• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

عوامل استحکام خانواده

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: عوامل ایجاد تفاهم.
پرسش: در ابتدای یک زندگی مشترک دانستن چه مسائلی یا انجام دادن چه کارهایی زندگی را زیباتر می‌کند؟
پاسخ: در ادامه به چند راهکار در قالب نکاتی کاربردی اشاره می‌کنیم تا با دانستن و عمل کردن به آن‌ها، چراغ راهی شود برای همه کسانی که قدم در این مسیر گذاشته و دوستدار تشکیل زندگی زیبا و زیباتری هستند.



سؤال بسیار زیبا و جالب شما بیانگر دغدغه شما برای ایجاد زندگی پویا و شیرین است. اگر همه ما انسان‌ها از ابتدا شروع هر کاری، عوامل سعادت و پویایی آن را شناخته و به کار ببندیم هرگز در گذر زمان گرفتار ناملایمات و شکست‌ها نخواهیم شد، و به نظر یکی از بزنگاه‌های مهم تربیتی همین شناخت است.


در پاسخ به این سؤال می‌توان بحث‌ها و گفتارهای زیادی داشته باشیم که هر کدام از دیگری زیباتر و جذاب‌تر. قرآن و احادیث ، علم امروز، تجربه‌های شخصی، گفتار بزرگان و اندیشمندان و...، همه و همه، پرداخت‌هائی به این بحث داشته‌اند و کوله‌بار این موضوع را مملو از معلومات و اطلاعات رنگین و زیبا نموده‌اند که متأسفانه امکان پرداختن، به آن به صورت تفصیلی در این نوشتار وجود ندارد. به همین خاطر به چند مورد آن در قالب نکاتی کاربردی هر چند مختصر اشاره می‌کنیم تا با دانستن و عمل کردن به آن‌ها، چراغ راهی شود برای همه کسانی که قدم در این مسیر گذاشته و دوستدار تشکیل زندگی زیبا و زیباتری هستند.

۲.۱ - داشتن بینش و بصیرتی آسمانی

نخستین گام موفقیت انسان در گستره حیات و زندگی، بهره‌مندی از بینشی روشن و بصیرتی آسمانی است. دیدگاهی که، آفرینش را در آئینه نگاه آدمی، با صورتی زیبا و حقیقی به تصویر می‌کشاند. آنان که از این مائده الهی بی‌بهره‌اند، زندگی خویش را« ساحل تفریح و خوش‌گذرانی » و یا« میدان بازی و سرگرمی » می‌دانند و دامنه تلاش خود را در روزهائی زود گذر، به دست فراموشی می‌سپرند. فاطمه زهرا سلام الله علیها آن بزرگ بانوی اسلام شبی که در سن ۹ سالگی به منزل شوهر خود امام علی علیه‌السّلام پا نهاد، با چشمانی اشکبار و حالتی نگران رو به همسر خود کرد و فرمود:« درباره حال و رفتار خود فکر کردم و به یاد پایان عمر خویش و منزل‌گاه دیگر به نام قبر افتادم، امروز از خانه پدر به خانه شوهر منتقل شدم و روزی دیگر از این‌جا به خانه قبر و جایگاه ابدی خود خواهم رفت، در این آغازین لحظه‌های زندگی تو را به خدا سوگند می‌دهم که بیا به نماز بایستیم تا با هم در این شب خدا را عبادت کنیم...».
[۱] همسران، زندگی، الگوی بالندگی، احمد لقمانی، چ۶، قم انتشارات عطر سعادت ۱۳۸۰، ص۱۸.
آری، داشتن چنین بینشی از زندگی بود که این زوج موفق، در طول تاریخ ، الگوی همه مسلمانان قرار گرفتند.

۲.۲ - صحبت با صداقت و مهربانی

با همسرتان با مهربانی و صداقت صحبت کنید. می‌گویند:« صداقت رمز بزرگ موفقیت در زندگی است حتی اگر وانمود به صداقت کنید باز هم موفقید.» گاهی صادقانه رفتار کردن خصوصاً اگر احساسات منفی فراوانی نسبت به همسرتان داشته باشید بسیار دشوار است. اما اگر به جای زخم زبان زدن و نفرت ، با همسرتان صادقانه برخورد کنید، او را وادار خواهید کرد به حرف‌های شما گوش بدهد، شما را درک کند و در برابر شما پاسخگو باشد. تغییرات رفتاری می‌توانند موجب تغییرات فکری شوند. یادتان باشد اگر با همسرتان مهربانانه صحبت کنید خشم و تدافع، بین شما کم می‌شود و جوّ آرام‌تری فراهم می‌آید که می‌توانید در آن جو آرام، مشکلات خود را به بحث بگذارید و دل به حل آن‌ها ببندید.

