت:هم اکنون، در نامه امام علیه‌السلام به من دستوراتی داده بود، وقتی دوباره رو برگردانیدم کسی را نزد خود ندیدم، سپس نزد امام باقر علیه‌السلام آمدم، گفتم: قربانت، مردی نامه شما را که هنوز مهرش تر بود برای من آورد، فرمود: ای سدیر، ما خدمت‌کارانی از جن داریم که هر وقت شتاب داشته باشیم آن‌ها را می‌فرستیم».

۲.۳.۴ - پرسیدن مسائل دینی از امام

سعد اسکاف می‌گوید: «خدمت امام باقر علیه‌السلام می‌رفتم و می‌خواستم اجازه ورود بگیرم، خدمت او برسم، به ناگاه دیدم شتران با جهازی بر در خانه صف کشیده و ناگهان آوازها برخاست و سپس مردمی عمامه بر سر از در خانه بیرون آمدند، من خدمت امام رسیدم و گفتم: قربانت، امروز دیر به من اجازه ورود دادید و مردمی دیدم عمامه بر سر از خانه بیرون آمدند، من آن‌ها را نشناختم. امام علیه‌السلام فرمود: این‌ها برادران جن شما بودند نزد ما می‌آیند و از حلال و حرام و معالم دین خود پرسش می‌کنند».


۱. أصول الکافی، کلینی، محمد بن یعقوب، ترجمه و شرح، محمد باقر کمره ای، اسوه، قم، ج ۴، ص ۷۵۴.
۲. أصول الکافی، کلینی، محمد بن یعقوب، ترجمه و شرح، محمد باقر کمره ای، اسوه، قم، ج ۲، ص ۶۸۷،.
۳. الأمالی( للصدوق)، ابن بابویه، محمد بن علی، کتابچی، تهران، ص ۴۴۴ – ۴۴۵.
۴. الکافی، کلینی، محمد بن یعقوب، دارالکتب الإسلامیة، تهران‌، ج ۱، ص ۳۹۶.    
۵. الکافی، کلینی، محمد بن یعقوب، دارالکتب الإسلامیة، تهران‌، ج ۱، ص ۳۹۵.    
۶. الکافی، کلینی، محمد بن یعقوب، دارالکتب الإسلامیة، تهران‌، ج ۱، ص ۳۹۴ - ۳۹۵.    



پایگاه اسلام کوئیست    


رده‌های این صفحه : جن | عالم مجردات | کلام




جعبه ابزار