• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

زمان وقوع زلزله قیامت

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: زلزله، قیامت، فرشتگان، زلزله قیامت، نفخ اولی، نفخ صور، شهید.

پرسش: زلزله عظیم قیامت چه زمانی رخ خواهد داد؟ قبل از نفخ اول؟ بعد از نفخ دوم؟ و یا ما بین دو صیحه آسمانی؟! آیا ما بین دو نفخ صور، هیچ موجود زنده‌ای وجود نخواهد داشت؟

پاسخ اجمالی: با جمع‌بندی آیات و روایات این زلزله‌های هراسناک قبل از نفخه اول آغاز شده و تا نفخه دوم نیز ادامه می‌یابد.
اما درباره این‌که آیا مابین دو نفخ صور موجودی زنده است یا همه می‌میرند،می توان گفت که با توجه به آیه۶۸ سوره زمر، موجوداتی به خواست و مشیّت الهی زنده می‌مانند، در برخی روایات مرسل مصادیق این موجودات معیّن شده است که عبارت‌اند از تعدادی از فرشتگان بزرگ و شهدا.



درباره وقوع زلزله شدید قیامت، آیات و روایات فراوانی وجود دارد که باید با جمع‌بندی آنها، زمان احتمالی وقوع این زلزله‌ها را پیش‌بینی کرد:

۱.۱ - قبل از دمیده شدن نفخه اولی

از ظاهر آیات ابتدایی سوره حج، چنین برداشت می‌شود که این زلزله، قبل از دمیده شدن نفخه اولی (نفخه پایان جهان زیرا زلزله عظیم در پایان جهان رخ می‌دهد.) رخ می‌دهد، آن هم در برهه‌ای که برخی انسان‌ها هنوز در حال ادامه زندگی عادی خود هستند. در این حالت، زنانی که مشغول شیردادن به نوزادان خود هستند، از ترس و وحشت این زلزله، آنها را رها می‌کنند و هر زن بارداری، جنین خود را بر زمین می‌گذارد و مردم با این‌که مست نیستند، رفتاری مشابه افراد مست دارند و این از آثار شدت و عظمت عذاب الهی است.

۱.۲ - با یک صیحه غافل‌گیرانه

از برخی از آیات نیز می‌توان برداشت کرد که به ناگاه و با یک صیحه غافل‌گیرانه همه چیز تمام می‌شود:
«در حالی‌که آنها مشغول رسیدگی و درگیری امور دنیایی خویش می‌باشند، فقط به‌اندازه یک صیحه آسمانی مهلت خواهند داشت».
ظاهر این آیه آن است که مهلتی برای کافران (حتی برای ترس و فرار) نبوده و با یک صیحه، همه چیز تمام می‌شود!

۱.۳ - بعد از نفخه اول

برخی روایات نشان‌گر آن هستند که زمان تغییر در آسمان و زمین بعد از نفخه اول و قبل از نفخه دوم است. امام سجاد (علیه‌السّلام) می‌فرماید: «پس از نفخه اول؛ همه موجودات دارای روح، می‌میرند. بعد از آن و به امر خداوند، اسرافیل نیز جان می‌دهد. پس از طی مدتی که خدا مقدارش را می‌داند، به آسمان‌ دستور می‌دهد که به حرکت درآید «یَوْمَ تَمُورُ السَّماءُ مَوْراً» و کوه‌ها حرکت کنند «وَ تَسیرُ الْجِبالُ سَیْراً» و زمین به زمین دیگر تبدیل شود. «یَوْمَ تُبَدَّلُ الْاَرْضُ غَیْرَ الْاَرْضِ» سپس در صور دمیده شده و همه موجودات زنده می‌شوند».

۱.۴ - همزمان با خروج انسان‌ها از قبرها

آیاتی مانند آنچه در سوره زلزال آمده بیان‌گر آن است که زلزله‌های سخت همزمان با خروج انسان‌ها از قبرهایشان ادامه دارد. همچمین آیاتی هم نشان‌گر آن هستند که بعد از زنده شدن انسان‌ها، صحرای محشر مانند بیابانی خواهد شد که تمام کوه‌ها و دره‌ها از بین رفته و هیچ پستی و بلندی در آن مشاهده نمی‌شود.


