• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

کیفیت تسبیح فاطمه زهرا

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: تسبیح حضرت زهرا، ذکر کثیر.

پرسش: احادیث کیفیّت تسبیح فاطمه زهرا (سلام‌الله‌علیهم) را چگونه بیان کرده‌اند؟

پاسخ اجمالی: در تسبیح زهرا (علیهاالسّلام) نظر مشهور این است که نخست «اللَّه اکبر» گفته می‌شود، سپس «الحمد للَّه» و بعد، «سبحان اللَّه» ولی برخی روایات این ترتیب را لازم نمی‌دانند و برخی دیگر فائل به تفصیل شده‌اند.



احادیث فراوانی بر استحباب ذکر تسبیحات فاطمه زهرا (علیهاالسّلام) که از مصادیق «ذکرِ کثیر» دانسته شده تاکید کرده‌اند. این احادیث (که در کتب اربعه شیعه و برخی از صحاح و مسانید مشهور اهل سنّت به طریق‌های مختلف، نقل شده‌اند) بیان‌گر، آن‌اند که استحباب این تسبیح، منحصر به تعقیب نمازهای واجب و یا هر نمازی نیست؛ بلکه هنگام خواب و یا برای رفع پاره‌ای مشکلات نیز مفید است.
[۴] محمدی ری‌شهری، محمد، شناخت نامه نماز، ح۷۵۷.
[۵] محمدی ری‌شهری، محمد، شناخت نامه نماز، ح۷۵۸.



همه این احادیث، اتّفاق دارند که تسبیحات فاطمه زهرا (علیهاالسّلام) از ترکیب سه ذکرِ «اللَّه اکبر»، «الحمد للَّه» و «سبحان اللَّه» به وجود آمده و عطای پرارزش پیامبر خدا به دختر بزرگوارش فاطمه (علیهاالسّلام) است. همچنین در تعداد هر یک از این اذکار و نیز شمار مجموعه آنها، اتّفاق نظر است؛ یعنی همه روایات، تعداد ذکر «اللَّه اکبر» را ۳۴ بار، «الحمد للَّه» را ۳۳ بار و «سبحان اللَّه» را نیز ۳۳ بار دانسته‌اند که مجموع آنها یکصد می‌شود.

۲.۱ - اختلاف در تکبیر

تنها اختلافی جزئی، در ترتیب این سه جزء است. احادیث شیعی به اتّفاق، «اللَّه اکبر» را ذکر آغازین می‌دانند؛ ولی برخی احادیث اهل سنّت، آن را ذکر پایانی می‌شمرند،
[۹] ابن‌حنبل شیبانی، احمد، مسند ابن‌ حنبل، ج۸، ص۱۶۶، ح۲۱۷۶۸.
هرچند برخی دیگر که در منابع معتبرتری هستند، در این بخش با احادیث شیعی همسو و همگون‌اند.
[۱۵] سجستانی، ابی داوود، سنن ابی‌داوود، ج۳، ص۱۵۰، ح۲۹۸۷.
از این‌رو، این اختلاف به‌آسانی قابل حل است.

۲.۲ - اختلاف در ترتیب تحمید و تسبیح

اختلاف دیگر، در حوزه احادیث شیعی و در ترتیب «الحمد للَّه» و «سبحان اللَّه» است. مشهور احادیث شیعی، «الحمد للَّه» را بر «سبحان اللَّه» مقدّم می‌دارند.
[۱۷] ر.ک:محمدی ری‌شهری، محمد، شناخت نامه نماز، ص۴۹۱ (چگونگی تسبیح فاطمه (علیهاالسّلام)).
و تنها چند حدیث معدود، عکس آن را ابراز می‌دارند. بر همین اساس، بیشتر فقها، ترتیب معمولی و رایج کنونی، یعنی «اللَّه اکبر»، «الحمد للَّه» و «سبحان اللَّه» را ذکر کرده‌اند، هر چند برخی از آنان، قائل به تخییر شده و هر دو ترتیب را مجاز و مطابق با سنّت دانسته‌اند.

