• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

نکوهش نمایش یک تار مو به نامحرم

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: عذاب، جهنم، حجاب، نامحرم، مو، ابد، تار مو.

پرسش: این‌که اگر یک تار موی زن در برابر نامحرم بیرون باشد، در قیامت عذاب می‌شود در کدام آیه قرآن آمده است؟ و اگر در روایتی بدان اشاره شده، آیا سندش معتبر است؟!

پاسخ: حجاب و پوشش زنان یکی از دستورات تردیدناپذیر اسلام است که در دیگر ادیان الهی نیز چنین دستوری وجود داشته است. پوشش زن به حدی اهمیت دارد که در قرآن مجید و بسیاری از روایات، مطرح و محدوده آن بیان شده است. طبیعی است که عمل نکردن به هر دستوری از دستورات اسلام، سبب بروز برخی مشکلات در دنیا و عذاب در آخرت خواهد شد.
با این وجود ما معتقد نیستیم بانویی که در مقابل دین حق گردن نهاده و رابطه خوبی با خدا داشته و وزنه اعمال نیکش بیشتر از اعمال بدش می‌باشد، به‌طور قطع برای همان یکی دو تار مو وارد دوزخ شود. اما با فرض تکرار و اصرار بر گناه و نیز کوچک‌شمردن آن، نمی‌توان فردی را به دلیل‌ اندک کردارهای نیکی که در پرونده دارد، مستحق بخشش دانست.



در همین راستا رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) در بیان آنچه در شب معراج دید، به امام علی (علیه‌السّلام) و حضرت زهرا (سلام‌الله‌علیها) فرمود: زنانی را دیدم که به موهای خود آویزان هستند. آن زنی که با موی سرش در آتش آویزان بود، موی سرش را از نامحرمان نمی‌پوشاند».
با این وجود در هیچ آیه و روایت معتبری تصریح نشده است که زنان تنها با بیرون گذاشتن یکی دو تار مویشان وارد جهنم خواهند شد، و روایاتی که عذاب شدن زن را بی‌حجابی اعلام می‌کنند، در مورد بیرون گذاشتن مو است، نه یکی دو تار مو! و در عمل هم هیچ خانمی تنها یکی دو تار موی خود را بیرون نمی‌گذارد! اما باید به این نکته توجه داشت که قرآن می‌فرماید انسان در قیامت نتیجه کوچک‌ترین اعمال خود را خواهد دید:
«وَ مَنْ یعْمَلْ مِثْقالَ ذَرَّةٍ شَرًّا یرَهُ؛ و هر کسی به‌ اندازه ذرّه‌ای بدی کند، آن‌را خواهد دید.»
از‌این‌رو آرزو می‌کند که بین او و کارهای بدش فاصله باشد:
«یوْمَ تَجِدُ کلُّ نَفْسٍ ما عَمِلَتْ مِنْ خَیرٍ مُحْضَراً وَ ما عَمِلَتْ مِنْ سُوءٍ تَوَدُّ لَوْ اَنَّ بَینَها وَ بَینَهُ اَمَداً بَعیداً وَ یحَذِّرُکمُ اللَّهُ نَفْسَهُ وَ اللَّهُ رَؤُفٌ بِالْعِباد؛ روزی که هر کسی آنچه کار نیک به جای آورده را در برابرش می‌یابد و در واکنش به بدی‌هایی که مرتکب شده بود، آرزو می‌کند کاش میان او و آن [کارهای بد] فاصله‌ای دور بود. و خداوند، شما را از [کیفر] خود می‌ترساند، و [در عین حال‌] خدا به بندگان [خود] مهربان است.»
این قانون الهی که «هر فردی کوچک‌ترین عمل خود را در آخرت مشاهده خواهد کرد»، قانونی عام است که شامل گفتن یک دروغ کوچک، خوردن یک قطره شراب، استفاده مرد از یک قطعه بسیار کوچک طلا، دزدی مبلغی بسیار‌ اندک،‌ اندک آزاری به والدین، کم‌فروشی به‌ اندازه چند گرم، قماربازی اگرچه با برنده شدن تنها یک شکلات! و مواردی از این دست شده و انحصاری به بیرون گذاشتن یکی دو تار مو ندارد!


پس نباید فریب جوسازی‌های موجود در ارتباط با حجاب را خورد، و نباید هیچ گناهی را کوچک شمرد؛ زیرا به فرموده امام علی (علیه‌السّلام) «بزرگ‌ترین گناه، گناهی است که انجام دهنده‌اش آن‌را کوچک می‌شمارد».
با این وجود ما معتقد نیستیم بانویی که در مقابل دین حق گردن نهاده و رابطه خوبی با خدا داشته و وزنه اعمال نیکش بیشتر از اعمال بدش می‌باشد، به‌طور قطع برای همان یکی دو تار مو وارد دوزخ خواهد شد؛ زیرا انسان‌های غیر معصوم همواره گناهانی را در پروندۀ اعمالشان دارند که اگر انجام گناه در مقام سرکشی و طغیان در برابر دستورات خدا نبوده و به صورت یک رویه در زندگی افراد در نیامده باشد، بلکه همراه با دلهره، توبه، عذرخواهی و پشیمانی همراه باشد، امید بسیار است که خدا از این کاستی‌ها صرف نظر کرده و وی را هم‌نشین صالحان گرداند؛ اما در غیر این صورت و با فرض تکرار و اصرار بر گناه و نیز کوچک‌شمردن آن، نمی‌توان فردی را تنها به دلیل‌ اندک کردارهای نیکی که در پرونده دارد، مستحق بخشش دانست.


۱. شیخ صدوق، عیون اخبار الرضا، ج۲، ص۱۰-۱۱، محقق، مصحح، لاجوردی، مهدی، تهران، نشر جهان، چاپ اول، ۱۳۷۸ق.    
۲. زلزله/سوره۹۹، آیه۸.    
۳. آل عمران/سوره۳، آیه۳۰.    
۴. امام علی (علیه‌السلام)، نهج البلاغة، ص۵۳۵، محقق، صبحی صالح، قم، هجرت، چاپ اول، ۱۴۱۴ق.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «نکوهش نمایش یک تار مو به نامحرم»، تاریخ بازیابی۱۴۰۱/۵/۲۴.    


رده‌های این صفحه : جرایم اجتماعی | حجاب | مباحث حدیثی




جعبه ابزار