• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

برخورد مناسب با خواهر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: خواهر، احترام، ازدواج، حسادت، انتقاد.

پرسش: خواهرم از من کوچک‌تر است؛ ولی اصلاً به من احترام نمی‌گذارد و مرا جلوی همه خورد می‌کند؛ می‌گوید تو این همه سن داری، ولی ازدواج نکرده‌ای؛ به همین خاطر با او قهر هستم. لطفاً مرا راهنمایی کنید، تکلیف من چیست؟
پاسخ:




در قدم اول سعی کنید علت رفتار او را بشناسید. ممکن است او به‌خاطر امری با شما مشکل داشته باشد. ممکن است او خواسته‌ای دارد و شما سدّ راه او شده باشید یا امتیازاتی داشته باشید که او به‌خاطر عدم داشتن آن‌ها حسادت به خرج دهد یا احتمال دارد شما رفتاری مثل او دارید که او در پاسخ شما اقدام به چنین کاری می‌کند و یا ممکن است همه عوامل بالا دست به دست هم داده باشند تا او چنین برخوردی را با شما انجام دهد.


در این‌جا چند نکته قابل بیان است:

۲.۱ - مانع ازدواج

ممکن است او شما را مانع ازدواج خودش بداند. شما می‌توانید با گفت‌وگوی صمیمی با او در زمانی که او تنهاست و حوصله دارد، او را به مسئله آگاه کنید و به او بگویید: "که شرایط شما را درک کند". شما باید عواطف او را تحریک کنید؛ مثلاً به او بگویید: "تصور کنید شما شرایط مرا داشته باشی و کسی با تو این برخورد را بکند. در حالی که تقصیر هم نداشته باشی" و..... البته شما هم باید نسبت به ازدواج اقدام کنید. می‌توانید از نزدیکان خود که رازدار و مورد اعتماد شما هستند، بخواهید که اگر مورد مناسبی بود که با شرایط شما تناسب داشت، شما را به آن‌ها معرفی کند. البته این واسطه لازم است که این امر را به شکل غیر مستقیم و از زبان خودش مطرح کند؛ مثلاً به آن خانواده بگوید من خانمی را می‌شناسم با این شرایط ...... و این‌گونه شما را معرفی کنند و شما نیز باید با توجه به شرایط خود و ملاک‌های ازدواج در مورد او تصمیم‌گیری کنید و سعی کنید کسی را انتخاب کنید که از نظر ایمان، اصالت خانوادگی، شرایط جسمی و روحی، وضع اقتصادی و تحصیلی و زیبایی با شما هم‌خوانی و تناسب داشته باشد؛ اما باید مراقب باشید در این امر مرتکب وسواس در گزینش نشوید و دنبال فرد بسیار ایدال و بدون عیب نگردید؛ چون انسان‌ها هر کدام نواقص و عیوبی دارند (دقت آری، وسواس خیر).

۲.۲ - گفتار و رفتار مناسب

در مورد رفتار خود فکر کنید آیا رفتار شما با او بی‌عیب است؟ گاهی انسان درباره سخنان خود حساسیت به خرج نمی‌دهد؛ اما حرف‌های دیگران برایش سنگین تمام می‌شود. پس در رفتارهای خود تأمل کنید ببینید آیا شما در لجوج کردن و جری کردن او نقش نداشته‌اید؟ اگر چنین بوده، سعی کنید از این پس گفته‌ها و رفتار خود را کنترل کنید. گاهی موقع سکوت خیلی بهتر از سخن گفتن است و زودتر به نتیجه می‌رسد. پس اگر دیدید او با شما بحث می‌کند، ساکت باشید. مطمئناً او زود سخنانش را قطع می‌کند. حال به نکات زیر دقت کنید و در عمل پیاده کنید.

۲.۳ - احترام به شخصیت او

تحت هر شرایطی به او احترام بگذارید و اگر جلوی شخصی به او چیزی گفته‌اید که احساس می‌کند به او بی‌احترامی شده است، از او پوزش بخواهید.
[۱] شریفی، محمدرضا، جوان و نیروی چهارم زندگی، ص۲۲، سروش، ۱۳۸۰ ش.


۲.۴ - مهر و محبت

محبت کردن زبانی و غیر زبانی (مثل هدیه) می‌تواند قلب او را به شما مهربان کند. با محبت کردن و احترام به شخصیت وی، او ناخواسته شیفته اخلاق شما می‌شود.

