• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حضرت هود

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: حضرت هود علیه‌السلام.
پرسش: آیا امکان دارد اطلاعاتی درباره زندگی و رسالت حضرت هود ـ علیه‌السلام ـ را بیان کنید؟
پاسخ: حضرت هود ـ علیه‌السلام ـ یکی از انبیای الهی است که نام مبارکش هفت بار در در سوره‌های اعراف، هود و شعراء آمده است. ایشان از نوادگان حضرت نوح ـ علیه‌السلام ـ بوده و با هفت واسطه به او می‌رسد. آن‌ حضرت را به این دلیل هود می‌گفتند که از گمراهی قومش نجات یافته و از طرف خداوند برای هدایت قومش انتخاب شد. زمانی که به رسالت مبعوث شد، چهل ساله و نام قومش عاد بود. قوم عاد در پیروی از حضرت هود ـ علیه‌السلام ـ گردن‌گشی کردند و بدین‌سان مبتلا به عذابی سخت گشتند. در این بین حضرت هود ـ علیه‌السلام ـ و عده‌ای از یارانش نجات پیدا کردند و به منطقه حضرموت برای ادامه زندگی‌ کوچ نمودند.





۱.۱ - سلسله نسب

حضرت هود ـ علیه‌السلام ـ یکی از انبیا‌ی الهی است که نام مبارکش هفت بار در سوره‌های اعراف، هود و شعراء آمده است، و یک سوره نیز به نام ایشان می‌باشد. هود ـ علیه‌السلام ـ از نوادگان حضرت نوح ـ علیه‌السلام ـ بوده و با هفت واسطه به آن‌ حضرت می‌رسد.
[۱] سلسله نسب او را چنین ذکر نموده‌اند: «هود بن عبدالله بن رباح بن خلود بن عاد بن عوص بن ارم بن سام بن نوح».


۱.۲ - چهره و قامت

وی در قیافه و قامت مانند حضرت آدم ـ علیه‌السلام ـ بود. سر و صورتی پر مو و چهره‌ای زیبا داشت.

۱.۳ - مبارزه علیه بت‌پرستی

دومین پیامبری است که بعد از حضرت نوح ـ علیه‌السلام ـ در برابر بت و بت‌پرستی قیام و مبارزه کرد.

۱.۴ - دلیل ملقب شدن به هود

ایشان را به این دلیل هود می‌گفتند که از گمراهی قومش نجات یافته و از طرف خداوند برای هدایت قومش انتخاب شده بود.


حضرت نوح ـ علیه‌السلام ـ هنگام رحلت، به پیروان خود چنین بشارت داد:
«بعد از من غیبت طولانی رخ می‌دهد. در طول این مدت طاغوت‌هایی بر مردم حکومت می‌کنند و بر آنها ستم می‌نمایند، سرانجام خداوند آنها را به‌وسیله قائم بعد از من که نامش هود ـ علیه‌السلام ـ است نجات می‌دهد. هود رادمردی با وقار، صبور و خویشتن‌دار است. در ظاهر و باطن به من شباهت دارد و به‌زودی خداوند هنگام ظهور هود، دشمنان شما را با طوفان شدید به هلاکت می‌رساند».

۲.۱ - به هلاکت رسیدن دشمنان

بعد از رحلت حضرت نوح علیه‌السلام، مؤمنان و پیروان او همواره در انتظار حضرت هود ـ علیه‌السلام ـ به سر می‌بردند،‌ تا این‌که به اذن خدا ظاهر شد و سرانجام دشمنان لجوج حق بر اثر طوفان کوبنده و شدید، به هلاکت رسیدند.


قوم عاد
[۶] به آنها قوم عاد می‌گفتند؛ زیرا جدشان شخصی به نام «عاد بن عوص» بود.
مردمی قوی و تنومند بودند و با دستان خویش کوه‌ها را می‌شکافتند. هم‌چنین صاحب شهرهای آباد و خرم بودند. محل سکونت این قوم در احقاف
[۷] بین یمن و عمّان، در جنوب عربستان است.
بود. آنها قومی طغیانگر، شهوت‌پرست، گمراه و لجوج بودند و حاضر نبودند دست از کارهای خلاف خود بردارند و در برابر حق تسلیم شوند. هود ـ علیه‌السلام ـ قوم خود را به پرستش خدای یگانه دعوت می‌کرد؛ ولی آنها دعوتش را نمی‌پذیرفتند و به او نسبت دروغ می‌دادند.


