• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تفسیر مجاهد

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: تفسیر مجاهد، تفسیر قتاده، تفسیر زجاج.
پرسش: در تفاسیر، بعضاً تفسیرهایی از «مجاهد»، «قتادة» و «زجّاج» نقل شده است. این سه عنوان ناظر به چه کسانی است، و در چه قرنی می‌زیسته‌اند؟
پاسخ: تفسیر مجاهد، اثر ابوالحجاج مجاهد فرزند جبر و یا جبیر مکی مخزومی از مفسران تابعین و علمای مسلمان علوم قرآنی است.
تفسیر قتاده، اثر قتادة بن دِعامة معروف به ابوالخطاب سدوسی بصری که نابینا به دنیا آمد؛ او فقیه مردم بصره و دانا به علم انساب و اشعار عرب بود.
«تفسیر معانی القرآن و اعرابه»، اثر ابراهیم بن سری بن سهل ابواسحاق زجاج است که در شکل «ادبی و لغوی» نوشته شده است. در این تفسیر به مباحث ادبی، بیانی و حتی به نقلیات نیز پرداخته است؛ ولی بیشتر مباحث آن بر لغت و تفسیر لغوی مبتنی است.



تفسیر مجاهد، اثر ابوالحجاج مجاهد (۲۱ – متوفی ۱۰۲ یا ۱۰۳ یا ۱۰۴ یا ۱۰۵ق) فرزند جبر و یا جبیر مکی مخزومی از مفسران تابعین و علمای علوم قرآنی شیعه است.

۱.۱ - مجاهد شاگرد امام علی

مجاهد علوم و فنون تفسیر را از ابن عباس آموخت و ابن حجر عسقلانی در «تهذیب التهذیب» افزون بر ابن عباس، وی را از شاگردان حضرت علی بن ابی‌طالب ـ علیه‌السلام ـ نقل کرده است.

۱.۲ - عرضه قرآن بر ابن عباس

ابن عساکر در تاریخ دمشق و سایرین می‌نویسند که مجاهد سی مرتبه قرآن کریم را بر ابن عباس عرضه نمود و تفسیر آیات قرآن را یک‌یک سؤال کرد.

۱.۳ - تفسیر ابن عباس و تفسیر مجاهد

مجاهد از بزرگ‌ترین شاگردان ابن عباس به‌شمار می‌رود؛ به‌طوری‌که هر جا از ابن عباس نقل می‌کند، آن را تفسیر ابن عباس می‌گویند و هر جا از طریق تعقل و نظر خود بگوید، آن را تفسیر مجاهد می‌نامند.

۱.۴ - سفر به بلاد اسلامی

وی به سفر در بلاد اسلامی پرداخت و در بیشتر موارد، دانشمندان آن شهرها از محضر او بهره‌مند می‌گشتند و نیز مدتی در کوفه تفسیر قرآن تدریس می‌نمود.

۱.۵ - ویژگی‌ها

تفسیر مجاهد به زبان عربی به شیوه روایی در هشت جلد موجود است. این تفسیر به‌گونه ناپیوست تنها به ترجمه لغات و احیاناً در برخی آیات، از اشاره‌ای کوتاه به نقل روایت یا آرای گذشتگان که مقصود، ابن عباس است تجاوز نمی‌کند و شامل تفسیر همه آیات نیست، تنها از هر سوره چند آیه توضیح داده شده است.
این تفسیر در کتاب‌های معتبر سنی و شیعه نقل شده است. بیشتر آن را طبری در تفسیر خویش و نیز بخاری، شافعی و سایرین از اهل سنت در کتاب‌های خود ثبت کرده‌اند. مجاهد بسیاری از فضائل حضرت امام علی علیه‌السلام و خاندان عصمت و طهارت ـ علیهم‌السلام ـ را که در قرآن کریم نازل شده، نقل می‌نماید.