۲.۲.۱ - نظر مشهور

نظریه مشهور: تقدیم تحمید بر تسبیح است. علّامه حلّی در کتاب المختلف (که اختلاف فتاوای فقیهان شیعه را بررسی می‌کند) می‌گوید:
مشهور در تسبیح زهرا (علیهاالسّلام) این است که نخست «اللَّه اکبر» گفته می‌شود، سپس «الحمد للَّه» و بعد، «سبحان اللَّه». این را شیخ [طوسی] در النهایة و المبسوط و [شیخ] مفید در المقنعة و سَلّار و ابن‌بَرّاج و ابن‌ادریس ذکر کرده‌اند. در باره این کلام علّامه حلّی باید گفت که مراجعه مستقیم به کتاب‌های فقهی، همین نتیجه را می‌دهد. همچنین شیخ‌بهایی، در مفتاح‌ الفلاح آن را مشهور دانسته و گفته است:
آنچه در تعقیبات مشهور است و به آن عمل می‌شود، مقدّم داشتن «الحمد للَّه» بر «سبحان اللَّه» است.
محدّث بحرانی نیز در الحدائق الناضرة، پس از ذکر همه احادیث و در پایان جمع‌بندی دلالی و سندی خود، قول مشهور و برخوردار از قوّت‌روایی را «تقدیم تحمید بر تسبیح» دانسته است. شیخ محمّدحسن نجفی نیز در کتاب گران‌سنگ جواهر الکلام، چنین نوشته است:
آنچه در میان اصحاب، شهرت بسیار دارد و بلکه در وسائل الشیعة آمده است که شیعه به آن عمل می‌کرده‌اند، این است که نخست، سی و چهار «اللَّه اکبر» گویند، سپس سی و سه «الحمد للَّه» و بعد، سی و سه «سبحان اللَّه». در فتاوا و احادیث، در این باره اختلافی نمی‌یابم، بجز خبر علل الشرائع که به زودی آن را ذکر خواهم کرد.(گفتنی است حدیث علل الشرائع، مطابق با احادیث اهل سنّت است و در اسناد آن نیز راویان اهل سنّت به چشم می‌خورند.)
استدلال قول مشهور، ساده و روشن است. احادیث بسیاری بر مدّعای آن دلالت دارند که با یک شمارش ساده، می‌توان فزونیِ آنها را بر احادیث قول دیگر، نشان داد. افزون بر این، اسناد احادیث دلالت‌کننده بر قول مشهور، در مقایسه با احادیث دیگر، از قوّت بیشتری برخوردارند و از این‌رو، حتّی اگر این دو دسته احادیث مختلف را با هم متعارض بدانیم (که خواهیم گفت چنین نیست)، باز هم بنا به شهرت روایی و قوّت سندی، ترجیح با قول مشهور خواهد بود.(شیخ یوسف بحرانی برای تقویت نظریه مشهور، به دلیل دیگری نیز تمسّک کرده که خالی از ضعف نیست)

۲.۲.۲ - نظر غیر مشهور

نظریه دوم این‌جا تقدیم تسبیح بر تحمید است. دلیل این قول آن است که برخی فقیهان متقدّم، مانند شیخ صدوق و پدرش، ابن جُنَید و شیخ طوسی (در برخی از کتاب‌هایش) به هنگام بیان کیفیت تسبیحات فاطمه زهرا (علیهاالسّلام) تسبیح را بر تحمید، مقدّم کرده‌اندو چون این فقیهان به روزگار ائمّه (علیهم‌السّلام) نزدیک بوده و خود، محدّث نیز بوده‌اند، می‌توان قول آنان را ردّی بر قول مشهور دانست.
در پاسخ این گفته، می‌توانیم تصریح شیخ صدوق و شیخ طوسی را بیاوریم که آنان، هر دو شکل ترتیب مشهور و غیر مشهور را جایز دانسته‌اند و مقصودشان از بیان ترتیب غیر مشهور، آن بوده است که بگویند ترتیب مشهور، لازم الرعایه و انحصاری نیست و هر دو کیفیت، مشروع و مطابق با سنّت است.
برخی فقیهان متاخّر، مانند صاحب جواهر نیز این نظر را دارند و حتّی آن را به علّامه حلّی و فیض کاشانی نیز نسبت داده‌اند.
دلیل صاحب جواهر، آن است که در مسائل مستحب، اختلاف در میان احادیث، به تعارض نمی‌انجامد تا نیاز به ترجیح یا تخییر پیش آید؛ بلکه در این‌گونه موارد، تاکید بر یک سو، به منظور معرّفی فرد احسن و اَکمل است، نه ردّ جواز و مشروعیت طرف دیگر.
صاحب جواهر می‌افزاید:
‌ای بسا سخن امام صادق (علیه‌السّلام) اشاره به این دارد، آن جا که فرمود: «وَ تُبدَاُ بِالتَّکبیرِ؛ با اللَّه اکبر شروع شود» و در باره بقیّه سکوت کرد.
یعنی آنچه مهم است، آغاز با تکبیر است و چون امام (علیه‌السّلام) از بیان ترتیب میان حمد و تسبیح خودداری ورزیده، پس ترتیب آن دو، مهم نیست و آنچه محمّد بن عذافر از فعل امام صادق (علیه‌السّلام) گزارش داده که امام (علیه‌السّلام) تحمید را بر تسبیح مقدّم داشته است، جز جواز و حدّ‌اکثر، استحباب آن را اثبات نمی‌کند و دلالتی بر حتمیّت آن و طرد کیفیّت دیگر ندارد.