رسالت حضرت هود ـ علیه‌السلام ـ در میان این قوم بت‌پرست، در سن چهل سالگی آغاز شد، تا امین رسالت و صاحب دعوت خدا باشد، شاید افکار گمراه آنان را به راه راست هدایت کند و فساد اخلاقی ایشان را بر طرف سازد.


هود بسیار آنها را نصیحت می‌کرد و دعوت خود را چنین آغاز کرد:
«ای قوم من! خدا را پرستش کنید؛ چراکه هیچ معبودی برای شما جز خدای یکتا نیست، شما در اعتقادی که به بت‌ها دارید در اشتباهید و نسبت دروغ به خدا می‌دهید.
ای قوم من! من از شما پاداشی نمی‌خواهم، پاداش من فقط بر کسی است که مرا آفریده است، آیا نمی‌فهمید؟
ای قوم من! از پروردگارتان طلب آمرزش کنید، سپس به‌سوی او بازگردید، تا باران رحمتش را پی‌در‌پی بر شما بفرستد، و نیرویی بر نیروی شما بیفزاید، روی از حق نتابید و گناه نکنید.
قوم هود گفتند:ای هود! تو دلیلی برای ما نیاورده‌ای و ما خدایان خود را به خاطر حرف تو رها نخواهیم کرد، و ما اصلاً به تو ایمان نمی‌آوریم، ما فقط درباره تو می‌گوییم؛ بعضی از خدایان ما به تو زیان رسانده و عقلت را ربوده‌اند.
هود گفت: من خدا را به گواهی می‌طلبم، شما نیز گواه باشید که من از آنچه شریک خدا قرار دهید بیزارم.
من در برابر شما هستم، هر چه می‌خواهید در مورد من نقشه بکشید و مرا تهدید کنید؛ ولی از دست شما کاری ساخته نیست، من بر «الله» که پروردگار من و شما است توکل کرده‌ام، هیچ جنبنده‌ای نیست، مگر این‌که او بر آن تسلط داشته باشد؛ اما سلطه‌ای براساس عدالت چراکه پروردگار من بر راه راست است. من رسالتی را که مأمور بودم به شما رساندم، پس اگر روی بگردانید، پروردگارم گروه دیگری را جانشین شما می‌کند، و شما کمترین ضرری به او نمی‌رسانید، پروردگارم حافظ و نگاهبان هر چیز است».


اما اقدامات هود ـ علیه‌السلام ـ هیچ تأثیری بر آنها نگذاشت و آنها تحقق وعده الهی را که همان نزول عذاب بود، درخواست کردند: «برای ما تفاوت نمی‌کند، ‌چه ما را اندرز بدهی یا ندهی. خود را بیهوده خسته نکن، روش ما همان روش پیشینیان است و از آن دست نمی‌کشیم، و این تهدیدهای تو، دروغ است و ما هرگز مجازات نمی‌شویم.
همچنین به هود گفتند: آیا آمده‌ای که ما را (با دروغ‌هایت) از معبودهایمان بازگردانی؟ اگر راست می‌گویی عذابی را که به ما وعده داده‌ای بیاور.




۷.۱ - ۱. نباریدن باران

پس از آن‌که آنها از او سرپیچی کرده و دعوتش را اجابت نکردند، مدت سه سال باران نبارید و این فقط هشداری بود مبنی بر این‌که عذاب نزدیک است.
هود از این فرصت استفاده کرد و مجدداً از آنها خواست که توبه کرده و به خدا ایمان بیاورند. گروهی از مردم به نزد او رفته و از او طلب دعا کردند. او نیز در حق آنها دعا کرد و مجدداً باران بر آنها نازل شد و سرسبزی و خرمی به سرزمینشان بازگشت.

