• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

صاحب الزمان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: امام زمان ـ عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف.
پرسش: درباره تاریخ ولادت امام زمان ـ عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف ـ گزارشی کوتاه از منابع دست اول ارائه دهید؟
پاسخ: با توجه به اهمیت فوق‌العاده ولادت با سعادت مصلح جهانی، علاوه بر اینکه صدها تن از علمای برجسته، محدثان وارسته مورخان شایسته، تاریخ دقیق آن لحظه باشکوه را در منابع حدیثی، رجالی، تفسیری و تاریخی خود ثبت کرده‌اند. که به برخی از آنها که در قرون اولیه غیبت کبری یا در عصر غیبت صغری نوشته شده، اشاره می‌شود.





۱.۱ - ۱. کتاب «اثبات الرجعه»

قدیمی‌ترین منبعی که در آن تاریخ تولد امام زمان ـ عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف ـ ذکر شده، کتاب گران‌سنگ «اثبات الرجعه» اثر فضل بن شاذان نیشابوری است.

۱.۱.۱ - روایت فضل بن شاذان

فضل بن شاذان چهار امام معصوم یعنی امام رضا، امام جواد، امام هادی و امام حسن عسکری ـ علیهم‌السلام ـ را درک کرد. و از آنها حدیث نقل کرده و در ربیع‌الاول ۲۶۰ هجری، اندکی قبل از شهادت امام حسن عسکری دیده از جهان فروبسته است.
وی در کتاب «اثبات الرجعه» تاریخ دقیق میلاد مسعود قبله موعود را با یک واسطه از امام حسن عسکری ـ علیه‌السلام ـ روایت کرده که ترجمه حدیث ذکر می‌شود: فضل بن شاذان از محمد بن علی بن حمزه از امام حسن عسکری ـ علیه‌السلام ـ روایت می‌کند که فرمود:
ولی خدا و حجت خدا بر بندگان و جانشین من بعد از من، در شب نیمه شعبان، سال ۲۵۵، به هنگام طلوع فجر به‌صورت ختنه شده، دیده به جهان گشود.
نخستین کسی که او را غسل داد، «رضوان» خازن بهشت بود، که با گروهی از فرشتگان مقرب با آب کوثر و سلسبیل او را شست‌و‌شو داد؛ سپس عمه‌ام «حکیمه» دختر امام جواد ـ علیه‌السلام ـ او را شست‌و‌شو داد. با توجه به سؤال فقط آثار را معرفی می‌کنیم.
[۲] حر عاملی، اثبات الهداه، قم، ۱۳۹۹ ق، ج ۳، ص ۵۷۰.


۱.۲ - ۲. کتاب «اصول کافی»

ابوجعفر محمد بن یعقوب کلینی، متوفای ۳۲۹ هجری قمری، در کتاب شریف اصول کافی آورده است که «حضرت صاحب ـ علیه‌السلام ـ در نیمه شعبان سال ۲۵۵ متولد شده است. این توقیع از ناحیه امام ابی‌محمد (امام عسکری علیه‌السلام) بیرون آمده که: این است سزای آن کسی که به خدا افترا بندد درباره دوستان او، او گمان می‌کرد مرا می‌کشد و من فرزندی ندارم، چگونه دیدی توانایی خدا را؟ و برای او فرزندی متولد شد که او را (م ح م د) نامید».


۱.۳ - ۳. کتاب «کمال‌الدین و تمام النعمه»

ابوجعفر محمد بن علی بن حسین بن بابویه معروف به صدوق، متوفای ۳۸۱ هجری قمری، نویسنده کتاب «کمال‌الدین و تمام النعمه» که با دعای امام زمان ـ عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف ـ به دنیا آمده و با دستور آن حضرت این کتاب را نوشته است. در باب ۴۲ با عنوان روایات میلاد قائم ـ علیه‌السلام ـ پانزده حدیث درباره تولد آن حضرت می‌باشد؛ از جمله:
«صاحب الزمان ـ عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف ـ در نیمه شعبان سال ۲۵۵ متولد گردید.»
[۴] شیخ صدوق، کمال‌الدین و تمام النعمه، تحقیق و تصحیح علی‌اکبر غفاری، ترجمه منصور پهلوان، قم، دارالحدیث، چاپ دوم، ۱۳۸۲ ش، ج ۲، ص ۱۵۵.


۱.۴ - ۴. کتاب «الارشاد»

ابوعبدالله محمد بن محمد بن النعمان معروف به مفید، متوفای ۴۱۳ هجری قمری، که مرجع تقلید شیعیان امامیه بود از امتیازات و فضایل خاصه شیخ مفید توقیعات آن حضرت به وی می‌باشد.
در مورد میلاد آن حضرت می‌گوید:
«حضرت ولی عصر ـ عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف ـ در نیمه شعبان سال ۲۵۵ هجری متولد شد.»
[۵] . شیخ مفید، ارشاد مفید، ترجمه شیخ محمد باقر ساعدی، تهران، کتاب‌فروشی اسلامیه، چاپ سوم، ۱۳۷۶ ش، باب ۳۷، ص ۶۷۲.



۱. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج ۵۱، ص ۲۴.    
۲. حر عاملی، اثبات الهداه، قم، ۱۳۹۹ ق، ج ۳، ص ۵۷۰.
۳. محمدبن یعقوب کلینی، اصول کافی، ترجمه محمدباقر کمره‌ای، قم، انتشارات اسوه، چاپ دوم، ۱۳۷۲ ش، ج ۳، ص ۵۱۹، باب ولادت حضرت صاحب عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف.    
۴. شیخ صدوق، کمال‌الدین و تمام النعمه، تحقیق و تصحیح علی‌اکبر غفاری، ترجمه منصور پهلوان، قم، دارالحدیث، چاپ دوم، ۱۳۸۲ ش، ج ۲، ص ۱۵۵.
۵. . شیخ مفید، ارشاد مفید، ترجمه شیخ محمد باقر ساعدی، تهران، کتاب‌فروشی اسلامیه، چاپ سوم، ۱۳۷۶ ش، باب ۳۷، ص ۶۷۲.



سایت اندیشه قم    


رده‌های این صفحه : مهدویت | ولادت امام زمان




جعبه ابزار