۲.۳ - الگو بودن برای همسر

نقش یک الگو را بازی کنید و با همسرتان همان طور رفتار کنید که دوست دارید با شما رفتار شود، اگر می‌خواهید همسرتان محترمانه‌تر رفتار کند و صبورتر باشد و همکاری، عشق ، حمایت و مهربانی بیشتری نشان دهد باید در اکثر مواقع با او همین برخوردها را داشته باشید. با این کار، احساس خوبی نسبت به خودتان در همسر خود ایجاد می‌کنید.
زوجین باید در برخورد با رفتار ناشایست همسرشان صرفاً همان عمل را تقبیح نمایند نه کل وجود را. چون در این صورت باعث تحریف شخصیت همسر و تضعیف عزت نفس او می‌شود و مشکلاتی را در زندگی به بار می‌آورد.

۲.۴ - بازخورد مثبت

در مورد کارهای خوب همسرتان اظهار نظر کنید. مردان و زنان به یک اندازه نسبت به بازخوردهای مثبت و تشویق، واکنش نشان می‌دهند. اگر بطور مرتب رفتارهای مسئولانه همسرتان را تشویق کنید، او نیز رغبت بیشتری به برآورده کردن خواسته‌هایتان نشان می‌دهد.

۲.۵ - تطبیق شیوه گفتار و شیوه ابراز کلام

کلامی که ما در ارتباط با دیگران به زبان می‌آوریم، بسیار بیشتر از آن‌چه تصور می‌کنیم دارای پیام و معنا هستند، حجم و آهنگ صدا، نوع نگاه کردن، وضعیت ایستادن و حتی نفس کشیدن‌ها، همگی به شنونده کمک می‌کند تا کلمات ما را تفسیر کند و پیام آن‌را دریابد. بنابراین اگر چه ممکن است ناخود آگاه مراقب این موارد در هنگام ارسال پیام خود نباشیم، اما باید توجه داشته باشیم که به هر حال شیوه دریافت و استنباط یک سخن دقیقاً به شیوه ابراز آن برمی‌گردد. از این روست که بسیار اتفاق می‌افتد که یک پیام به آسانی، مغایر با منظور ما دریافت می‌شود. گفتار فقط « ۷ الی ۲۴» درصد از کل پیام ما را تشکیل می‌دهد.

۲.۶ - رفتار متناسب با وضعیت روحی همسر

از وضعیت روحی همسرتان درک درستی داشته باشید و متناسب با آن رفتار کنید. همسرانی که روحیه همسران‌شان را می‌شناسند و می‌دانند در وضعیت‌های مختلف روحی او، چگونه با او برخورد نمایند بدون شک زندگی موفقی خواهند داشت. وقتی همسر کسی خندان است، صدایش زنگ شادی دارد، حرکاتش توأم با اعتماد است، همسر تیزبین باید درک کند که همسرش روز خوبی را در پی داشته است و موقعیت خوبی است جهت بحث و گفتگو و...، برعکس وقتی احساس می‌کنید همسر شما از روحیه خوبی برخوردار نیست روحیه او را خراب‌تر نکنید، از مشقت‌های زندگی ننالید، درخواست نکنید، فشار وارد نیاورید و.... تا بدین ترتیب روابط شما آسیب نبیند.

۲.۷ - مدیریت نحوه خواستن توقعات

در رابطه با برآوردن توقعات، آن‌چه مهم است چگونگی خواستن است. ما با عبارات و جملات متفاوتی می‌توانیم یک موضوع را مطرح کنیم. بهترین و مؤثرترین روش این است که نحوه بیان ما، از لحن آمرانه و دستور به دور باشد و جمله‌ها، بیانی گرم و زبانی صمیمی داشته باشد. در این صورت، معمولاً طرف مقابل متقاعد می‌گردد که در صورت فراهم بودن شرائط، خواسته‌های ما را تحقق ببخشد. زنان و مردان به طور یکسان و همگون فکر نمی‌کنند، عمل نمی‌کنند واکنش نشان نمی‌دهند. لذا باید این خصیصه جنسیتی را در انتظار داشتن از همسرتان مد نظر داشته باشید و از آن‌ها توقعات غیر واقعی و غیر هماهنگ با جنس آن‌ها نداشته باشید.