۲.۵ - تعریف از صفات مثبت او

او را نسبت به صفات مثبتش تحسین کنید و او را با استعداد‌ها و توانایی‌ها و داشته‌هایش آشنا کنید. این امر باعث می‌شود که خود را ارزشمند احساس کند و از درون احساس شخصیت کند و اگر حسادتی دارد، از بین برود.

۲.۶ - انتقاد

در انتقاد از او بسیار دقیق باشید. جوانان روحیه حساس و لطیفی دارند. غرور آن‌ها اجازه نمی‌دهد کسی شخصیت آن‌ها را مورد نقد قرار دهد. اگر خواستید اورا از صفت زشتش آگاه کنید، سعی کنید از شیوه زیر استفاده کنید. همه موارد زیر به شما کمک می‌کند موفق شوید. بدانید که قهر کردن راه‌حل نیست.

۲.۶.۱ - پرهیز از لحن آمرانه

زمانی را انتخاب کنید که او عصبانی و لجوج نیست. نقطه نظرات خود را به صورت امرگونه بیان نکنید.
[۲] شریفی، محمدرضا، جوان و نیروی چهارم زندگی، ص۲۲، سروش، ۱۳۸۰ ش.


۲.۶.۲ - پرهیز از انتقاد در جمع

در جلوی جمع او را مورد انتقاد و نکوهش قرار ندهید.
[۳] محدثی، جواد، اخلاق معاشرت، ص۳۱۱، بوستان کتاب، چاپ پنچم، ۱۳۸۲ ش.

در یک نشست، تنها یک انتقاد کافی است.انتقادهای پی‌درپی باعث خشم او می‌شود.

۲.۶.۳ - گفت‌وگو کردن‌

اول با گفت‌وگوی صمیمانه‌ای شروع کنید؛ از جاها و مسائل مختلف سخن بگویید، بعد از نکات مثبت او بگویید و با لطافت و احترام صفت بد او را به او گوشزد کنید. غیر مستقیم او را با حقیقت کارش آشنا کنید.

۲.۶.۴ - نامه نوشتن

از نامه برای گفت‌وگوهای خود استفاده کنید. گاهی نامه بهتر از گفت‌وگوی رو در رو جواب می‌دهد. نامه باعث می‌شود که فرد بیش‌تر در مورد آن تأمل کند؛ البته در نوشتن نامه نیز از انتقاد در اول نامه پرهیز کنید.
[۴] افروز، غلام‌علی، روان‌شناسی رابطه‌ها، ص۱۲، انتشارات نوادر، چاپ دوم، ۱۳۸۰ ش.
(غیر مستقیم و مودبانه و.....)
در نامه با زبان مهر و ادب سخن بگویید و بیان دارید که من به هیچ وجه دوست ندارم روابط ما تیره شود و......

۲.۶.۵ - استفاده از واسطه‌های مورد اعتماد

از واسطه‌های مورد اعتماد (مثل پدر و مادر) بخواهید واسطه باشند؛ یعنی از آن‌ها دلیل چنین رفتارهایی را بخواهید. اگر اشتباه از شماست، درصدد رفع آن باشید. اگر اشتباه از اوست، در خلوت با او سخن بگویید.

۲.۶.۶ - پرهیز از مشاجره

هرگز با هم مشاجره نکنید. بگو مگو باعث شعله‌ور شدن خشم هر دو طرف و بعد گفته‌های تند می‌شود.

۲.۶.۷ - برنامه‌ریزی کردن

در گفت‌وگوی صمیمانه با او، از او بخواهید که برای صمیمی شدن روابط شما با هم برنامه بریزید؛ مثلاً بگویید: هر گاه من به شما بی‌احترامی کردم، جریمه من این است که کارهای خانه را که مربوط به شما می‌شود، من انجام می‌دهم. او هم خواهد گفت: من هم فلان جریمه را قبول می‌کنم.
برای هم‌دیگر دعا کنید.


۱. شریفی، محمدرضا، جوان و نیروی چهارم زندگی، ص۲۲، سروش، ۱۳۸۰ ش.
۲. شریفی، محمدرضا، جوان و نیروی چهارم زندگی، ص۲۲، سروش، ۱۳۸۰ ش.
۳. محدثی، جواد، اخلاق معاشرت، ص۳۱۱، بوستان کتاب، چاپ پنچم، ۱۳۸۲ ش.
۴. افروز، غلام‌علی، روان‌شناسی رابطه‌ها، ص۱۲، انتشارات نوادر، چاپ دوم، ۱۳۸۰ ش.




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله « برخورد مناسب با خواهر»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۰۹/۱۱.    



جعبه ابزار