• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مدفن حضرت زینب

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: مدفن حضرت زینب سلام‌الله‌علیها.
پرسش: محل دفن حضرت زینب ـ سلام‌الله‌علیها ـ در کدام کشور است؟
پاسخ: درباره مکان قبر مطهر حضرت زینب سلام‌الله‌علیها سه احتمال وجود دارد: مدینه، شام و قاهره. هریک از این سه احتمال طرف‌دارانی دارد که برای نظریه خود دلیل‌هایی آورده‌اند. حتی اگر نتوان به یقین مشخص کرد که قبر حضرت زینب ـ سلام‌الله‌علیها ـ در کجا واقع است، باز می‌توان گفت: زیارتگاه‌ها و اماکنی که به این دودمان منسوبند، جای ذکر و توجه به خدا و انسان‌سازی و پیوند با شهیدان و اهل بیت است. محل دفن اهل بیت هر کجا که باشد، یاد و خاطره‌شان زنده است و در سینه‌های مردم عاشق جای دارند.



درباره این‌که قبر حضرت زینب در چه مکانی است، سه احتمال وجود دارد: مدینه، شام و قاهره.




۲.۱ - اول

عمده سیره‌نویسان مرقد آن بانوی بزرگ را «قاهره» و «شام» گفته‌اند.

۲.۲ - دوم

یحیی بن حسن حسینی عبیدلی اعرجی در کتاب اخبار زینبیات و برخی دیگر از سیره‌نویسان گفته‌اند: حضرت زینب در مصر وفات نمود.
[۱] عبیدلی نسابه، اخبار الزینببات، ص ۱۱۵ ـ ۱۲۲.


۲.۳ - سوم

حسنین سابقی در کتاب مرقد عقیله زینب و برخی دیگر نوشته‌اند که مرقد حضرت در شام و دمشق قرار دارد.
[۲] سابقی شیخ محمد حسنین مرقد العقلیه زینب علیها السلام، شیخ محمد حسنین، ص ۴۵.


۲.۴ - چهارم

برخی دیگر از نویسندگان مانند دکتر شهیدی در کتاب زندگانی فاطمه زهرا سلام‌الله‌علیها مرقد آن بزرگ بانوی اسلام را به‌صورت مردد بین مدینه، شام و مصر مطرح کرده‌اند.
[۳] شهیدی، سید جعفر، زندگانی فاطمه زهرا (س)، ص ۱۶۱ و ۱۶۲.





۳.۱ - دلیل اول

آنان که گفته‌اند مقبره آن حضرت در مصر قرار دارد، این گزارش را نقل کرده‌اند که بعد از مراجعت کاروان باقی مانده واقعه کربلا از شام به مدینه، جوّ عمومی مدینه ناآرام شد.

حاکم مدینه نامه‌ای برای یزید نوشت و وضع پیش آمده در مدینه و نقش حضرت زینب در بیداری و مقاومت مردم را برای یزید توضیح داد. یزید در پاسخ نوشت که زینب را از مدینه اخراج کند. حاکم مدینه مُصِرّ بود که زینب از مدینه خارج شود. سرانجام حضرت زینب از مدینه به مصر هجرت کرد و مورد استقبال حاکم مصر و عده زیادی از اهالی مصر قرار گرفت. حضرت زینب بعد از گذشت حدود یک سال در غروب پانزدهم رجب سال ۶۳ در قاهره رحلت نمود.
[۴] عبیدلی نسابه، اخبار الزینببات، ص ۱۱۵ ـ ۱۲۲.


۳.۲ - ادله دوم

اما آنان که گفته‌اند: مقبره حضرت زینب در شام است. ضمن نقل این داستان که حاکم مدینه در پی اخراج و تبعید حضرت زینب بر‌آمد و سرانجام حضرت زینب به شام رفت، به نقل دیگری پرداختند و آن این است: موقعی که واقعه حره و غارت و کشتار مردم مدینه در سال ۶۲ هجری توسط یزیدیان رخ داد، عبدالله بن جعفر برای این‌که ناراحتی همسرش زینب تجدید نشود و قدری غم و اندوه او کاسته شود، افزون بر این، مرض وبا و طاعون در مدینه شایع شده بود و برای در امان ماندن از آن، همراه حضرت زینب به‌سوی مزرعه‌ای در شام رفتند و در آن‌جا اقامت گزیدند تا این‌که حضرت زینب مریض شد و در آن دیار از دنیا رفت. پس از زینب کبرا، ام‌کلثوم دختر دیگر حضرت علی علیه‌السلام که از غیر فاطمه زهرا ـ سلام‌الله‌علیها ـ و نام او زینب صغرا بود، مشهور به زینب کبرا شد و به مصر رفت.
[۵] شیخ جعفر نقدی، زینب کبرا، نقل از ستارگان درخشان، ج ۲، ص ۱۸۳ ـ ۱۸۴.



حتی اگر نتوان به یقین مشخص کرد که قبر حضرت زینب ـ سلام‌الله‌علیها ـ در کجا واقع است، باز می‌توان گفت: زیارتگاه‌ها و اماکنی که به این دودمان منسوبند، همه از مصادیق آیه شریفه: "(این چراغ پرفروغ) در خانه‌هایی قرار دارد که خداوند اذن فرموده دیوارهای آن را بالا برند (تا از دستبرد شیاطین و هوس‌بازان در امان باشد)... می‌باشند." این خانه‌ها و زیارتگاه‌ها ولو منسوب به آن‌ها باشد، جای ذکر و توجه به خدا و انسان‌سازی و پیوند با شهیدان و اهل بیت است. محل دفن اهل بیت هر کجا که باشد یاد و خاطره‌شان زنده است و در سینه‌های مردم عاشق جای دارند.



۱. عبیدلی نسابه، اخبار الزینببات، ص ۱۱۵ ـ ۱۲۲.
۲. سابقی شیخ محمد حسنین مرقد العقلیه زینب علیها السلام، شیخ محمد حسنین، ص ۴۵.
۳. شهیدی، سید جعفر، زندگانی فاطمه زهرا (س)، ص ۱۶۱ و ۱۶۲.
۴. عبیدلی نسابه، اخبار الزینببات، ص ۱۱۵ ـ ۱۲۲.
۵. شیخ جعفر نقدی، زینب کبرا، نقل از ستارگان درخشان، ج ۲، ص ۱۸۳ ـ ۱۸۴.
۶. نور (۲۴)، آیه ۳۶.    



پایگاه اسلام کوئست.    


رده‌های این صفحه : امام حسین | تاریخ معصومان | حضرت زینب




جعبه ابزار