• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

پذیرش توبه آدم به‌ واسطه انوار آل محمد

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: ائمه، کلمات، توبه، حضرت آدم (علیه‌السّلام)، ال محمد.

پرسش: در آیه ۳۷ سوره بقره «فتلقّی آدم من ربّه کلمات...»، آیا مراد از «کلمات» در این آیه، «محمد» و «آل محمد» است؟

پاسخ اجمالی: بنابر روایات شیعه و اهل‌سنت مقصود از کلمات، اسماء بهترین مخلوق‌های خدا؛ یعنی محمد و علی و فاطمه و حسن و حسین (علیهم‌السّلام) بوده است و آدم با توسل به این کلمات از درگاه خداوند تقاضای بخشش نمود و خدا او را بخشید.



قرآن کریم به هنگام طرح داستان آدم (علیه‌السّلام) می‌فرماید: «فَتَلَقَّی آدَمُ مِنْ رَبِّهِ کَلِماتٍ فَتابَ عَلَیهِ اِنَّهُ هُوَ التَّوَّابُ الرَّحیمُ؛ سپس آدم از پروردگارش کلماتی دریافت داشت [و با آنها توبه کرد.] و خداوند توبه او را پذیرفت چرا که خداوند توبه‌پذیر و مهربان است.‌»
در دسته‌ای از روایات شیعه در تبیین و تفسیر این «کلمات» آمده است که مراد از آنها انوار رسول اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) و دیگر معصومان (علیه‌السّلام) است، بدین معنا که انوار آن بزرگواران، همان مقاماتی است که حضرت آدم (علیه‌السّلام) آن‌ را تلقّی و دریافت کرد و در پی آن، زمینه نجات او فراهم گردید. به دیگر سخن؛ مقصود از کلمات اسماء بهترین مخلوق‌های خدا؛ یعنی محمد و علی و فاطمه و حسن و حسین (علیه‌السّلام) بوده است و آدم با توسل به این کلمات از درگاه خداوند تقاضای بخشش نمود و خدا او را بخشید.


برخی از منابع اهل‌سنت نیز به همین موضوع اشاره کرده‌اند:
• امیرالمؤمنین علی (علیه‌السّلام) می‌فرماید: از رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) معنای آیه شریفه «فَتَلَقَّی آدَمُ مِنْ رَبِّهِ کَلِماتٍ فَتابَ عَلَیهِ» را سؤال کردم؛ رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) فرمود: «هنگامی که خدای تعالی، آدم را در هند و حوا را در جده فرود آورد [بر حضرت آدم مدت‌ها گذشت که اشک غم بر چهره می‌ریخت] تا این‌که خدای تعالی جبرئیل را بر او نازل کرد و فرمود: "یا آدم، آیا من تو را به دست [قدرت] خود نیافریدم؟ آیا از روح خود بر تو ندمیدم؟ و ملائکه را به سجده کردن بر تو فرمان ندادم؟ و آیا حوا کنیز خودم را به تو تزویج نکردم؟ " حضرت آدم گفت: بله، خطاب آمد: "پس این گریه مداوم تو از چیست؟ " گفت: خدایا! چرا گریه نکنم، که از جوار رحمت تو رانده شده‌ام. خدای تعالی فرمود: "اینک این کلمات را فراگیر که به وسیله آن، خدا توبه‌ات را قبول می‌کند و گناهت را می‌آمرزد: "اللهم انّی اسالک بحق محمد و آل محمد سبحانک لا اِلهَ اِلَّا اَنْتَ عَمِلْتُ سُوءاً و ظَلَمْتُ نَفْسِی فَاغْفِرْ لِی انّک انتَ الغفور الرحیم اللهم انی اسالک بِحَقّ محمد و آل محمد سُبحانک لا اِلهَ اِلَّا اَنْتَ عَمِلْتُ سُوءاً وَ ظَلَمْتُ نَفْسِی‌ فَتُب عَلَیّ اِنَّکَ اَنْتَ التَّوَّابُ الرَّحِیم؛ خدایا! از تو می‌خواهم به حق محمد و آل ‌محمد؛ پاک و منزّهی تو؛ نیست خدایی جز تو؛ بد کردم و به خود ستم روا داشتم؛ پس مرا بیامرز؛ چون تو بسیار بخشنده و مهربان هستی. خدایا! از تو می‌خواهم به حق محمد و آل ‌محمد؛ پاک و منزّهی تو؛ نیست خدایی جز تو؛ بد کردم و به خود ستم روا داشتم؛ پس توبه مرا بپذیر؛ زیرا تو بسیار توبه‌پذیر و مهربان هستی". [رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) در پایان سخن فرمود]: این است آن کلماتی که خدای تعالی به حضرت آدم آموخته است».
[۶] سیوطی، جلال‌الدین، الدر المنثور فی تفسیر الماثور، ج‌۱، ص۶۰، قم، کتابخانه آیة الله مرعشی نجفی، ۱۴۰۴ق.

ابن عباس روایت می‌کند: از رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) سؤال کردم: آیا آن [کلماتی] که حضرت آدم از پروردگار خود فراگرفت و به وسیله آن توبه او مورد قبول واقع شد، چیست؟ حضرت فرمود: «آدم با این کلمات از خدا درخواست کرد که توبه او را بپذیرد: "بحقّ محمد و علی و فاطمة و الحسن و الحسین الا تبت علیّ؛ به حقّ محمد، علی، فاطمه، حسن و حسین، توبه مرا قبول فرما". پس خدای تبارک و تعالی توبه او را پذیرفت».
[۸] سیوطی، جلال‌الدین، الدر المنثور فی تفسیر الماثور، ج‌۱، ص۶۰-۶۱.



۱. بقره/سوره۲، آیه۳۷.    
۲. نک:کوفی، فرات بن ابراهیم، تفسیر فرات الکوفی، ص۵۷، تهران، مؤسسة الطبع و النشر فی وزارة الارشاد الاسلامی، چاپ اول، ۱۴۱۰ق.    
۳. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج‌۸، ص۳۰۵، تهران، دار الکتب الاسلامیة، چاپ چهارم، ۱۴۰۷ق.    
۴. دیلمی، شیرویه، الفردوس بماثور الخطاب، ج۸، ص۳۰۴.    
۵. متقی هندی، علی بن حسام‌الدین، کنز العمال فی سنن الاقوال و الافعال، ج۲، ص۳۵۸، محقق، بکری حیانی، صفوة السقا، بیروت، مؤسسة الرسالة، چاپ پنجم، ۱۴۰۱ق.    
۶. سیوطی، جلال‌الدین، الدر المنثور فی تفسیر الماثور، ج‌۱، ص۶۰، قم، کتابخانه آیة الله مرعشی نجفی، ۱۴۰۴ق.
۷. ابن مغازلی، علی بن محمد، مناقب الامام علی بن ابی‌طالب (علیه‌السّلام)، ص۱۰۵، بیروت، دار الاضواء، چاپ سوم، ۱۴۲۴ق.    
۸. سیوطی، جلال‌الدین، الدر المنثور فی تفسیر الماثور، ج‌۱، ص۶۰-۶۱.



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «پذیرش توبه آدم به‌ واسطه انوار آل محمد»، تاریخ بازیابی۱۴۰۰/۲/۴.    






جعبه ابزار