• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ازدواج نکردن به دلیل ادامه تحصیل

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: ازدواج، ادامه تحصیل، استمناء، خودارضایی.

پرسش: کسی که به دلیل ادامه تحصیل نمی‌تواند ازدواج کند و اگر ازدواج نکند دچار عمل قبیح (استمناء) می‌شود، چه باید بکند؟

پاسخ:




با سلام، می‌خواستم برای ارتقای شغلی و کسب درآمد بیشتر ادامه تحصیل بدهم از طرف دیگر برای این که مرتکب گناه استمناء نشوم باید ازدواج کنم و این امکان الان با قصد ادامه‌ی تحصیل برایم وجود ندارد، در ضمن اگر بخواهم ادامه تحصیل ندهم باید تا آخر عمر با در آمد پایین کاری که الان دارم بسازم و تمام سختی هایش را تحمل کنم و همین امر ممکن است عواقبی را در پی داشته باشد مثلا با بی حوصلگی با همسرم مواجه شوم و... لطفا راهنماییم کنید.


از نظر اسلام، ازدواج و تشکیل خانواده، اهمیت خاصی دارد، زیرا از سویی، ازدواج را وسیله‌ای برای پاکدامنی و مهار غرایز جنسی و آرامش و حرکت به سوی کمال دینی می‌داند، و از سوی دیگر، رهبانیت (ترک دنیا و لذت‌های آن) را مذمت نموده، آن را مانع کمال و سعادت می‌داند. از نظر اسلام ازدواج امری پسندیده و انجام آن مستحب است اما در صورتی که انسان بداند که اگر ازدواج نکند به گناه می‌افتد ازدواج بر او واجب می‌شود.
پیامبر گرامی اسلامی (صلی‌الله‌علیه‌وآله) فرمودند:"جوان‌ها، هر کدام توانایی دارید، همسر اختیار کنید، زیرا ازدواج چشم را از نامحرم بهتر می‌پوشاند و پاکدامنی نیکوتری می‌بخشد...".
در اسلام بر جنبه‌های مثبت ازدواج تأکید شده و ازدواج وسیله‌ای برای آرامش و سکون، و مایه‌ای برای محبت و مهر شمرده شده است. آن گاه که با ازدواج غریزه‌ی جنسی و... مهار شد، و روح پر اضطراب جوان و... اعتدال یافت، حقایق زندگی را بهتر درک می‌کند و به سوی دین و سعادت خود سریع‌تر گام بر می‌دارد. آرامش ازدواج را کسانی بیشتر درک می‌کنند که رنج تنهایی و نابسامانی مجرد زیستن را چشیده و از روح پر تلاطم و پریشان جوانان ازدواج نکرده آگاه باشند.

۲.۱ - واجب شدن ازدواج

با توجه به این که از نظر اسلام اگر کسی نیاز به ازدواج داشته باشد، ازدواج بر او واجب می‌شود نمی‌توان به خاطر ادامه تحصیل و ترس از کم شدن حقوق و درآمد، از ازدواج واجب خودداری کرد. در احادیث زیادی از پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌وآله) آمده است که اگر فردی تنگ دست باشد و ازدواج کند خداوند او را از فضل و رحمت خود بی‌نیاز کرده و مشکلات مالی و مادی او را حل خواهد کرد. «التَّمِیمِیِّ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ جَعْفَرٍ عَنْ أَبِیهِ عَنْ آبَائِهِ (علیه‌السلام) قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ (صلی‌الله‌علیه‌وآله) مَنْ تَرَکَ التَّزْوِیجَ مَخَافَةَ الْعَیْلَةِ فَقَدْ أَسَاءَ ظَنَّهُ بِاللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ یَقُولُ إِنْ یَکُونُوا فُقَراءَ یُغْنِهِمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ‌»
پس جوانانی که نیاز به ازدواج داشته باشند، باید اقدام به ازدواج کنند اما باید توجه داشته باشند که اولا با دختری که خانواده اش از نظر مالی در سطح پایین‌تر و کم توقع‌تر هستند ازدواج نمایند و ثانیا از مسائل غیر ضروری و تشریفات و گناه بپرهیزند که اگر چنین کنند یقینا رحمت و برکات خداوند نصیب آنان خواهد شد.

۲.۲ - ترک خودارضایی

اگر به هیچ وجه امکان ازدواج برای آنان وجود ندارد برای رهایی از عمل قبیح خودارضایی و استمناء می‌توان از نکاتی که در ذیل می‌آید با توکل بر خدا بهره جست:
۱- برای ترک خود ارضایی تصمیم جدی داشته باشید.
۲- از مشاهده انواع عکس‌ها و فیلم‌های شهوت‌انگیز به شدت پرهیز کنید.
۳- در انتخاب دوست دقت نمائید و افرادی را برگزینید که مشوق شما در این کار نباشند و همچنین از دوستی‌های نامشروع با جنس مخالف جدا خودداری کنید.
۴- از خیال‌پردازی دوری کنید و سعی کنید همیشه مشغول به کارهای مفید باشید (مطالعه کتاب‌های غیر شهوت انگیز- ورزش سنگین و...) و به یاد داشته باشید بی‌کاری مساله‌ای است که اگر از آن دوری نکنید ممکن است شما را به هر چیزی وادارد.
۵– حد الامکان سعی کنید در جایی تنها نباشید.
۶– روزه گرفتن برای کنترل خواسته‌های نفسانی و تقویت اراده شما بسیار مفید است. اگر قادر به روزه گرفتن نیستید، سعی کنید پرخوری نکنید و یا حداقل به هنگام خواب شکم شما بیش از حد معمول پر نباشد.
۷– از خوردن غذاهایی که باعث تحریکات جنسی می‌شود، پرهیز کنید ( موز- شکلات – انجیر- خرما- پیاز- فلفل - تخم مرغ - گوشت قرمز، غذاهای پرچرب و.....)
۸- همیشه مثانه‌ی خود را خالی نگه دارید.
۹- شبها قبل از خواب مطالعه کنید و همچنین هرگز به رو نخوابید...
امید است با توکل بر خدا و با تقویت اراده بتوانید در مبارزه با گناهان و انحرافات موفق باشید. ان شاء ا....


۱. توضیح المسائل امام خمینی(رحمةالله‌علیه)، مساله ۲۴۴۳.    
۲. نوری، حسین، مستدرک الوسائل، ج۱۴، ص۱۵۳.    
۳. کلینی، محمد بن یعقوب، الاصول من الکافی، ج۵، ص۳۳۱     .



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «ازدواج نکردن به دلیل ادامه تحصیل»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۹/۲۱.    



جعبه ابزار