۱.۶ - راوی تفسیر

این تفسیر به روایت ابویسار، عبدالله بن ابی‌نجیح، ثقفی کوفی (متوفای ۱۳۱) است که به‌نام او شهرت یافته است و یکی از سرشارترین منابع تفسیری پیشینیان محسوب می‌شود.

۱.۶.۱ - سخنی درباره تفسیر ابن ابی‌نجیح

دربارۀ آن گفته‌اند: تفسیر ابن ابی‌نجیح از مجاهد، صحیح‌ترین تفسیر است؛ بلکه تفسیری صحیح‌تر و برتر از تفسیر ابن ابی‌نجیح، در میان تفاسیر قدما، در دسترس نیست.

۱.۷ - وفات مجاهد

مجاهد پس از آزادی از زندان مجدداً به مکه مکرمه بازگشت و در حال سجده دار فانی را وداع گفت.
[۱] شهیدی صالحی، عبدالحسین، تفسیر و تفاسیر شیعه، ص ۲۲ و ۲۳، حدیث امروز، قزوین، چاپ اول، ۱۳۸۱ش.
[۲] مروتی، سهراب، پژوهشی پیرامون تاریخ تفسیر قرآن کریم (سده نخست هجری)، ص ۱۹۶ ـ ۲۰۰، نشر رمز، تهران، چاپ اوّل، ۱۳۸۱ش.



ابوالخطاب سدوسی بصری، معروف به قتادة بن دِعامة (۶۱ - ۱۱۷ق) که نابینا به دنیا آمد؛ او از تابعان و از علمای بزرگ بود؛ فقیه مردم بصره و دانا به علم انساب و اشعار عرب بود.

۲.۱ - از مفسران تابعین

قتادة، از علمای برجسته عصر خویش در عراق بود و از مشاهیر مفسران تابعین است.

۲.۲ - نقل اقوال قتاده در تفاسیر مفسران

مفسران اقوال او را در تفسیر آیات قرآن در تفاسیر خود نقل کرده‌اند؛ ولی تفسیر او فعلاً وجود ندارد. داودی در «طبقات المفسرین» و ذهبی در «تذکرة الحفاظ» به شرح حال وی در تفسیر پرداخته‌اند.
[۳] معرفت، محمدهادی، خیاط و نصیری، تفسیر و مفسران، ج ۱، ص ۳۷۵ ـ ۳۷۷، مؤسسه فرهنگی التمهید، قم، چاپ اول، ۱۳۷۹ش.
[۴] بابایی، علی‌اکبر، مکاتب تفسیری، ج ۱، ص ۲۵۹ ـ ۲۶۳، سمت، پژوهشکده حوزه و دانشگاه، تهران، چاپ اول، ۱۳۸۱ و ۱۳۸۶ش.