۲.۸ - تمرین گوش دادن فعال

گاهی انسان در زندگی خود با این گلایه همسرش مواجه می‌شود که:« تو هیچ‌گاه به حرف من گوش نمی‌دهی»، یا« اگر گوش کرده بودی متوجه خواسته من شده بودی» و..... آیا تا به حال به این گلایه‌ها توجهی کرده‌اید؟ گوش دادن یکی از دشوارترین رفتارهایی است که انسان بدان احتیاج دارد. پژوهشگران اثبات کرده‌اند که ۴۵% از زمان عمده ارتباطی انسان به « گوش دادن» می‌گذرد و بقیه، صرف« سخن گفتن»، « خواندن» و « نوشتن» می‌شود. با این وجود هنوز بسیاری از انسان‌ها « گوش دادن» را یک مهارت نمی‌دانند بلکه آن‌را مساوی با « شنیدن» می‌پندارند. در حالی‌که « گوش دادن» عملی ارادی است که نیاز به دقت و توجه دارد اما « شنیدن» عملی غیر ارادی است که به دقت نیاز ندارد. بنابراین می‌توان یکی از لوازم زندگی مشترک شیرین را« هنر گوش دادن» دانست و فراگیری آن را ضروری.

۲.۹ - عدم بزرگ نمایی مشکلات

از کاه، کوه نسازید و مسایل را بزرگ نکنید، بدایندکه در زندگی افراد خوش بین کاه و کوه هر دو وجود دارد ولی در زندگی افراد بدبین فقط کوه وجود دارد، زیرا آن‌ها از هر کاه، کوهی می‌سازند و در برابر آن اظهار عجز می‌کنند.

۲.۱۰ - عبور از بحران‌ها

بحران‌ها و مشکلات زندگی، محکِ لیاقت و شایستگی شما به شمار می‌آیند. سعی کنید با عبور از این بحران‌ها، لیاقت، جدّیت و توان خود را به اثبات رسانید.

۲.۱۱ - پرهیز از یک بعد نگری

از یک بُعد نگری بپرهیزیم. یک بُعد نگری عبارت است از« تمرکز شدید و افراطی بر یک روی سکه»

۲.۱۲ - احترام به حریم شخصی

به همسرتان اجازه دهید بعضی مواقع با خودش تنها باشد.
[۲] اقتباش از سه کتاب:مردان زمینی، زنان زمینی، کنت ونینگ. ترجمه:مهرداد فیروز بخت، چ۱، تهران انتشارات شناخت، ۱۳۷۸، ص۲۰ تا ۹۳.
[۳] همسران، زندگی،‌ الگوی بالندگی، احمد لقمانی، چ۶، قم:انتشارات عطر سعادت، ۱۳۸۰.
[۴] چگونه با تفاهم زندگی کنیم. حسن(قاسم) ملکی، چ۳، زنجان:انتشارات نیکان کتاب، ۱۳۸۳، ص۸۴ تا ۱۱۳.

و....


۱. همسران، زندگی، الگوی بالندگی، احمد لقمانی، چ۶، قم انتشارات عطر سعادت ۱۳۸۰، ص۱۸.
۲. اقتباش از سه کتاب:مردان زمینی، زنان زمینی، کنت ونینگ. ترجمه:مهرداد فیروز بخت، چ۱، تهران انتشارات شناخت، ۱۳۷۸، ص۲۰ تا ۹۳.
۳. همسران، زندگی،‌ الگوی بالندگی، احمد لقمانی، چ۶، قم:انتشارات عطر سعادت، ۱۳۸۰.
۴. چگونه با تفاهم زندگی کنیم. حسن(قاسم) ملکی، چ۳، زنجان:انتشارات نیکان کتاب، ۱۳۸۳، ص۸۴ تا ۱۱۳.



سایت اندیشه قم.    






جعبه ابزار