• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

پیوستن مردم به امام زمان هنگام ظهور

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: امام زمان (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف)، سپاهیان، ظهور امام زمان (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف)، ایرانی‌ها، عراقی‌ها، عجم، عرب.

پرسش: آیا صحت دارد که موقع ظهور امام زمان (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) از عراق، تمام مردم آن و نیمی از ایرانیان به حضرت ملحق خواهند شد؟

پاسخ: براساس روایات، ایرانیان و شیعیان این سامان، و نیز عرب‌ها ـ و به ویژه مردم عراق که بخشی از جامعه عربی شمرده می‌شوند، در قیام حضرت مهدی (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) و یاری رساندن به حضرت، نقشی فعال خواهند داشت.البته خداوند به حقایق امور و آینده عالم آگاه‌تر است.




نیروهای حضرت مهدی (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) از ملیت‌های گوناگونی تشکیل می‌شوند. در روایات، سخنان گوناگونی در این باره وجود دارد.
گاه از عجم‌ها به عنوان سپاهیان حضرت نام می‌برند که غیر عرب را دربر می‌گیرد. برخی روایات، نام شهرها و کشورهایی را ذکر می‌کنند که سپاهیان از آن‌جا به یاری حضرت می‌شتابند و گاهی سخن از قوم خاصی (مانند توبه‌کنندگان بنی‌اسرائیل، مؤمنان مسیحی و انسان‌های وارسته رجعت‌یافته) به میان آمده که به یاری حضرت می‌آیند.


از برخی روایات فهمیده می‌شودکه تعداد قابل توجهی از سپاهیانِ مخصوص و ارتش حضرت مهدی (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) عجم هستند. هر چند عجم به غیر عرب گفته می‌شود، ولی به طور قطع ایرانیان را نیز دربر می‌گیرد. «و از آنان با تعبیرهای، اهل ری، اهل خراسان، گنج‌های طالقان، قمّی‌ها، اهل فارس و ... یاد شده است».
[۱] طبسی، نجم‌الدین، چشم‌اندازی به حکومت مهدی (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف)، ص۹۷.


۲.۱ - حدیثی از امام باقر

• از امام باقر (علیه‌السلام) نقل شده که فرمود: «نیروهایی با پرچم‌های سیاه، از خراسان قیام کرده، در کوفه فرود می‌آیند و هنگامی که حضرت مهدی (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) در شهر مکه ظهور می‌کند، با حضرت بیعت می‌کنند».

• و نیز از حضرت درباره یاوران مخصوص امام زمان (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) نقل شده که فرمود: «یاران حضرت قائم (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) ۳۱۳ نفرند و از فرزندان عجم هستند».
[۳] طبسی، نجم‌الدین، چشم‌اندازی به حکومت مهدی (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف)، ص۹۷.
(به نقل از:
[۴] فردوس الاخبار، ج۵، ص۳۶۶.
)

۲.۲ - حدیثی از امام صادق

• از امام صادق (علیه‌السلام) نقل شده که فرمود: «خاک قم، مقدس است ... مگر نه این‌که آنان یاران قائم ما هستند و دعوت‌کننده به حق ما هستند»؟

عفان بصیری می‌گوید: امام صادق (علیه‌السلام) به من فرمود: «آیا می‌دانی چرا شهر قم را به نام قم نامیدند»؟ عرض کردم: خدا و رسولش و شما بهتر می‌دانید. فرمود: «زیرا مردم قم پیرامون قائم گرد می‌آیند و با او می‌مانند و پایداری می‌کنند و به او یاری می‌رسانند».

۲.۳ - حدیثی از امیرالمؤمنین

• از امیرالمؤمنین (علیه‌السلام) نقل شده که پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) فرمود: «... در خراسان گنج‌هایی است که از جنس طلا و نقره نیست؛ بلکه مردانی هستند که عقیده به خدا و رسولش، آنان را در کنار هم‌دیگر گرد خواهد آورد».

• و نیز از امیرالمؤمنین (علیه‌السلام) نقل شده که فرمود: «خوشا به حال طالقان! زیرا خداوند در آن‌جا گنج‌هایی دارد که از جنس طلا و نقره نیستند؛ بلکه مردانی مؤمن هستند که خداوند را به حق شناخته‌اند و آنان یاوران حضرت مهدی (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) در آخرالزمان هستند».