۲.۳ - روایتی از ابوحمزه ثمالی

او با امام باقر علیه‌السلام جریان‌هایی دارد که از آن جمله است این روایت: ابو‌حمزه ثمالی می‌گوید: در مسجد رسول خدا ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ نشسته بودم که مردی جلو آمد و گفت: ابوجعفر را می‌شناسی؟ گفتم: آری، چه مشکلی داری؟ گفت: چهل مسئله آماده کرده‌ام تا از او بپرسم و آن‌چه درست است، بپذیرم و آنچه نادرست و باطل است، رها کنم. هنوز سخن او تمام نشده بود که امام باقر ـ علیه‌السلام ـ در‌حالی‌که عده‌ای از خراسانی‌ها و دیگران گرد او را گرفته بودند و از مناسک حج مسائلی از او می‌پرسیدند، وارد شد. حضرت در جایگاه خود قرار گرفت و آن مرد هم در نزدیکی حضرت نشست. وقتی مردم پراکنده شدند، امام باقر ـ علیه‌السلام ـ متوجه او شد و پرسید: تو که هستی؟ گفت: قتادة بن دعامه بصری. آن حضرت فرمود: فقیه مردم بصره تویی؟ گفت: بله. آن حضرت فرمود: به خود بیا ای قتاده! خدای تعالی عده‌ای را آفرید؛ پس آنان را حجت بر مردمان قرار داد و آنان ـ همچون کوه‌ها ـ نگهدار زمین‌اند. دستورات او (خدا) را به پا می‌دارند. در علم ازلی الاهی گرامی شمرده شده‌اند؛ چون پیش از آفرینش ‌ آنان را برگزید. آنان سایه‌های لطف و عنایت حق هستند که در کنار عرش الاهی قرار دارند. قتاده مدتی سکوت کرد سپس گفت: به خدا قسم در مجلس فقهای زیادی و حتی رو به روی ابن عباس نشستم و در مواجهه با آنان هیچ‌گاه آن‌گونه که در برابر تو خود را باخته‌ام مضطرب نشدم. امام علیه‌السلام فرمود: می‌دانی کجا هستی؟ تو در برابر خانه‌هایی هستی که خداوند خواسته با آنها بلند مرتبه یاد شود و در هر صبحگاه و شامگاه مردانی او را تسبیح گویند که هیچ‌گونه داد و ستد و تجارتی آنان را از یاد خدا و به پا دارای نماز و پرداخت زکات باز نمی‌دارد. آن‌گاه فرمود: تو در چنان جایی هستی و ما آن مردانیم. قتاده گفت: به خدا قسم راست گفتی؛ فدایت شوم، به خدا اینها خانه‌های سنگی و گلی نیستند.


«تفسیر معانی القرآن و اعرابه»، اثر ابراهیم بن سری بن سهل ابواسحاق زجاج است که در شکل «ادبی و لغوی» نوشته شده است. در این تفسیر به مباحث ادبی، بیانی و حتی به نقلیات نیز پرداخته است؛ ولی بیشتر مباحث آن بر لغت و تفسیر لغوی مبتنی است.
[۶] علوی مهر، حسین، آشنایی با تاریخ تفسیر و مفسران، ص ۲۰۷، مرکزجهانی علوم اسلامی، قم، چاپ اوّل، ۱۳۸۴ش.
[۷] الصاوی الجوینی، مصطفی، دانش، موسی، روحانی، حبیب، شیوه‌های تفسیری قرآن کریم، ص ۱۲۸ ـ ۱۴۰، آستان قدس، مشهد، چاپ دوم، ۱۳۸۷ش.


۳.۱ - حرفه رجاج

زجاج به گواهی کسانی که شرح حال وی را نوشته‌اند، اهل فضل و متدین بوده است. او به کار شیشه‌گری می‌پرداخت.

۳.۲ - کسب مقاماتی در فراگیری علم

ولی همتش او را درمیان لغوی‌ها و نحوی‌های عرب به مقام شامخی از علم رساند. او با فراگیری علوم تا آنجا ارتقاء درجه می‌یابد که زجاج شیشه‌گر هم‌نشین مخصوص وزیر عبیداللّه بن سلیمان بن وهب می‌شود و به‌حدی مورد اعتماد او قرار می‌گیرد که از وی می‌خواهد ادبیات را به فرزندش قاسم بیاموزد و هنگامی که قاسم بن عبیداللّه به وزارت می‌رسد، از طریق او مال فراوانی نصیب زجاج می‌شود.
[۸] الصاوی الجوینی، مصطفی، دانش، موسی، روحانی، حبیب، شیوه‌های تفسیری قرآن کریم، ص ۱۲۹، آستان قدس، مشهد، چاپ دوم، ۱۳۸۷ش.


۳.۳ - شاگردان

او شاگردان و کتاب‌هایی علمی از خود باقی گذارد، اساتید بزرگ نحو و لغت از شاگردان وی بودند. ابوعلی فارسی از او علم آموخت و ابوجعفر نحاس مصری نزد او تلمذ کرد. شاگرد دیگرش ابوالقاسم عبدالرحمان زجاجی صاحب کتاب الجمل در نحو، خود را منتسب به او دانسته است.
[۹] الصاوی الجوینی، مصطفی، دانش، موسی، روحانی، حبیب، شیوه‌های تفسیری قرآن کریم، ص ۱۲۹، آستان قدس، مشهد، چاپ دوم، ۱۳۸۷ش.


