• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اهمیت و نحوه مصرف سیاه‌دانه در روایات

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: روایات، مرگ، شفا، اهمیت، درد، سیاه‌دانه، دردها.

پرسش: سیاه‌دانه در روایات چگونه ارزش‌گذاری شده و آیا به روش مصرف آن نیز اشاره‌ای شده است؟

پاسخ: سیاه دانه از ادویه‌جاتی است که در روایات برای آن خواص درمانی زیادی مثل قطع بلغم، از بین بردن درد و صدای شکم و... ذکر شده است که اگر با روش خاص مصرف شود بسیار سودمند است.



ابتدا باید گفت که درمان‌های موجود در طب سنتی و کهن (حتی مواردی که در روایات بدان اشاره شده) نباید در تعارض با پزشکی نوین ارزیابی شده و با استناد به روایات، از توصیه‌های پزشکان متعهد و متخصص چشم‌پوشی کرد.
با این مقدمه باید گفت؛ یکی از ادویه‌جات که در روایات برای آن خواص درمانی زیادی ذکر شده، سیاه‌دانه (زیره سیاه) است که آن‌را زیره هندی، سویداء و شونیز
[۳] ازدی، عبدالله بن محمد، کتاب الماء، ج۲، ص۶۸۱، تهران، دانشگاه علوم پزشکی ایران، مؤسسه مطالعات تاریخ پزشکی، طب اسلامی و مکمل‌، چاپ اول‌، ۱۳۸۷ش.
شِینِیز هم می‌گویند. در روایات از آن به «الحَبَّة السَّوداء» تعبیر شده است.


امام صادق‌ (علیه‌السّلام) فرمود: سیاه‌دانه بهبوددهنده همه بیماری‌ها است، و رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) آن‌را دوست داشت و اگر زمانی گفتم که (داروی) مورد علاقه پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) را برایم بیاورید، سیاه‌دانه بیاورید».


از جمله فوایدی که برای سیاه‌دانه ذکر شده، عبارت است از:

۳.۱ - قطع بلغم

رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) جوارش، پونه و سیاه‌دانه می‌طلبید و چون شیر یا غذای سنگینی میل می‌کرد، از آن استفاده می‌نمود، و می‌فرمود اگر آن‌را صبح‌گاه بخورم از خوردن هیچ غذا ترس نخواهم داشت، و می‌فرمود: سیاه‌دانه معده را قوی و بلغم را قطع می‌نماید، و از لقوه (لرزش دهان و صورت) جلوگیری می‌کند».

۳.۲ - از بین بردن درد و صدای شکم

محمد بن ذریح به امام صادق (علیه‌السّلام) گفت: شکم من درد دارد و صدا می‌کند؟ امام (علیه‌السّلام) فرمود: چرا سیاه‌دانه نمی‌خوری که بهبوددهنده همه بیماری‌ها است.

۳.۳ - از بین بردن درد و سوزش مجاری ادراری

مفضل نزد امام صادق (علیه‌السّلام) شکایت کرد که هنگام ادرار احساس ناراحتی و سوزش می‌کنم! امام (علیه‌السّلام) فرمود: در آخر شب سیاه‌دانه بخور.

۳.۴ - رفع تب و سردرد

امام صادق (علیه‌السّلام) فرمود: سیاه‌دانه بهبوددهنده هر بیماری است! و ما از آن برای تب، سردرد، ورم چشم، درد معده، و هر دردی استفاده کرده و به وسیله آن از خدا شفا می‌گیریم».
امام‌هادی (علیه‌السّلام) به کسی که درمان تب را از حضرتشان پرسیده بودم، فرمود که عسل و سیاه‌دانه را بگیرد و سه انگشت از آن بخورد که درد را از بین ببرد و در هر دوی آنها برکت وجود دارد، زیرا خدا درباره عسل فرمود «یخْرُجُ مِنْ بُطُونِها شَرابٌ مُخْتَلِفٌ اَلْوانُهُ فیهِ شِفاءٌ لِلنَّاس‌...» و رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) درباره سیاه‌دانه فرمود: سیاه‌دانه درمان هر دردی جز مرگ است. سپس فرمود: این دو (شیر وسیاه دانه) نه گرم هستند و نه سرد و نه طبع خاصی دارند و هر جا استفاده شوند، درمان خواهند بود».

۳.۵ - برطرف‌کردن زکام

امام رضا (علیه‌السّلام) فرمود: «بوئیدن گل نرگس را در زمستان فراموش نکنید؛ چراکه زکام را برطرف می‌کند، همچنان‌که بوئیدن سیاه‌دانه نیز زکام را بهبود می‌بخشد».


رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) فرمود: «در سیاه‌دانه شفای هر دردی جز سام نهفته است. پرسیدند سام چیست؟ آن‌حضرت (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) فرمود: مرگ. پرسیدند: سیاه‌دانه چیست؟ فرمود: شونیز! پرسیدند: چگونه مصرف کنیم؟ رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) فرمود: یازده دانه از آن بردارید و در پارچه‌ای بریزید و یک شب در آب قرار دهید. فردا صبح یک قطره در بینی راست و یک قطره در بینی چپ بریزید، در روز دوم دو قطره در بینی راست، و یک قطره در بینی چپ بچکانید و در روز سوم در بینی راست یک قطره و در بینی چپ دو قطره بچکانید، و دانه‌ها را در هر روز تازه کنید».
روزی محمّد بن خالد حاکم مدینه نزد امام صادق (علیه‌السّلام) از دل‌دردش شکایت کرد. امام (علیه‌السّلام) فرمود: به وسیله پدرانم از امام علی (علیه‌السّلام) به من رسیده است که مردی نزد رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) از درد بدنش شکایت کرد. رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) فرمود: یک شربت عسل آماده کن و سه یا پنج و یا هفت دانه سیاه‌دانه را در آن بینداز و آن‌را بنوش که به فرمان خدا خوب می‌شوی. او چنین کرد و بهبود یافت. یکی از اهالی مدینه که آن‌جا بود گفت که ما این حدیث را شنیده بودیم و به آن عمل کردیم؛ اما سودی نداشت! امام صادق (علیه‌السّلام) فرمود: خدا به کسانی که به او و رسولش ایمان دارند نفع می‌دهد و منافقین از آن سودی نمی‌برند.
از دانشمندان طب کهن نیز نقل شده است: «سیاه‌دانه گرم و خشک و بادشکن است و برای تب‌های دوره‌ای و بلغم خوب است و هر سدّه و بادی را برگشاید، و چون کوبیده شود و با عسل معجون گردد و با آب گرم نوشیده شود، نمک را آب کند و بول و خون حیض را بگشاید و دارای جلاء و برش است، و چون کوبیده شود و در پارچه کتانی یا پوست بسته شود، بوئیدنش از برای زکام سرد خوب است، و چون هفت دانه‌اش در شیر زن خیس شود و به بینی ریخته شود برای از بین بردن یرقان سودمند است، و نوشیدن یک مثقالش با آب، برای تنگی نفس خوب است، بستنش به‌طور ضماد بر سر، درد سر سرد را نافع است، و چون با سرکه پخته شود و در دهن بگردانند درد دندان کرم‌زده را سود دهد».


۱. ر.ک:سایت اسلام کوئست، مقاله «تعامل طب سنتی و دانش نوین پزشکی    
۲. مجلسی، محمد‌باقر، بحار الانوار، ج۵۹، ص۲۳۱، بیروت، دار احیاء التراث العربی، چاپ دوم، ۱۴۰۳ق.    
۳. ازدی، عبدالله بن محمد، کتاب الماء، ج۲، ص۶۸۱، تهران، دانشگاه علوم پزشکی ایران، مؤسسه مطالعات تاریخ پزشکی، طب اسلامی و مکمل‌، چاپ اول‌، ۱۳۸۷ش.
۴. ابن منظور، محمد بن مکرم، لسان العرب، ‌ ج۵، ص۳۶۲، محقق، مصحح، میر دامادی، جمال الدین، بیروت، دار الفکر للطباعة و النشر و التوزیع، دار صادر، چاپ سوم، ۱۴۱۴ق.    
۵. امام رضا (علیه‌السلام)، الرسالة الذهبیة، ص۳۸، محقق، مصحح، نجف، محمد مهدی، قم، دار الخیام، چاپ اول، ۱۴۰۲ق.    
۶. ابن شعبه حرانی، حسن بن علی، تحف العقول عن آل الرسول، ص۱۲۴، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، ۱۴۰۴ق.    
۷. طبرسی، حسن بن فضل، مکارم الاخلاق، ص۱۸۶، قم، شریف رضی، چاپ چهارم، ۱۴۱۲ق.    
۸. طبرسی، حسن بن فضل، مکارم الاخلاق، ص۱۸۷.    
۹. طبرسی، حسن بن فضل، مکارم الاخلاق، ص۱۸۶.    
۱۰. طبرسی، حسن بن فضل، مکارم الاخلاق، ص۱۸۶.    
۱۱. طبرسی، حسن بن فضل، مکارم الاخلاق، ص۱۸۶.    
۱۲. نحل/سوره۱۶، آیه۶۹.    
۱۳. ابنا بسطام، عبد‌الله، حسین، طبّ الائمة، ص۵۱، محقق، مصحح، خرسان، محمد مهدی، قم، دار الشریف الرضی، چاپ دوم، ۱۴۱۱ق.    
۱۴. امام رضا (علیه‌السلام)، الرسالة الذهبیة، ص۳۸.    
۱۵. طبرسی، حسن بن فضل، مکارم الاخلاق، ص۱۸۵-۱۸۶.    
۱۶. شعث کوفی، محمد بن محمد، الجعفریات، ص۲۴۴، تهران، مکتبة نینوی الحدیثة، چاپ اول، بی‌تا.    
۱۷. مجلسی، محمد‌باقر، بحار الانوار، ج‌۵۹، ص۲۲۹.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «اهمیت و نحوه مصرف سیاه‌دانه در روایات»، تاریخ بازیابی۱۴۰۱/۵/۲۰.    






جعبه ابزار