۲.۲.۳ - تفصیل

نظریه دیگری نیز در این میان مطرح است و آن، تفصیل است؛ یعنی اختصاص کیفیّت مشهور (تقدیم تحمید بر تسبیح) به تعقیب نماز و اختصاص کیفیت غیر مشهور (تقدیم تسبیح بر تحمید) به هنگام خواب.
شیخ بهایی، این تفصیل را با استفاده از اجماع مرکّب، رد کرده است؛ امّا فقیهان دیگر مانند محدّث بحرانی و صاحب جواهر، این رد را نپسندیده و مسئله را محلّ تمسّک به این‌گونه دلیل‌ها ندانسته‌اند.
دلیل بهتر در ردّ این تفصیل، مراجعه به احادیث است؛ زیرا در میان احادیث مشهور، حدیثی داریم که همان کیفیت مشهور را برای گفتن این ذکر قبل از خواب، اثبات می‌کند و در میان احادیث غیر مشهور نیز حدیث مختص به تعقیب نماز داریم. به عبارت دیگر، این جمع‌بندی در احادیث، قابل اجرا نیست و احادیث مشهور، مطلق هستند و هر دو حالت را در بر می‌گیرند.

۲.۲.۴ - نظریه برگزیده

بر اساس آنچه گذشت، می‌توان گفت نظر اتّفاقی عالمان شیعه در شروع کردن با تکبیر (که موافق نقل محدّثان مشهور اهل سنّت (مانند: بخاری، مسلم نیشابوری و ابو‌داوود) است) بر نقل دیگر محدّثان اهل سنّت که قائل به عکس آن و اختتام به تکبیر هستند ترجیح دارد؛ امّا در باره اختلاف دیگر (یعنی تقدیم تحمید بر تسبیح)، لزومی به انحصار در شکل و کیفیتِ مشهور نیست و هر دو شکل، مشروع است، هر چند با توجّه به کثرت احادیث و فتاوای فقیهان، می‌توان ترتیب مشهور را بهتر دانست.


