• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

وداع امام حسین با قبر پیامبر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم)، امام حسین (علیه‌السّلام)، قبر، خداحافظی، شب، صحبت، وداع، درد دل.

پرسش: امام حسین (علیه‌السّلام) قبل خروج از مدینه و حرکت به سمت مکه چند شب برای وداع به کنار مضجع شریف پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) رفته است؟

پاسخ: بر اساس گزارش‌های تاریخی، امام حسین (علیه‌السّلام) قبل از حرکت به سمت مکه و شب‌هنگام، دو مرتبه به زیارت قبر رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) رفته در شب اول پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) و در شب دوم خداوند متعال را خطاب قرار داده‌اند.



بر اساس گزارش‌های تاریخی، امام حسین (علیه‌السّلام) قبل از حرکت به سمت مکه و شب‌هنگام، دو مرتبه به زیارت قبر رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) رفت و در شب اول این‌گونه با پدربزرگ گرامی خود سخن گفت:
«درود خدا بر تو باد‌ ای پیامبر خدا! من حسین پسر فاطمه‌ (سلام‌الله‌علیها) هستم! من فرزند تو و فرزند دخترت فاطمه‌ام! شما مرا یکی از جانشینان دوازده‌گانه خویش برای نجات و هدایت جامعه به دستور خدا در میان امت معرّفی کردی. ‌ای پیامبر خدا! اینک روح بلند و جاودانه‌ات گواه است که دشمنان حق‌ستیز، حقوق ما را پایمال کرده و دست از یاری ما برداشته و حرمت ما را رعایت نکرده‌اند و این شکایت من به پیش‌گاه تو است تا آن‌گاه که به دیدار تو آیم.


امام حسین (علیه‌السّلام) در شب دوم، بار دیگر کنار قبر پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) رفت و دو رکعت نماز خواند و پس از آن عرضه داشت:
«خدایا! این قبر پیامبر تو محمّد است و من فرزند دختر او هستم! خدایا! از آنچه برای من پیش آمده است، آگاهی! خدایا! من خوبی‌ها را دوست دارم و از بدی‌ها بیزارم. خدایا! من از تو که بزرگ و صاحب جلالی می‌خواهم به حقّ این قبر و کسی که در آن است، مرا در راهی قرار دهی که خشنودی‌ات در آن است».
در برخی از منابع نیز آمده است که امام (علیه‌السّلام) در ادامه روی سخن را با پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) کرده و گفت:
«ای رسول خدا! پدر و مادرم فدای تو باد! من به اجبار از کنارت بیرون می‌روم. بین من و تو جدایی افکنده و مرا تحت فشار قرار دادند تا با یزید بن معاویه بیعت کنم! همان یزیدی که شراب می‌نوشد و انواع گناهان را مرتکب می‌شود! اگر بپذیرم و در برابر وی تسلیم شوم، در این صورت کفر ورزیدم، و اگر بیعت نکنم، مرا به شهادت می‌رساند. اکنون با کراهت و ناراحتی از کنار شما بیرون می‌روم. بر تو از طرف من سلام و درود باد».


۱. ابن اعثم کوفی، احمد، الفتوح، ج۵، ص۱۸، تحقیق، شیری، علی، بیروت، دار الاضواء، بیروت، ۱۴۱۱ق.    
۲. مجلسی، محمد‌باقر، بحار الانوار، ج۴۴، ص۳۲۷، بیروت، دار احیاء التراث العربی، چاپ دوم، ۱۴۰۳ق.    
۳. ابن اعثم کوفی، احمد بن اعثم، الفتوح، ج‌۵، ص۱۸-۱۹.    
۴. مجلسی، محمد‌باقر، بحار الانوار، ج۴۴، ص۳۲۸.    
۵. ابن نما حلی، جعفر، در سوگ امیر آزادی، ص۱۰۲، ترجمه مثیر الاحزان، مترجم، کرمی، علی، قم، نشر حاذق، چاپ اول، ۱۳۸۰ش.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «وداع امام حسین با قبر پیامبر»، تاریخ بازیابی۱۴۰۱/۳/۲۶.    






جعبه ابزار