• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اعتقاد و اجابت حاجات

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: اعتقاد ، اجابت ، ایمان
پرسش:آیا در منابع روایی، چیزی مبنی بر این که با اعتقاد، حتی می‌توان از طریق تکه آهن حاجت گرفت، وجود دارد؟
پاسخ:روایتی وجود دارد ‌که می‌فرماید: «فلو ان رجلاً احب حجراً لحشره الله معه یوم القیامه؛ اگر کسی حتی سنگی را دوست داشته باشد خداوند در روز قیامت او را با همان سنگ محشور خواهد کرد. »



اما این روایت به معنای تأثیر محبت و دوستی در سرنوشت انسان است و مطمئناً پاسخ به سؤال مذکور منفی است؛ زیرا در غیر این صورت باید تمام بت پرستان ، حاجت خود را از بت‌هایشان بگیرند؛ چون به آنان اعتقاد دارند.


تنها حقی که در این سخن مذکور، می‌تواند وجود داشته باشد این است که با ایمان به خدا، از هر سبب عادی می‌توان به اجابت رسید؛ یعنی خدا بنده مؤمن خود را از هر سببی می‌تواند اجابت کند. مثلاً فرد از روی ایمان خالصانه به خدا بنده‌ای را اطعام می‌کند و همین کارِ خیر، شفیع او می‌شود. یا از روی ایمان خالص به خدا یا ارادت به اولیای خدا، عملی ساده را انجام می‌دهد و همین امر، سبب اجابت او می‌شود و در سطحی بالاتر از توحید و ایمان، همه موجودات به عنوان آیات خدا مجرای اجابت خدا می‌شوند و با انسان سخن می‌گویند، هم‌چنان که سنگریزه در دستان پیامبر اسلام صلوات‌الله‌علیه به سخن آمد و زبان به تسبیح خدا گشود.


پس منشأ همه این‌ها ایمان خالصانه به خدا است. ولی اعتقاد مشرکانه نسبت به غیر خدا مثلاً اعتقاد به خاصیتی شگفت در یک سنگ و طلسم و.... و طلب حاجت از آن، نه تنها مشمول این قاعده مذکور نیست، بلکه عین شرک و بت پرستی بوده و ظلم عظیم در قبال خدا است:«وَ إِذْ قالَ لُقْمانُ لاِبْنِهِ وَ هُوَ یَعِظُهُ یا بُنَیَّ لا تُشْرِکْ بِاللَّهِ إِنَّ الشِّرْکَ لَظُلْمٌ عَظیمٌ» چنین توسل‌های مشرکانه‌ای شاید در حد تلقین ، اثراتی روانی ایجاد کند که بازتاب جزئی آن به طور مقطعی در عالم مادی هم آشکار شود، ولی عمل مشرکان در نهایت، محکوم به ابطال است:«وَ لَقَدْ أُوحِیَ إِلَیْکَ وَ إِلَی الَّذینَ مِنْ قَبْلِکَ لَئِنْ أَشْرَکْتَ لَیَحْبَطَنَّ عَمَلُکَ وَ لَتَکُونَنَّ مِنَ الْخاسِرینَ؛ به تو و پیامبران پیش از تو وحی شد که اگر به خدا شرک آوری، اعمالت تباه و باطل خواهد شد و خود از زیان کاران خواهی بود».



۱. وسائل الشیعة، شیخ حر عاملی، موسسة آل البیت، قم، ج ۱۴، ص ۵۰۳.    
۲. ترجمه تفسیر المیزان، موسوی همدانی، سید محمد باقر، دفتر انتشارات اسلامی‌، قم‌، ج ۱۵، ص ۱۸۶.    
۳. لقمان/سوره۳۱، آیه۱۳.    
۴. زمر/سوره۳۹، آیه۶۵.    



پایگاه اسلام کوئست    


رده‌های این صفحه : توسل | کلام




جعبه ابزار