۳.۴ - سخنی از ابن ندیم

ابن ندیم در گفتاری که دارد، تاریخ تألیف این کتاب را تعیین می‌کند و می‌گوید: «من روی جلد کتاب معانی القرآن خواندم که ابواسحاق زجاج املای کتاب خود موسوم به معانی القرآن را در صفر سال ۲۸۵ قمری آغاز کرد و در ماه ربیع‌الاول سال ۳۰۱ قمری به پایان رسانید».
[۱۰] الصاوی الجوینی، مصطفی، دانش، موسی، روحانی، حبیب، شیوه‌های تفسیری قرآن کریم، ص ۱۲۹، آستان قدس، مشهد، چاپ دوم، ۱۳۸۷ش.


۳.۵ - چاب کتاب معانی القرآن و اعرابه

این کتاب با نام «اعراب القرآن» توسط دارالکتاب المصری و دارالکتب اللبنانی در قاهره و بیروت به تحقیق ابراهیم ابیاری چاپ شده است.


۱. شهیدی صالحی، عبدالحسین، تفسیر و تفاسیر شیعه، ص ۲۲ و ۲۳، حدیث امروز، قزوین، چاپ اول، ۱۳۸۱ش.
۲. مروتی، سهراب، پژوهشی پیرامون تاریخ تفسیر قرآن کریم (سده نخست هجری)، ص ۱۹۶ ـ ۲۰۰، نشر رمز، تهران، چاپ اوّل، ۱۳۸۱ش.
۳. معرفت، محمدهادی، خیاط و نصیری، تفسیر و مفسران، ج ۱، ص ۳۷۵ ـ ۳۷۷، مؤسسه فرهنگی التمهید، قم، چاپ اول، ۱۳۷۹ش.
۴. بابایی، علی‌اکبر، مکاتب تفسیری، ج ۱، ص ۲۵۹ ـ ۲۶۳، سمت، پژوهشکده حوزه و دانشگاه، تهران، چاپ اول، ۱۳۸۱ و ۱۳۸۶ش.
۵. لینی، محمد بن یعقوب، الکافی، محقق و مصحح:غفاری، علی‌اکبر، آخوندی، محمد، ج ۶، ص ۲۵۶ و ۲۵۷، دارالکتب الإسلامیة، تهران، چاپ چهارم، ۱۴۰۷ق.    
۶. علوی مهر، حسین، آشنایی با تاریخ تفسیر و مفسران، ص ۲۰۷، مرکزجهانی علوم اسلامی، قم، چاپ اوّل، ۱۳۸۴ش.
۷. الصاوی الجوینی، مصطفی، دانش، موسی، روحانی، حبیب، شیوه‌های تفسیری قرآن کریم، ص ۱۲۸ ـ ۱۴۰، آستان قدس، مشهد، چاپ دوم، ۱۳۸۷ش.
۸. الصاوی الجوینی، مصطفی، دانش، موسی، روحانی، حبیب، شیوه‌های تفسیری قرآن کریم، ص ۱۲۹، آستان قدس، مشهد، چاپ دوم، ۱۳۸۷ش.
۹. الصاوی الجوینی، مصطفی، دانش، موسی، روحانی، حبیب، شیوه‌های تفسیری قرآن کریم، ص ۱۲۹، آستان قدس، مشهد، چاپ دوم، ۱۳۸۷ش.
۱۰. الصاوی الجوینی، مصطفی، دانش، موسی، روحانی، حبیب، شیوه‌های تفسیری قرآن کریم، ص ۱۲۹، آستان قدس، مشهد، چاپ دوم، ۱۳۸۷ش.



پایگاه اسلام کوئست.    






جعبه ابزار