• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

گوش کردن به سخنرانی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: گوش کردن، سخن‌رانی، روز جمعه، ثواب.

پرسش: آیا گوش کردن به سخن‌رانی در روز جمعه ثواب دارد؟

پاسخ: یاد گرفتن واجبات دینی بر مسلمانان واجب است؛ لذا گوش کردن به سخنرانی‌هایی که در آن شنونده، مسائل واجب یا معارف اسلامی را فرا می‌گیرد، ثواب دارد. البته فراگیری احکام و واجبات دینی منحصر به روز خاصی نیست؛ هرچند روز جمعه در روایات و اعمال روز جمعه به عنوان روزی که در آن مسلمانان باید به فراگیری دین و معارف دینی مشغول شوند، معرفی شده است.



یاد گرفتن واجبات دینی بر مسلمانان واجب است؛
[۱] یزدی، سید محمدکاظم، العروة الوثقی، ج۱، ص۱۱، چاپ دوم، مؤسسة الاعلمی للمطبوعات‌، بیروت، چاپ دوم، ۱۴۰۹ق.
لذا گوش کردن به سخنرانی‌هایی که در آن شنونده، مسائل واجب یا معارف اسلامی را فرا می‌گیرد، ثواب دارد.

۱.۱ - روایاتی از پیامبر

پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلم) دربارۀ یادگیری معارف دینی و حلال و حرام الهی چنین می‌فرماید:

ـ «یادگیری‌ علم و دانش اگر برای خدا باشد، حسنه است (و ثواب‌ دارد) و طلب علم عبادت است و گفت‌و‌گو و بحث در مسائل علمی، تسبیح حق می‌باشد و عمل کردن به آن، جهاد است».

ـ و «چون حلال و حرام را به واسطه علم می‌توان تشخیص داد، روشنگر راه بهشت است، مونس در وقت وحشت، یار و همراه در غربت و تنهایی، هم‌صحبت در خلوت‌ها، راه‌نما هنگام خوشحالی‌ها و غم‌ها، سلاح بر علیه دشمن و موجب زینت و زیبایی نزد دوستان خواهد بود».

۱.۲ - روایتی از امام جواد

هم‌چنین امام جواد (علیه‌السلام) فرمود: «هر کس به سخن سخن‌رانی‌ گوش‌ دهد، او را پرستش کرده است. پس اگر او از خدا سخن بگوید، خدا را پرستیده است و اگر از زبان ابلیس سخن بگوید، ابلیس را عبادت کرده است».


البته فراگیری احکام و واجبات دینی منحصر به روز خاصی نیست؛ هرچند روز جمعه در روایات و اعمال روز جمعه به عنوان روزی که در آن مسلمانان باید به فراگیری دین و معارف دینی مشغول شوند، معرفی شده است.

۲.۱ - روایتی از امام صادق

همان‌طور که امام صادق (علیه‌السلام) می‌فرماید: «... بر مرد مسلمان ناپسند است که در هفته یک روز جمعه خود را برای کار دینش آماده نکند تا مسائل دینی فرا بگیرد».


۱. یزدی، سید محمدکاظم، العروة الوثقی، ج۱، ص۱۱، چاپ دوم، مؤسسة الاعلمی للمطبوعات‌، بیروت، چاپ دوم، ۱۴۰۹ق.
۲. ابن فهد حلی، احمد بن محمد، عدة الداعی و نجاح الساعی، ص۶۳، محقق و مصحح:موحدی قمی، احمد، دارالکتب الاسلامی، چاپ اول، ۱۴۰۷ق.    
۳. ابن فهد حلی، احمد بن محمد، عدة الداعی و نجاح الساعی، ص۶۳ ۶۴، محقق و مصحح:موحدی قمی، احمد، دارالکتب الاسلامی، چاپ اول، ۱۴۰۷ق.    
۴. ابن شعبه حرانی، حسن بن علی، تحف العقول عن آل‌الرسول (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلم)، ص۴۵۶، محقق و مصحح:غفاری، علی‌اکبر، جامعه مدرسین، قم، چاپ دوم، ۱۴۰۴ق.    
۵. شیخ صدوق، محمد بن علی، الخصال، ج۲، ص۳۹۳، محقق و مصحح:غفاری، علی‌اکبر، جامعه مدرسین، قم، چاپ اول، ۱۳۶۲ش.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «گوش کردن به سخنرانی»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۰۶/۲۹.    



جعبه ابزار