• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

قبر امام علی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: نحوه دفن، محل دفن، مخفی ماندن قبر امام علی علیه‌السلام.
پرسش: آیا قبر حضرت علی ـ علیه‌السلام ـ مخفی بوده است و آیا مکان فعلی همان قبر اولیه‌ای است که برای حضرت در نظر گرفته شده بود؟
پاسخ: جریان نحوه دفن و محل دفن آن حضرت در منابع تاریخی این‌گونه آمده است که:



پس از شهادت حضرت علی ـ علیه‌السلام ـ براساس وصیتش فرزندان ارجمندش به‌پا خاستند تا شبانه آن نازنین بدن را غسل دهند و کفن کنند و به خاک سپارند. پس از انجام غسل و کفن به دستور امام حسن ـ علیه‌السلام ـ جز فرزندان امیرالمؤمنین ـ علیه‌السلام ـ و شماری از یاران خاص آن حضرت، همه برگشتند و آن تابوت بر دوش جبرئیل و میکائیل و حسن و حسین ـ علیهما‌السلام ـ از کوفه دور شد و به سوی نجف (منطقه غری) رهسپار گردید.
در نقطه‌ای از آن سرزمین، جلو تابوت به زمین آمد و فرزندان آن حضرت نیز عقب آن را بر زمین نهادند و امام حسن ـ علیه‌السلام ـ همان‌گونه که پدر سفارش فرموده بود، بر آن پیکر پاک نماز خواند؛ پس از نماز، تابوت را کنار زدند و با جا‌به‌جا کردن خاک، آرامگاهی ساخته و پرداخته یافتند، که سنگ‌نوشته‌ای نشان می‌داد که آن قبر را حضرت نوح ـ علیه‌السلام ـ برای بنده برگزیده و شایسته خدا، علی ـ علیه‌السلام ـ آماده ساخته است. هنگامی که بر آن شدند تا آن پیکر مقدس را به درون قبر برند، ندای منادی را از آسمان شنیدند که می گفت: آن بدن پاک را بر زمین پاک نهید که دوست، مشتاق دیدار دوست است.
[۱] قزوینی، سیدکاظم، امام علی ـ علیه‌السلام ـ از ولادت تا شهادت، مترجم علی کرمی، انتشارات دلیل ما، چاپ اول، تابستان ۱۳۸۰، ص ۶۶۳ و ۶۶۴.



شیخ مفید در کتاب «الارشاد» آورده است که: قبر آن حضرت بنا به وصیتی که نموده بود، مخفی ماند تا سقوط دولت بنی‌امیه که دشمنی و کینه‌ورزی شدیدی نسبت به آن حضرت داشتند و چون قدرت به دست بنی‌عباس افتاد، در زمان امامت امام صادق ـ علیه‌السلام ـ توسط آن حضرت قبر مطهر جد بزرگوارش آشکار شد.و به این جریان شیخ ابوعلی طبرسی در کتاب «اعلام الوری بأعلام الهدی» اشاره کرده است.


در اینجا دو روایت که در رابطه با محل دفن آن حضرت وارد شده را ذکر می‌کنیم:

۳.۱ - روایتی از ابی‌عمید

۱. «ابی‌عمید» به سند خود می‌گوید: شخصی از امام حسین ـ علیه‌السلام ـ پرسید: جنازه امیرالمؤمنین ـ علیه‌السلام ـ را در کجا به خاک سپردید. فرمود: شبانه جنازه را برداشتیم و از جانب مسجد اشعث آن را بردیم تا به پشت کوفه کنار «غریین برده» و در آنجا به خاک سپردیم.

۳.۲ - روایتی از جعفی

۲. جابربن یزید جعفی گوید: از امام باقر ـ علیه‌السلام ـ پرسیدم: جنازه امیرالمومنین ـ علیه‌السلام ـ در کجا دفن شد؟ فرمود: پیش از طلوع خورشید در جانب غریین به خاک سپرده شد و حسن ـ علیه‌السلام ـ و حسین ـ علیه‌السلام ـ و محمد حنیفه و زنان علی ـ علیه‌السلام ـ و عبدالله بن جعفر (برادرزاده علی علیه‌السلام) جنازه را در میان قبر گذاردند.
[۴] حلی، نگاهی بر زندگی دوازده امام ـ علیهم‌السلام ـ ترجمه محمد محمدی اشتهاردی، چاپخانه دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، تابستان ۱۳۷۰، ص ۶۵.



و اما در مورد اینکه آیا جسد مطهر آن حضرت در ابتدا محل دیگری دفن شد و بعداً به مکان فعلی منتقل شد، باید ذکر شود که بدن مبارک آن حضرت طبق روایات وارده از ابتدا در محل فعلی دفن گردید؛ ولی چنانچه قبلاً اشاره شد، برای درامان ماندن از کینه‌ورزی و اهانت بنی‌امیه نسبت به مرقد مطهر، محل دفن مخفی ماند و فرزندان علی ـ علیه‌السلام ـ برای اطمینان بیشتر وقتی صبح شد، تابوتی از خانه امیرالمؤمنین ـ علیه‌السلام ـ بیرون آوردند و به مصلای پشت کوفه بردند و امام حسن ـ علیه‌السلام ـ جلو رفته و بر آن نماز خواند و آنگاه، تابوت را پشت شتری گذاشتند و به همراه فردی به‌سوی مدینه روانه کردند.
[۵] حسینی مطلق، سیدمحمدرضا، شهید تنها مقتل امیرمؤمنان علی ـ علیه‌السلام ـ انتشارات پارسایان، چاپ اول، ۱۳۸۱، ص ۲۵۰.



۱. قزوینی، سیدکاظم، امام علی ـ علیه‌السلام ـ از ولادت تا شهادت، مترجم علی کرمی، انتشارات دلیل ما، چاپ اول، تابستان ۱۳۸۰، ص ۶۶۳ و ۶۶۴.
۲. مفید، الارشاد فی معرفه حجج‌الله علی‌العباد، قم، مؤسسه آل‌البیت علیه‌السلام لاحیاء التراث، چاپ اول،‌ رجب ۱۴۱۳ ه.ق، ج ۱، ص ۱۰.    
۳. طبرسی، اعلام الوری باعلام الهدی، قم، مؤسسه آل‌البیت علیه‌السلام لاحیاء التراث. چاپ اول، ربیع الاولی ۱۴۱۷ ه‌ ق، ج اول ص ۳۱۲.    
۴. حلی، نگاهی بر زندگی دوازده امام ـ علیهم‌السلام ـ ترجمه محمد محمدی اشتهاردی، چاپخانه دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، تابستان ۱۳۷۰، ص ۶۵.
۵. حسینی مطلق، سیدمحمدرضا، شهید تنها مقتل امیرمؤمنان علی ـ علیه‌السلام ـ انتشارات پارسایان، چاپ اول، ۱۳۸۱، ص ۲۵۰.



سایت اندیشه قم    






جعبه ابزار