• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

همتایی اعتقادی در ازدواج

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: ازدواج ، تفاوت سطح اعتقادی.
پرسش: جوانی هستم دانشجو و مدتی است به خانمی علاقه‌مند شده‌ام ولی نه خود ایشان و نه خانواده‌شان مذهبی نیستند و اهل موسیقی و رقص و... نیز می‌باشند ولی قانونا ایرانی و شیعه اثنا عشری هستند تکلیف من چیست؟
پاسخ: همتایی اعتقادی یکی از ملاک‌های اصلی در انتخاب همسر است که در تشکیل شخصیت فرد بسیار موثر است پس نمی‌توان به آن با دیده مسامحه نگریست.



همسرگزینی و تشکیل خانواده مهم‌ترین رویداد زندگی در دوره جوانی است و تا پایان عمر بر جریان حیات و سعادت فرد تاثیر مستقیم می‌گذارد. انتخاب درست همسر می‌تواند تا پایان عمر فرد را با طعم خوشبختی در زندگی دنیوی و لذت سعادتمندی در آخرت آشنا کند، برعکس چنان‌چه فرد در انتخاب همسر خود دقت کافی را نکند و در این زمینه دچار خطا شود به غیر از بدبختی و تیره‌روزی چیز دیگری در انتظار او نخواهد بود، از این‌رو با توجه به اهمیت این امر لازم است که فرد تمام تلاش خودش را بکند تا انتخاب مناسبی داشته باشد، چرا که اشتباه در این امر می‌تواند آسیب‌های زیادی را به دنبال داشته باشد و حتی زندگی فرد را برای مدتی تحت تاثیر قرار دهد. پس انسان باید به دور از احساسات زود گذر با چشمانی باز به بررسی تمام جوانب امر بپردازد و تصمیمی عاقلانه و درست بگیرد.


برای انتخاب همسر تنها علاقمند بودن به فرد مقابل کافی نیست بلکه لازم است، که فرد دارای ملاک‌های اساسی همسر مناسب هم باشد. روان‌شناسان خانواده چهار ملاک اصلی را برای همسر مناسب بیان می‌کنند؛
الف) ایمان
ب) تقوا
ج) حسن اخلاق
د) سلامت روانی و جسمانی


از بین این ملاک‌ها تقید دینی از اهمیت بیش‌تری برخوردار است چراکه دین می‌تواند به عنوان نظامی مطرح شود که به رفتار و اعمال انسان جهت دهد.


آلپورت یکی از روان شناسان معروف غربی که به پدر روان‌شناسی شخصیت شهرت دارد معتقد است که نظام ارزش دینی به تنهایی قادر است شخصیت را سازمان دهی کند. عملکرد یک نظام ارزشی وحدت بخشی به شخصیت و یکپارچه ساختن آن است. به عقیده آلپورت، همه این نظام‌های ارزشی کلی به صورت مساوی قادر به یکپارچه‌سازی شخصیت نیستند. وی معتقد است: نظام ارزشی دینی تنها نظامی است که می‌تواند به صورت کامل و مستمر به شخصیت، وحدت و یکپارچگی ببخشد. وی ادامه می‌دهد که نظام ارزشی دینی به دو دلیل عمده و اساسی، قادر به انجام این کار است:

۴.۱ - دلیل اول

دلیل اول این که دین با تمام جنبه‌های زندگی انسان سر و کار داشته، در هر بخشی از زندگی، حرفی برای گفتن دارد. دین می‌تواند فرد را در تمام تعاملاتش با دنیا ، در تمام جنبه‌ها راهنمایی و یاری کند. در بین تمام نظام‌های ارزشی، فقط نظام ارزشی دینی می‌تواند در تمام جنبه‌ها و در تمام زندگی راهنمای انسان باشد. آلپورت اشاره می‌کند که دین یک احساس بزرگ و عمده است که می‌تواند تمام حقایق و تمام نظام‌های ارزشی دیگر را ارزیابی نموده، چهارچوب آن‌ها را در زندگی مشخص نماید. به همین دلیل، وی اصطلاح( Master Sentiment ،احساس بزرگ، عقیده عمده) را در مورد دین به کار می‌برد.
[۱] مجله معرفت، شماره ۶۴.


۴.۲ - دلیل دوم

دلیل دوم این که دین پدیده‌ای است که با عالم بالا یعنی عالم غیرمادی نامحدود فوق طبیعی، مرتبط است. نظام ارزشی دینی ساخته دست بشر نیست، اما سایر نظام‌های ارزشی دیگر ساخته و پرداخته دست بشر هستند. این نظام‌ها مجموعه‌ای از باورها هستند که افراد بشر خودشان آن‌ها را خلق کرده و طرح‌ریزی نموده‌اند. این نظام‌های مصنوعی محدود و ناقص هستند؛ زیرا خالق آن‌ها خود محدود و ناقص است. ولی به دلیل آن که نظام ارزشی دینی از منبع وحی و عالم بالا سرچشمه می‌گیرد، می‌تواند فهم انسان را بالا ببرد و به انسان کمال و تعالی ببخشد و بنابراین، قادر است به صورت کامل و تمام عیار انسان را درک کند و نیازها و خواسته‌های او را ارضا نماید. نظام ارزشی دینی می‌تواند به صورت دایم انسان را با عالم بالا پیوند دهد.
[۲] مجله معرفت، شماره۶۴.



اکنون که مشخص شد دین در شکل‌گیری شخصیت انسان حرف اول را می‌زند آیا زن و شوهری که در این زمینه با یکدیگر همخوانی ندارند می‌توانند در سایر مسائل زندگی نیز با یکدیگر تفاهم داشته باشند؟ آری! انسان برای انتخاب همسر خود نباید فقط ویژگی‌های ظاهری فرد مقابل را مورد توجه قرار دهد و از سایر ویژگی‌های همسر مناسب غافل شود. تمرکز بر یکی از ویژگی‌های همسر و غافل شدن از سایر ویژگی‌ها می تواند انسان را در انتخاب شریک زندگی خود با مشکل جدی روبرو سازد؛ چرا که زندگی مشترک دارای ابعاد گوناگونی است که شریک زندگی انسان باید در تمام این ابعاد دارای حداقل ملاک‌ها باشد.
در پایان از شما می‌خواهم با دقت به سوالات زیر جواب دهید و جواب آن را در کاغذی یاداشت کنید و پس از گذشت مدتی دوباره این جواب‌ها را با مو شکافی بخوانید و ببینید هنوز هم همین نظرات را دارید:
- آیا او ویژگی‌های همسر مناسب را دارد؟
- آیا بعد از گذشت چندی از زندگی مشترک و فروکش کردن احساسات باز هم از این عشق و علاقه خبری هست؟
- چه ویژگی‌هایی باعث شده است تا من به او علاقمند شوم؟
- آیا برای انتخاب او ملاک‌های انتخاب همسر را در نظر گرفته‌ام؟
- آیا انتخاب او به عنوان همسر آینده تصمیمی عاقلانه است و یا این‌که من از روی احساسات تصمیم گرفته‌ام؟
- آیا علاقه او به من از عشق و علاقه است و یا اینکه هوسی بیش نیست؟ من برای شناخت هوس از عشق چه کرده‌ام؟ اصلا عشق و هوس چگونه از هم جدا می‌شود؟


۱. مجله معرفت، شماره ۶۴.
۲. مجله معرفت، شماره۶۴.



سایت پرسمان دانشجویی.    


رده‌های این صفحه : ازدواج | جوانان | مشاوره




جعبه ابزار