• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

یزید بن نبیط و پسرانش

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: یزید بن نبیط، بصره، قیام امام حسین، کربلا.

پرسش: یزید بن نُبَیط و پسرانش کیانند؟

پاسخ: یزید بن نبیط بصری و دو فرزندش عبدالله و عبیدالله از طایفه عبد قیس در بین مردم جایگاه والایی داشت. وی ده پسر داشت و با دعوت از آنها برای یاری امام حسین (علیه‌السلام)، فقط عبدالله و عبیدالله قبول دعوت کردند و از مکه همراهی امام شدند و در کربلا به فیض شهادت رسیدند. در زیارت ناحیه مقدّسه با عبارت: سلام بر یزید بن ثُبَیت قَیسی! سلام بر عبداللّه و عبیداللّه، دو پسر یزید بن ثُبَیت قیسی! وارد شده است.



یزید بن نُبَیط را زید بن ثُبَیت، بدر بن رَقیط و زید بن بَصری نیز نامیده‌اند؛ ولی در همه گزارش‌ها، نام دو فرزند شهیدش، عبداللّه و عبیداللّه آمده است. «در رجال الطوسی آمده است: «عبداللّه و عبیداللّه که شناخته شده‌اند.»» در توصیف او آمده است که:
از شیعیان و از طایفه عبد قیس از مردم بصره بوده و در میان قومش، جایگاهی والا داشته است. وی از زمره کسانی بوده که در گردهمایی پنهانی شیعیان ـ‌که در خانه زنی مؤمن به نام ماریه دختر مُنقِذ عبدی بر پا می‌شد‌ـ، شرکت داشته است. خانه این زن، مرکز دیدار و کانون شیعیان در بصره بوده که گِرد می‌آمدند و در آن‌جا با هم سخن می‌گفتند و خبرها و رُخدادهای آن روزگار را ردّ و بدل می‌کردند.


سیره‌نویسان، گزارش کرده‌اند که وی، ده پسر داشت که آنها را به همراهی با خود برای یاری امام حسین (علیه‌السلام)، دعوت کرد؛ امّا تنها دو تن از آنها، عبداللّه و عبیداللّه، دعوت او را پذیرفتند. او و دو فرزندش، از بصره خارج شدند و خود را به مکه رساندند و همراه امام (علیه‌السّلام) شدند و در رکاب وی به فیضِ شهادت رسیدند. گفته شده که دو فرزند او، در حمله نخست دشمن، به شهادت رسیدند.


در «زیارت ناحیه مقدّسه» آمده است:
سلام بر یزید بن ثُبَیت قَیسی! سلام بر عبداللّه و عبیداللّه، دو پسر یزید بن ثُبَیت قیسی!
در «زیارت رجبیه» نیز آمده است:
سلام بر بَدر بن رَقیط و دو پسرش عبداللّه و عبیداللّه.


۱. طوسی، محمد بن حسن، رجال طوسی، ج۱، ص۱۰۶.    
۲. ر.ک:ری‌شهری، محمدمهدی، دانشنامه امام حسین (علیه‌السلام)، ج۶، ص۱۳۵ (فصل دوم/ سخنی درباره شهدای حمله نخست).    
۳. ری‌شهری، محمدمهدی، دانشنامه امام حسین (علیه‌السلام)، ج۶، ص۳۹۹-۴۰۱.    



حدیث‌نت، برگرفته از مقاله «یزید بن نبیط و پسرانش» تاریخ بازیابی ۱۳۹۷/۱۰/۰۱.    






جعبه ابزار