• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

محتوای قرآن

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: محتوای قرآن.

پرسش: آیا محتوای قرآن با کتاب‌های پیامبران دیگر فرق می‌کند؟

پاسخ: قرآن مجید، محتوای کتب آسمانی تحریف نشده و واقعی و بعثت و پیامبری پیامبران پیشین را مورد تصدیق قرار می‌دهد؛ ولی از آن‌جا که قرآن، کتاب کامل جهانی و دربردارنده برنامه‌های هدایتی و تربیتی کاملی می‌باشد، پس با وجود چنین کتابی سایر کتب آسمانی منسوخ می‌شوند و همه مردم از ظهور و بعثت پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله وظیفه دارند از پیامبر خاتم و قرآن کریم پی‌روی نمایند.



قرآن کریم به‌عنوان آخرین و کامل‌ترین کتاب آسمانی بر خاتم پیامبران خداوند نازل شد و دربرگیرنده برنامه‌های هدایتی و تربیتی جدیدی بود که در واقع کامل‌ترین برنامه زندگی بشری را که تأمین‌کننده سعادت دنیا و آخرت انسان‌ها می‌باشد، به همراه دارد.


بخشی از قرآن کریم، با کتاب‌های آسمانی دیگر مثل تورات، انجیل و ... قبل از تحریف شدن، یعنی کتاب‌های واقعی پیامبران بزرگ الهی در اصول توحیدی مشترک است؛ علاوه بر این قرآن کریم کتاب‌های واقعی پیامبران الهی را تأیید و تصدیق می‌کند؛ چنان‌که می‌فرماید:

«نزل علیک الکتاب بالحق مصدقاً لما بین یدیه و انزل التورایة والانجیل من قبل هدی للناس و انزل الفرقان؛ (همان کسی که) کتاب را به حق بر تو نازل کرد که با نشانه‌های کتب پیشین منطبق بود، و تورات و انجیل را پیش از ان، برای هدایت مردم، فرستاد و (نیز قرآن) کتابی که حق را از باطل مشخص می‌سازد، نازل کرد».


قرآن کریم، مسائل توحید و خداشناسی را در حد و سطح بالاتر و به‌طور دقیق‌تری و با تفصیل بیش‌تر مطرح کرده است. از آن‌جا که دین مقدس اسلام، جهانی بوده، کتاب قرآن کریم نیز جهانی و فراگیر می‌باشد و تمام مردم و بشریت در تمام عصرها مورد خطاب قرآن کریم هستند:

«و ما ارسلناک الا کافة للناس بشیراً و نذیرا...؛ و ما تو را جز برای همه مردم نفرستادیم تا (آن‌ها را به پاداش‌های الهی) بشارت دهی و (از عذاب او) بترسانی ...».

ولی سایر رسالت کتاب‌های آسمانی برای مقطع خاص و مردم منطقه‌ای خاص بوده و جهانی نبوده‌اند. به همین علت قرآن کریم نسبت به سایر کتاب‌های آسمانی، مسائل احکام و مباحث اخلاقی و ارزشی (مثل نماز، روزه، انفاق در راه خدا و...) را با تفصیل بیش‌تری مطرح کرده است، ولی در کتاب‌های دیگر (مثل تورات، انجیل و...) به احکام و مسائل دیگر به‌طور مجمل اشاره شده و در بسیاری از موارد نیز اساساً اشاره‌ای نشده است.
[۳] طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج ۶، ص ۴۴۰ ـ ۴۰۲، تهران، دارالکتب االاسلامیة.



قرآن کریم معجزه بزرگ پیامبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ است؛ برخلاف سایر کتاب‌های آسمانی که معجزه نیستند، سایر کتب آسمانی مورد تحریف قرار گرفته‌اند، ولی قرآن کریم تنها کتاب آسمانی است که از تحریف محفوظ مانده است:

«انا نحن نزلنا الذکر و انا له لحافظون؛ ما قرآن را نازل کردیم؛ و ما به‌طور قطع نگهدار آن هستیم...


بنابراین قرآن مجید، محتوای کتب آسمانی تحریف نشده و واقعی و بعثت و پیامبری پیامبران پیشین را مورد تصدیق قرار می‌دهد؛ ولی از آن‌جا که قرآن، کتاب کامل جهانی و دربردارنده برنامه‌های هدایتی و تربیتی کاملی می‌باشد، پس با وجود چنین کتابی سایر کتب آسمانی منسوخ می‌شوند و همه مردم از ظهور و بعثت پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله وظیفه دارند از پیامبر خاتم و قرآن کریم پی‌روی نمایند.



۱. علامه شهید مرتضی مطهری، آشنایی اسلام قرآن، قم، صدرا، ج ۲، ص ۱۵۵ ـ ۱۷۳.
۲. ناصر مکارم شیرازی و دیگران، تفسیر نمونه، تهران، دارالکتب الاسلامیة، ج ۱۸، ص ۹۱ ـ ۹۶.
۳. علامه طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، قم، انتشارات اسلامی، ج ۱۱، ص ۴۶. [۷]    . آل‌عمران( ۳.


۱. آل‌عمران (۳)، آیه ۳.    
۲. سبأ (۳۴)، آیه ۲۸.    
۳. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج ۶، ص ۴۴۰ ـ ۴۰۲، تهران، دارالکتب االاسلامیة.
۴. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج ۶، ص ۶۷، تهران، دارالکتب االاسلامیة.    
۵. حجر (۱۵)، آیه ۹.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر و همکاران، تفسیر نمونه، ج ۱۲، ص ۳۱۶، تهران، دارالکتب الاسلامیة.    
۷. مکارم شیرازی، ناصر و همکاران، تفسیر نمونه، ج ۱۱، ص ۱۷ ۳۱، تهران، دارالکتب الاسلامیة.    




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «محتوای قرآن»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۱۱/۱۷.    



جعبه ابزار