• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

هدیه ثواب کارهای خیر به گناه‌کاران

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: مرده، عذاب، ثواب، مفید، هدیه، خیرات، گناهکار.

پرسش: مانند تلاوت قرآن، زیارت معصومان (علیه‌السّلام)، صدقه و... که انجام می‌دهیم و ثواب آن‌را به دیگران و به ویژه رفتگان هدیه می‌کنیم، آیا به همه آنها به‌طور یکسان می‌رسد، یا آن‌که بستگی به قابلیت آنها دارد؟

پاسخ: بر‌اساس روایات، عمل نیکی که انسان برای دیگران انجام می‌دهد هم پاداشش برای خود او لحاظ می‌شود و هم به تمام کسانی که مورد نظر بوده‌اند می‌رسد. البته، طبیعی است که هر فردی به‌اندازه ظرفیت خود از آن پاداش بهره‌مند خواهد شد.



اعمالی که ثواب آنها به دیگران هدیه می‌شود، این‌گونه نیست که اگر این عمل، صد واحد ارزش داشته باشد، ابتدا به تعداد مساوی تقسیم شده و سپس بخش‌هایی از آن به افراد مورد نظر هدیه داده شود، بلکه بر‌اساس روایات، عمل نیکی که انسان برای دیگران انجام می‌دهد هم پاداشش برای خود او لحاظ می‌شود و هم به تمام کسانی که مورد نظر بوده‌اند می‌رسد. به عنوان نمونه، اگر روزه‌ای را به چند نفر هدیه کنیم، به هر کدامشان ثواب یک روزه کامل خواهد رسید. بر‌این‌اساس، تفاوت نمی‌کند که پاداش عملی را به صورت انفرادی برای او در نظر بگیریم و یا در ضمن یک گروه.
در این رابطه امام صادق‌ (علیه‌السّلام) فرمود:
«اگر در حج خود، هزار نفر را شریک نمایید، برای هر یک از آنها یک حج نوشته می‌شود بدون آن‌که حتی از (ثواب) حج شخصی که حج را به‌جا آورده ذره‌ای کم شود».
در حدیث دیگری محمد بن اسماعیل از امام رضا (علیه‌السّلام) پرسید:
«تا چند نفر را می‌توانم در حج خود شریک کنم؟ امام (علیه‌السّلام) فرمود: «هر چند نفر که مایل باشی!».


البته، طبیعی است که هر فردی به‌اندازه ظرفیت خود از آن پاداش بهره‌مند خواهد شد، چنانچه در بعضی روایات می‌خوانیم که اهدای یک عمل به مرده منجر به آن می‌شود که نعمت او افزوده شود و یا از عذاب او کاسته شود.
اسحاق بن عمار از امام کاظم (علیه‌السّلام) پرسید: اگر کسی به حج برود و حج و عمره خود را و یا قسمتی از طواف خود را برای خویشاوند خود منظور کند، آیا اجر و پاداش خودش ناقص می‌شود؟
امام (علیه‌السّلام) فرمود: نه، ثواب یک حج کامل برای خودش و ثواب یک حج کامل برای خویشاوند او منظور می‌شود. پاداش دیگری هم دارد که به خویشان و دوستان خود رسیدگی و خدمت کرده است. من گفتم: اگر آن شخص، مرده باشد باز هم ثواب حج به او می‌رسد و در موقعیت او تاثیر می‌گذارد؟ امام (علیه‌السّلام) فرمود: آری؛ حتی ممکن است مورد خشم و غضب خدا باشد و به وسیله ثواب حج، مورد مغفرت قرار گیرد و یا اگر در تنگنا باشد، وسعت و گشایش یابد. من گفتم: مرده‌ای که در تنگنا بوده باشد، می‌فهمد که این گشایش و وسعت از کجا به او رسیده است؟ آن‌حضرت (علیه‌السّلام) فرمود: آری! من گفتم: اگر کسی باشد که با مذهب حق به دشمنی و ستیزه می‌پرداخت، باز هم ثواب حج برای او مفید واقع می‌شود؟ ایشان فرمود: آری. عذاب او تخفیف می‌یابد». با این نگاه می‌توان گفت که هر فردی به‌اندازه ظرفیت خود از این ثواب‌ها بهره‌مند خواهد شد.


۱. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج۴، ص۳۱۷، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، تهران، دار الکتب الاسلامیة، چاپ چهارم، ۱۴۰۷ق.    
۲. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج۴، ص۳۱۷.    
۳. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج۴، ص۳۱۵-۳۱۶.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «هدیه ثواب کارهای خیر به گناه‌کاران»، تاریخ بازیابی۱۴۰۱/۳/۲۵.    


رده‌های این صفحه : پاداش | مباحث حدیثی | هدیه




جعبه ابزار