آنچه به‌طور قطع می‌توان گفت، این است که انسان‌ها به هر حال شاهد زلزله قیامت خواهند بود، اما این‌که این زلزله‌ها دقیقاً در چه زمانی رخ خواهد داد، با جمع‌بندی آیات و روایات شاید بتوان به این نتیجه رسید که قبل از صور اول، زلزله‌ها آغاز شده و هنگامی که مردم مانند افراد مست و متحیر هستند و نمی‌دانند چه چیزی رخ داده، ناگهان صیحه غافلگیرانه‌ای همگان را به کام مرگ فرو می‌برد. سپس زلزله‌ها به صورت شدیدتری ادامه می‌یابند تا زمانی که پستی‌ها و بلندی‌های زمین به‌طور کامل محو شوند که در همین هنگام و به ناگاه صیحه دیگری همگان را برای حسابرسی از گورهایشان بیرون آورده و در زمینی رها می‌کند که اکنون به شکل مسطح درآمده است.
با این جمع‌بندی، این زلزله‌های هراسناک قبل از نفخه اول آغاز شده و تا نفخه دوم نیز ادامه می‌یابد.


اما درباره این‌که آیا مابین دو نفخ صور موجودی زنده است یا همه می‌میرند، در پاسخ ممکن است بتوانیم بگوییم که با توجه به آیه شریفه «وَ نُفِخَ فِی الصُّورِ فَصَعِقَ مَنْ فِی السَّماواتِ وَ مَنْ فِی الْاَرْضِ اِلاّ مَنْ شاءَ اللهُ؛ و در "صور" دمیده می‌شود، پس همه کسانی که در آسمان‌ها و زمین‌ هستند می‌میرند، مگر کسانی که خدا بخواهد» موجوداتی به مشیّت و خواست الهی زنده می‌مانند که در برخی روایات مرسل مصادیق این موجودات هم معیّن شده است که عبارت‌اند از تعدادی از فرشتگان بزرگ و شهدا.


۱. ر.ک:مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۷، ص۲۲۳، تهران، دار الکتب الاسلامیة، چاپ اول، ۱۳۷۴ش.    
۲. طباطبائی، سید محمد‌حسین‌، المیزان فی تفسیر القرآن، ص۱۴، ۳۳۹-۳۴۰، قم، دفتر انتشارات اسلامی‌، چاپ پنجم‌، ۱۴۱۷ق.    
۳. یس/سوره۳۶، آیه۴۹.    
۴. ر.ک:طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج۸، ص۶۶۸، تهران، ناصر خسرو، چاپ سوم، ۱۳۷۲ش.    
۵. سیوطی، جلال‌الدین، الدر المنثور فی تفسیر الماثور، ج۵، ص۲۶۵، قم، کتابخانه آیة الله مرعشی نجفی، ۱۴۰۴ق.    
۶. طور/سوره۵۲، آیه۹.    
۷. طور/سوره۵۲، آیه۱۰.    
۸. ابراهیم/سوره۱۴، آیه۴۸.    
۹. قمی، علی بن ابراهیم، تفسیر القمی، ج۲، ص۲۵۲، قم، دارالکتاب، چاپ سوم، ۱۴۰۴ق.    
۱۰. طه/سوره۲۰، آیه۱۰۵-۱۰۷.    
۱۱. زمر/سوره۳۹، آیه۶۸.    
۱۲. فیض کاشانی، ملا‌محسن، الاصفی فی تفسیرالقرآن، ج‌۲، ص۱۰۹۲، قم، مرکز انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی، چاپ اول، ۱۴۱۸ق.    
۱۳. ابن ابی‌الحدید، عبد‌الحمید، شرح نهج البلاغة، ج‌۱، ص۹۵، قم، مکتبة آیة الله المرعشی النجفی، چاپ اول، ۱۴۰۴ق.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «زمان وقوع زلزله قیامت»، تاریخ بازیابی۱۴۰۰/۲/۲۸.    






جعبه ابزار