۷.۲ - ۲. نزول باد بسیار شدید

اما آنها هم‌چنان به کفر خود ادامه دادند؛ به‌گونه‌ای که این بار اراده خدا بر این قرار گرفت که عذاب را بر آنها نازل نماید. حضرت هود فرمود: غضب پروردگارتان، شما را فرا گرفته است، آیا با من در مورد نام‌هایی که شما و پدرانتان بر بتها نهاده‌اند، ستیز می‌کنید؟ درحالی‌که خداوند هیچ دلیلی درباره آن نازل نکرده است؟ پس شما منتظر (شکست من) باشید و من نیز در انتظار عذاب شما خواهم بود.
خداوند متعال باد بسیار شدیدی بر آنها نازل کرد که به مدت هفت شب و هشت روز بر آنها وزید و تمام آنها را نیست و نابود نموده و بدن‌هایشان را قطعه‌قطعه کرد؛ به‌طوری‌که حتی یکی از آنها نیز زنده نماند و فقط هود و اطرافیانش از این عذاب نجات یافتند.


هود پس از این واقعه، به طرف حضرموت رفت و تا آخر عمر در آن سرزمین ماند. مدفن این پیغمبر خدا، در قبرستان وادی‌السلام در نجف می‌باشد.


۱. سلسله نسب او را چنین ذکر نموده‌اند: «هود بن عبدالله بن رباح بن خلود بن عاد بن عوص بن ارم بن سام بن نوح».
۲. مجلسی، محمدباقر، بحارالأنوار، ج ۱۱، ص ۳۵۷، مؤسسة الوفاء، بیروت، ۱۴۰۴ق.    
۳. طباطبایی، سید محمد حسین، المیزان، ترجمه، موسوی همدانی، سید محمدباقر، ج ‌۱۰، ص ۴۵۸، دفتر انتشارات اسلامی، قم، ۱۳۷۴ش.    
۴. مجلسی، محمد باقر، بحارالأنوار، ج ۱۱، ص ۳۵۷، مؤسسة الوفاء، بیروت، ۱۴۰۴ق.    
۵. مجلسی، محمد باقر، بحارالأنوار، ج ۱۱، ص ۳۶۳، مؤسسة الوفاء، بیروت، ۱۴۰۴ق.    
۶. به آنها قوم عاد می‌گفتند؛ زیرا جدشان شخصی به نام «عاد بن عوص» بود.
۷. بین یمن و عمّان، در جنوب عربستان است.
۸. هود (۱۱)، آیه ۵۰ ۵۶.    
۹. شعراء (۲۶)، آیه ۱۳۶ ۱۳۹.    
۱۰. احقاف (۴۶)، آیه ۲۲.    
۱۱. هود (۱۱)، آیه ۵۴.    
۱۲. اعراف (۷)، آیه ۶۶.    
۱۳. اعراف (۷)، آیه ۶۵ ۷۱.    
۱۴. طباطبایی، سید محمد حسین، المیزان، ترجمه، موسوی همدانی، سید محمدباقر، ج ‌۱۰، ص ۴۵۸، دفتر انتشارات اسلامی، قم، ۱۳۷۴ش.    
۱۵. مجلسی، محمدباقر، بحارالأنوار، ج ۵۳، ص ۲۷۱، مؤسسة الوفاء، بیروت، ۱۴۰۴ق؛ در زیارت‌نامه حضرت امیرالمؤمنین علیه‌السلام نیز آمده است:«ألَسَّلامُ عَلَیْکَ وَ عَلی جارَیْکَ هُودٍ وَ صالحٍ»؛ سلام بر تو و بر دو همسایه ات حضرت هود و حضرت صالح. «السّلامُ عَلَیْکَ وَ عَلی ضَجیعَیْکَ آدمَ وَ نُوحٍ»؛ سلام بر تو و بر حضرت آدم و نوح علیه‌السلام که در کنار تو آرمیده‌اند.    
۱۶. مجلسی، محمدباقر، بحارالأنوار، ج ۹۷، ص ۲۸۶، مؤسسة الوفاء، بیروت، ۱۴۰۴ق؛ در زیارت‌نامه حضرت امیرالمؤمنین علیه‌السلام نیز آمده است:«ألَسَّلامُ عَلَیْکَ وَ عَلی جارَیْکَ هُودٍ وَ صالحٍ»؛ سلام بر تو و بر دو همسایه ات حضرت هود و حضرت صالح. «السّلامُ عَلَیْکَ وَ عَلی ضَجیعَیْکَ آدمَ وَ نُوحٍ»؛ سلام بر تو و بر حضرت آدم و نوح علیه‌السلام که در کنار تو آرمیده‌اند.    



پایگاه اسلام کوئست.    


رده‌های این صفحه : تاریخ انبیاء | حضرت هود




جعبه ابزار