بنا بر آنچه از این روایات و نیز روایات دیگر استفاده می‌شود، ایرانیان و شیعیان این سامان در [[|قیام حضرت مهدی (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف)]] و یاری رساندن به حضرت نقش فعالی خواهد داشت.البته خداوند به حقایق امور و آینده عالم آگاه‌تر است.


شرکت عرب‌ها و خصوصاً مردم عراق که بخشی از جامعه عربی محسوب می‌شوند و نقش آنان در حمایت از قیام و انقلاب حضرت مهدی (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) نیز از برخی روایات استفاده می‌شود:

۳.۱ - حدیثی از رسول خدا

• از رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) نقل شده که فرمود: «بزرگان و انسان‌های شریفی از سرزمین شام (سوریه) به حضرت مهدی (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) می‌پیوندند و نیز کسانی که از قبایل و سرزمین‌های گوناگون اطراف آن هستند، آنان چنان‌اند که گویی دل‌هایشان پاره‌های آهن است، آنان پارسایان شب و شیران روزند».

۳.۲ - حدیثی از امام محمدباقر

• از امام باقر (علیه‌السلام) نقل شده که فرمود: «سیصدو سیزده نفر به عدد یاوران جنگ بدر، در میان رکن و مقام (در کعبه) با حضرت مهدی (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) بیعت می‌کنند. در میان آنان بزرگانی از مردم مصر و نیکانی از شام و نیکانی از مردم عراق به چشم می‌خورند، حضرت فرمانروایی خواهد کرد، آن مقداری که خدا بخواهد».

• و نیز از امام باقر (علیه‌السلام) درباره شهر کوفه، یکی از شهر‌های عراق، نقل شده که فرمود: «هنگامی که حضرت قائم (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) ظهور کند و به کوفه بیاید، خداوند از پشت کوفه (نجف) هفتاد هزار انسان صدیق و راستگو را برمی‌انگیزد، آنان از یاران و اصحاب حضرتش خواهند بود».
[۱۲] سید بن ‌طاووس، رضی‌الدین، ملاحم و الفتن، ص۴۳.
[۱۳] قندوزی، سلیمان بن ابراهیم، ینابیع المودة، ج۲، ص۴۳۵.

این دورنمایی است از شرکت مردم عراق که از برخی روایات استفاده می‌شود و جزئیات و حقایق آینده را خدا بهتر می‌داند.



۱. چشم‌اندازی به حکومت مهدی ـ (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) ـ، نجم‌الدین طبسی.
۲. سیمای آفتاب، حبیب‌الله طاهری.
۳. عصر ظهور، علی کورانی.
۴. موعود امم، شیخ‌عباس شیخ‌الرئیس کرمانی.


۱. طبسی، نجم‌الدین، چشم‌اندازی به حکومت مهدی (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف)، ص۹۷.
۲. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۲، ص۲۱۷.    
۳. طبسی، نجم‌الدین، چشم‌اندازی به حکومت مهدی (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف)، ص۹۷.
۴. فردوس الاخبار، ج۵، ص۳۶۶.
۵. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۶۰، ص۲۱۸.    
۶. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۶۰، ص۲۱۶.    
۷. سید بن ‌طاووس، رضی‌الدین، ملاحم و الفتن، ص۱۴۷.    
۸. قندوزی، سلیمان بن ابراهیم، ینابیع‌المودة، ج۳، ص۳۹۳.    
۹. متقی هندی، علاء‌الدین، کنزالعمال، ج۱۴، ص۵۹۱.    
۱۰. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۲، ص۳۰۴.    
۱۱. شیخ طوسی، محمد بن حسن، الغیبة، ص۴۷۷، چاپ جدید.    
۱۲. سید بن ‌طاووس، رضی‌الدین، ملاحم و الفتن، ص۴۳.
۱۳. قندوزی، سلیمان بن ابراهیم، ینابیع المودة، ج۲، ص۴۳۵.




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «پیوستن مردم به امام زمان هنگام ظهور»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۸/۰۸/۲۶.    







جعبه ابزار