• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

چگونگی کسب شناخت در ازدواج

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: ازدواج ، شناخت.
پرسش: شناخت فرد مقابل در ازدواج چگونه است؟
پاسخ: مراحلی برای کسب شناخت وجود دارد که از آن جمله؛ تعیین معیار و هدف، تحقیق ، فرستادن پیک، نوشتن نامه، دیدن عکس طرف مقابل، گفتگوی مستقیم را می‌توان نام برد.



شما قبل از شناخت فرد مقابل لازم است تمام معیارها و ملاک‌های انتخاب همسر را بدانید پس از این مرحله وارد مرحله شناخت طرف مقابل و راه‌های آن با توجّه به ملاک‌های لازم می‌شوید، آنچه در ذیل می‌آید راه‌های شناخت فرد مقابل و خانواده‌اش است این مراحل باید یکی پس از دیگری اجراء گردد و در کلیه موارد با توجه به قوانین عرفی ، شرعی و اخلاقی و به قصد یافتن تناسب‌ها و سنخیت‌ها برای تشکیل مقدس‌ترین پیوند و نهاد می‌باشد.


تعیین معیار و هدف برای گزینش همسر ، همانند داشتن چراغ روشن برای وسیله نقلیه در جادّه تاریک است که عموماً اولیاء و به خصوص جوانان نسبت به جایگاه این دو عنصر (هدف و معیار) در سرنوشت انسان بی‌توجّه‌اند، زیرا چه بسیار خانواده‌هایی تشکیل می‌شوند که طرفین یا هدف مشخصی از ازدواج ندارند و یا در اثر نداشتن معیار روشن، به صورت تصادفی در زیر یک سقف قرار می‌گیرند و در نتیجه، از استحکام لازم برخوردار نیستند و با کوچک‌ترین لغزشی سقوط می‌کنند. بنابراین ازدواجی که فقط با معیار ناقص « زیبائی» یا « تمکّن مالی» شکل گرفته باشد، به پایداری و موفقیت آن چندان امیدی نیست.
[۱] برای آگاهی از معیارهای انتخاب همسر حتماً به کتاب جوانان و انتخاب همسر نوشته علی اکبر مظاهری رجوع کنید. و همچنین انتخاب همسر، ابراهیم امینی، امیر کبیر، چاپ هشتم، ۱۳۸۳، ص۹۷.



بعد از آنکه با معیارهای مشخص سراغ کسی رفتیم نوبت تحقیق و پرس و جو در تمام جوانب طرف مقابل فرا می‌رسد. مهم‌ترین کاری که پیش از ازدواج صورت می‌گیرد شاید همین تحقیق باشد. چون روحیّات و برخوردها و نسب و گذشته فرد مقابل تأثیر مستقیمی در زندگی آینده ما خواهد داشت. و مسأله یک عمر زندگی است و باید با امر مهم تحقیق صوری و ظاهری برخورد نشود. همانگونه که نباید بدون دلیل و شناخت کافی، کسی را به عنوان همسر پذیرفت، نباید هم بدون دلیل و شناخت کافی، او را ردّ کرد، ممکن است این فردی را که ردّ می‌کنیم، فرد صالح و مناسبی باشد و با از دست دادن او، دیگر فردی به خوبی او نصیب‌مان نشود.
[۲] انتخاب همسر، ابراهیم امینی، انتشارات امیر کبیر، چاپ هشتم، ۱۳۸۳، ص۹۷.


۳.۱ - راه‌های تحقیق

راه‌های تحقیق عبارتند از: ۱. بررسی احوال و صفات خویشان نزدیک شخص که در فامیل عمومیّت دارد. ۲. تحقیق از روحیات فرد بوسیله خویشان فرد. ۳. تحقیق از دوستان نزدیک او. ۴. از طریق مدیران و معلمان او ۵. از طریق دشمنان شخص و افرادی که رابطه خوبی با او ندارند.
البته تحقیق وسیله‌ای برای پیش آگاهی می‌باشد. و تا گفته‌های این افراد مذکور از راه‌های دیگر ثابت نشود. نباید مورد توجّه و عمل قرار گیرد. و همچنین بهتر است از افراد زیادی بپرسید تا نتیجه به واقعیت نزدیک‌تر شود.
[۳] جوانان و انتخاب همسر، علی اکبر مظاهری، انتشارات پارسایان، چاپ بیست و دوم، ۱۳۸۳، ص۱۸۶.



اگر تا اینجا اطلاعاتی کسب کردید که به طور اجمالی تناسب و سنخیّت شما با فرد مورد نظر را تأیید می‌کند نوبت می‌رسد به اینکه دختر و پسر و خانواده‌هایشان، چند نفر از خویشان و آشنایان را برگزینند و به منزل و مکان فرد مورد نظر بفرستند. تا اطلاعات خانوادگی و خصوصیّات دختر و پسر را بدست آورند. افراد پیک هم افراد باتجربه باید در بین‌شان باشد و هم افراد جوان.
[۴] جوانان و انتخاب همسر، ص‌۱۸۹.



