• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

چرخش زمین در قرآن و روایات

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: قرآن، حدیث، اهل‌بیت.

پرسش: آیا در قرآن و احادیث، مطلبی درباره متحرک بودن کره زمین آمده است؟

پاسخ اجمالی: در برخی از آیات قرآن آمده است که کوه‌ها حرکت دارند و حرکتشان مانند حرکت ابرهاست و ضمناً اشاره دارند که در زمین حرکت وجود دارد. نهج البلاغه نیز کوه‌ها را وسیله‌ای برای جلوگیری از لرزش و اضطراب زمین معرفی کرده است.



در زمینه متحرک بودن زمین، مطلبی که صراحت کامل در این موضوع داشته باشد، در قرآن و روایات وجود ندارد، ولی برخی از آیات قرآن و احادیث اهل‌بیت (علیه‌السّلام)، به‌طور ضمنی به آن اشاره دارند. در برخی از آیات قرآن آمده است که کوه‌ها حرکت می‌کنند اما حرکتشان مانند عبور ابرها نامحسوس است. متحرک بودن کوه‌ها معلول متحرک بودن زمین است، و این سخن به نوعی بیانگر متحرک بودن کره زمین است.


در نهج البلاغه نیز با الهام از آیات قرآنی، «وَ الْجِبالَ اَوْتاداً»؛ کوه‌ها را وسیله‌ای برای جلوگیری از لرزش و اضطراب زمین معرفی کرده است.«وَ وَتَّدَ بِالصُّخُورِ مَیَدَانَ اَرْضِه‌» که این مسئله می‌تواند به صورت ضمنی، اشاره‌ای به متحرک بودن زمین داشته باشد؛ چرا که اگر زمین را ثابت و بی‌حرکت فرض کنیم، دیگر مجالی برای اضطراب و لرزش در زمین وجود نخواهد داشت؛ آن‌هم لرزشی که توسط کوه‌ها و صخره‌ها مهار شود. از‌این‌رو، برخی از لغت‌شناسان، واژه «مَیَدان» را که در سخن امیرالمؤمنین علی (علیه‌السّلام) آمده، به معنای اضطراب در آمد و شد، دانسته‌اند.


۱. نمل/سوره۲۷، آیه۸۸.    
۲. نبا/سوره۷۸، آیه۷.    
۳. امام علی (علیه‌السلام)، نهج البلاغه، ص۳۹، محقق، صبحی صالح، قم، هجرت، چاپ اول، ۱۴۱۴ق.    
۴. مصطفوی، حسن، التحقیق فی کلمات القرآن الکریم، ج۱۱، ص۲۲۳، تهران، بنگاه ترجمه و نشر کتاب، ۱۳۶۰ش.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «چرخش زمین در قرآن و روایات» تاریخ بازیابی۱۳۹۹/۱۲/۱۲.    






جعبه ابزار