۱. ر.ک:محمدی ری‌شهری، محمد، نهج الذکر، ج۲، ص۸۷، ح۹۳۱ - ۹۳۳.    
۲. محمدی ری‌شهری، محمد، نهج الذکر، ج۱، ص۱۱۵، ح۱۷۶ - ۱۷۹.    
۳. ر.ک:کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج۲، ص۵۳۶، ح۷.    
۴. محمدی ری‌شهری، محمد، شناخت نامه نماز، ح۷۵۷.
۵. محمدی ری‌شهری، محمد، شناخت نامه نماز، ح۷۵۸.
۶. ر.ک:صدوق، محمد بن علی، وسائل الشیعة، ج۶، ص۴۴۴ (باب ۱۰).    
۷. ر.ک:ابن‌حنبل شیبانی، احمد، مسند ابن‌حنبل، ج۱، ص۲۰۲، ح۸۳۸.    
۸. ابن‌حنبل شیبانی، احمد، مسند ابن‌حنبل، ج۲، ص۳۹۵، ح۱۲۲۹.    
۹. ابن‌حنبل شیبانی، احمد، مسند ابن‌ حنبل، ج۸، ص۱۶۶، ح۲۱۷۶۸.
۱۰. خطیب بغدادی، احمد بن علی، تاریخ بغداد، ج۱۲، ص۲۳.    
۱۱. نیشابوری، محمد بن عبدالله، المستدرک علی الصحیحین، ج۳، ص۱۶۴، ح۴۷۲۴.    
۱۲. ر.ک:بخاری، محمد بن اسماعیل، صحیح البخاری، ج۴، ص۸۴.    
۱۳. ر.ک:بخاری، محمد بن اسماعیل، صحیح البخاری، ج۸، ص۷۰.    
۱۴. نیشابوری، مسلم بن حجاج، صحیح مسلم، ج۴، ص۲۰۹۱، ح۸۰.    
۱۵. سجستانی، ابی داوود، سنن ابی‌داوود، ج۳، ص۱۵۰، ح۲۹۸۷.
۱۶. ابن‌حنبل شیبانی، احمد، مسند ابن‌حنبل، ج۲، ص۳۵۴، ح۱۱۴۱.    
۱۷. ر.ک:محمدی ری‌شهری، محمد، شناخت نامه نماز، ص۴۹۱ (چگونگی تسبیح فاطمه (علیهاالسّلام)).
۱۸. حلی، حسن بن یوسف، مختلف الشیعة، ج۲، ص۱۸۲.    
۱۹. ر.ک:مفید، محمد بن محمد، المقنعة، ص۱۱۰.    
۲۰. طوسی، محمد بن حسن، النهایة، ص۸۵.    
۲۱. طوسی، محمد بن حسن، المبسوط، ج۱، ص۱۱۷.    
۲۲. دیلمی، حمزه بن عبد‌العزیز، المراسم العلویه فی النبویه، المراسم العلویّة، ص۷۳.    
۲۳. ابن‌براج طربلسی، عبد‌العزیز بن نحریر، المهذّب، ج۱، ص۹۶.    
۲۴. ابن‌ادریس حلی، محمد بن احمد، السرائر، ج۱، ص۲۳۳.    
۲۵. بیهقی کیدری، قطب‌الدین، اصباح الشیعة بمصباح الشریعة، ص۷۸.    
۲۶. بهایی، محمد بن حسین، مفتاح الفلاح، ص۲۱۳.    
۲۷. ر.ک:بحرانی، یوسف، الحدائق الناضرة، ج۸، ص۵۲۳.    
۲۸. نجفی، محمدحسین، جواهر الکلام، ج۱۰، ص۳۹۹.    
۲۹. ر.ک:نجفی، محمدحسین، جواهر الکلام، ج۱۰، ص۴۰۲.    
۳۰. امام رضا (علیه‌السلام)، فقه الرضا، ج۱، ص۱۱۵.    
۳۱. صدوق، محمد بن علی، الهدایة، ج۲، ص۱۴۱.    
۳۲. طوسی، محمد بن حسن، الاقتصاد، ص۲۶۴.    
۳۳. ر.ک:حلی، حسن بن یوسف، مختلف الشیعة، ج۲، ص۱۸۲.    
۳۴. طوسی، محمد بن حسن، المبسوط، ج۱، ص۱۱۷.    
۳۵. نجفی، محمدحسین، جواهر الکلام، ج۱۰، ص۴۰۴.    
۳۶. نجفی، محمدحسین، جواهر الکلام، ج۱۰، ص۴۰۴.    
۳۷. ر.ک:کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج۳، ص۳۴۲، ح۸.    
۳۸. ر.ک:بهایی، محمد بن حسین، مفتاح الفلاح، ص۲۱۸.    
۳۹. ر.ک:بحرانی، یوسف، الحدائق الناضرة، ج۸، ص۵۲۱.    
۴۰. نجفی، محمدحسین، جواهر الکلام، ج۱۰، ص۴۰۳.    



حدیث‌نت، برگرفته از مقاله «کیفیت تسبیح فاطمه زهرا» تاریخ بازیابی۱۳۹۹/۱/۱۷.    






جعبه ابزار