اگر مراحل قبلی به خوبی سپری شد و نظر دختر و پسر و خانواده‌هایشان مساعد بود، گام بعدی نوشتن نامه می‌تواند باشد. در این نامه نگاری دختر و پسر با اطلاّع خانواده‌هایشان و با رعایت موازین عفت و شرع ، نظرات، هدف‌ها، خواسته‌ها و انتظارات خود از همسر، معیارها و ملاک‌های خود، برنامه‌های آینده خود، اخلاق و روحیات خود و از این گونه امور را، محترمانه و بدون خلاف گویی و پرده پوشی، بنویسند و به وسیله پیک‌ها برای یکدیگر بفرستند. این نامه نوشتن اگر صادقانه باشد، می‌تواند در شناختن هم و رسیدن به تصمیم نهایی، مؤثر باشد.
[۵] انتخاب همسر، ابراهیم امینی، ص۱۰۴.



بعد از پیمودن راه‌های قبلی اگر نتیجه مساعد باشد و دختر و پسر همدیگر را ندیده باشند، دیدن عکس‌های یکدیگر می‌تواند در افزایش شناخت و رسیدن به تصمیم نهایی مؤثر باشد.
[۶] جوانان و انتخاب همسر، علی اکبر مظاهری، ص۱۶۱.



آخرین مرحله شناخت قبل از ازدواج و مهم‌ترین و مؤثرترین مرحله‌ شناخت همین دیدار و گفتگوی مستقیم دختر و پسر می‌باشد. تعداد جلسات گفتگو هر چه بیشتر باشد شناخت بیشتر حاصل می‌شود. دستور کار جلسه گفتگو به این ترتیب می‌باشد:
۱. بیان خطّ مشی کلّی زندگی آینده. ۲. گفتگو درباره اهداف آینده. ۳. بیان صادقانه ‌صفات و اخلاق و خصوصیات خود. ۴. بیان خواسته‌ها و انتظارات طرفین از همدیگر ۵. بیان نظرات خود درباره چگونگی برخورد و رفتار و رابطه با خانواده و بستگان و خویشان یکدیگر. ۶. طرح نظرات خود درباره شیوه ‌تربیتی فرزندان . ۷. بیان عیب و نواقص و بیماری‌های خود. ۸. دیدن زیبائی‌های ظاهری همدیگر بدون سوء نیّت.
[۷] طلوع آشنایی، مهدی رفیعی، بوستان کتاب، قم، چاپ دوم، ۱۳۸۰، ص۶۲.

آنروز که پشت پرده افشاء گردد سیمای «گریم کرده» رسوا گردد
تزویر و ریا نمایش ننگینی است زشت است، اگر چه خوب اجرا گردد!
قال امیرالمؤمنین علیه‌السلام:
من غشّ المسلمین فی مشورة فقد برئت منه؛ هر کسی که با مسلمین در مشورت خیانت کند من از او بیزارم.


• تشکیل خانواده در اسلام، علی قائمی، ناشر امیری.
• جوانان و انتخاب همسر، علی اکبر مظاهری، انتشارات پارسایان.
• انتخاب همسر، ابراهیم امینی، چاپ و نشر بین الملل سازمان تبلیغات اسلامی.


۱. برای آگاهی از معیارهای انتخاب همسر حتماً به کتاب جوانان و انتخاب همسر نوشته علی اکبر مظاهری رجوع کنید. و همچنین انتخاب همسر، ابراهیم امینی، امیر کبیر، چاپ هشتم، ۱۳۸۳، ص۹۷.
۲. انتخاب همسر، ابراهیم امینی، انتشارات امیر کبیر، چاپ هشتم، ۱۳۸۳، ص۹۷.
۳. جوانان و انتخاب همسر، علی اکبر مظاهری، انتشارات پارسایان، چاپ بیست و دوم، ۱۳۸۳، ص۱۸۶.
۴. جوانان و انتخاب همسر، ص‌۱۸۹.
۵. انتخاب همسر، ابراهیم امینی، ص۱۰۴.
۶. جوانان و انتخاب همسر، علی اکبر مظاهری، ص۱۶۱.
۷. طلوع آشنایی، مهدی رفیعی، بوستان کتاب، قم، چاپ دوم، ۱۳۸۰، ص۶۲.
۸. بحارالانوار، محمد باقر مجلسی، ج۷۲، داراحیاء التراث العربی، بیروت، ۱۴۱۳ ص۹۹.    



اندیشه قم.    






جعبه ابزار