• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ولید بن عقبه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: فتح مکه، آیه نبا، امیرالمومنین علی (علیه‌السلام)، جنگ صفین.

پرسش: ولید بن عُقْبه کیست؟

پاسخ: ولید بن عقبه در روز فتح مکه، مسلمان شد. شان نزول آیه نبا ولید بن عقبه می‌باشد. وی فردی می‌گسار در حکومت عثمان بود و دشمنی دیرینه‌ای با امیرالمومنین علی (علیه‌السلام) داشت.



او برادر مادری عثمان و از جمله کسانی بود که در روز فتح مکّه، مسلمان شدند. پدرش پس از اسارت در غزوه بدر، به فرمان پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) به دست امیر مؤمنان، کشته شد.


درباره ولید بن عُقْبه، این آیه نازل شده است: «ای کسانی که ایمان آورده‌اید! چنانچه فاسقی خبری آورد، صحّت و سُقم آن خبر را جویا شوید». با این حال، خلیفه دوم، او را برای جمع آوری زکات می‌فرستاد.


او در می‌گساری زیاده‌روی می‌کرد و به همین خاطر بود که در زمانی که از طرف عثمان، زمامداری کوفه را به عهده داشت، [به مدینه احضار و] حدّ شرعی بر وی جاری شد. نصب او به زمامداری، یکی از ایرادهایی است که علیه عثمان، ثبت شده است.


او دشمنی دیرینه‌ای با امیر مؤمنان داشت و همو بود که در زمان پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) به علی (علیه‌السّلام) گفت: من از تو تیزشمشیرتر، سخنورتر و در جنگ، پُرابّهت‌ترم. در پی این جریان بود که این آیه نازل شد: «آیا کسی که مؤمن است، همانند فاسق است؟!».


هنگامی که برای امام علی (علیه‌السّلام) بیعت گرفته شد، او با امام (علیه‌السّلام) بیعت نکرد؛ بلکه معاویه و پیروان عثمان را با اشعاری که می‌سرود، علیه امام (علیه‌السّلام) می‌شوراند. او در جنگ صِفّین، همراه معاویه بود و به امام (علیه‌السّلام) ناسزا می‌گفت.



۱. ر.ک:دانش‌نامه امیرالمؤمنین (علیه‌السلام) بر پایه قرآن، حدیث و تاریخ، سال انتشار:۱۳۸۶، ج۷، ص۵۲۱.    
۲. دانش‌نامه امیرالمؤمنین (علیه‌السلام) بر پایه قرآن و حدیث و تاریخ، سال انتشار:۱۳۸۶، ج۱۲، ص۴۲۷-۴۲۹.    



حدیث‌نت، برگرفته از مقاله «ولید بن عقبه» تاریخ بازیابی ۱۳۹۷/۱۰/۰۶.    


رده‌های این صفحه : آیه نبا | دشمنان امام علی | صحابه




جعبه ابزار