• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

متّقین

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: متقین، امام علی علیه‌السلام.
پرسش: تفسیر جمله حضرت علی ـ علیه‌السلام ـ که در مورد متقین می‌فرماید: «مَشْیُهُم التَّواضُع» چیست؟
پاسخ: جمله «مَشْیُهُم التَّواضُع»،
[۱] نهج‌البلاغه، خطبه ۱۹۳. قسمتی از خطبه ۱۹۳ نهج‌البلاغه، معروف به خطبه متقین:«.... فَالْمُتَّقُونَ فِیهَا هُمْ أَهْلُ الْفَضَائِلِ مَنْطِقُهُمُ الصَّوَابُ وَ مَلْبَسُهُمُ الِاقْتِصَادُ وَ مَشْیُهُمُ التَّوَاضُعُ غَضُّوا أَبْصَارَهُمْ عَمَّا حَرَّمَ اللَّهُ عَلَیْهِمْ وَ وَقَفُوا أَسْمَاعَهُمْ عَلَی الْعِلْمِ النَّافِعِ لَهُمْ نُزِّلَتْ أَنْفُسُهُمْ مِنْهُمْ فِی الْبَلَاءِ کَالَّتِی نُزِّلَتْ فِی الرَّخَاء».
دوگونه تفسیر می‌شود:





۱.۱ - ۱. به معنای راه‌ رفتن متواضعانه

راه رفتن آنها متواضعانه است، از میان همه مسائل، مشی و راه رفتن را مطرح فرمود، چرا ؟ پاسخ این پرسش نیاز به تمهید و مقدمه دارد.

۱.۱.۱ - اعمال انسان، بازتابی از صفات و حالات درونی

اعمال انسان انعکاس و بازتابی از صفات و حالات درونی او است. در بیماری‌های جسمی این مسئله روشن است، اگر در سطح پوست دانه‌های چرکین پدیدار شوند، نشانگر عدم صحت فعل و انفعال کبد است، و اگر چشم انسان زرد شود، آئینه وجود بیماری در کیسه صفراست؛ همچنان‌که سیاهی و کبودی لب‌ها نشانگر اختلال در کار دریچه های قلب ، و در نتیجه عدم تصفیه صحیح خون است. و بالاخره اندکی اختلاف و عدم تعادل در ظاهر، حکایت از اختلال در باطن می‌کند، این مسئله عیناً در بیماری‌های روحی هم نمایانگر است، سینه را جلو دادن و سر به آسمان بلند کردن و پاشنه پاها را بر زمین کوبیدن، نشانه مرض روحی است.

۱.۱.۲ - راه رفتن نشانه تواضع یا تکبر

راه رفتن معقولانه و غیر معقولانه به‌عنوان یک پدیده و نشانه‌ای از سرِ درون، گویای روح تواضع یا تکبر است، انسان متکبر در راه رفتن او تکبر و تبخر جلوه‌گر است.

۱.۲ - ۲. به معنای خط و مشی و سیره

تفسیر دوم این فراز از خطبه، به این شرح است که «مشی» به معنای راه رفتن نیست که آینه درون باشد؛ بلکه معنای اعم دارد که همان خط و مشی، روش و سیره است.

۱.۲.۱ - تواضع، برنامه و سیره پرهیزکاران

یعنی برنامه و خط و مشی زندگی پرهیزکاران در تمام ابعاد، تواضع و فروتنی است، درس خواندن، گفتن، شنیدن، قلم به دست گرفتن، امر به معروف و نهی از منکر کردن، معاشرت و کسب‌و‌کار و همه‌و‌همه اعمال و رفتار او آمیخته با تواضع است.


۱. نهج‌البلاغه، خطبه ۱۹۳. قسمتی از خطبه ۱۹۳ نهج‌البلاغه، معروف به خطبه متقین:«.... فَالْمُتَّقُونَ فِیهَا هُمْ أَهْلُ الْفَضَائِلِ مَنْطِقُهُمُ الصَّوَابُ وَ مَلْبَسُهُمُ الِاقْتِصَادُ وَ مَشْیُهُمُ التَّوَاضُعُ غَضُّوا أَبْصَارَهُمْ عَمَّا حَرَّمَ اللَّهُ عَلَیْهِمْ وَ وَقَفُوا أَسْمَاعَهُمْ عَلَی الْعِلْمِ النَّافِعِ لَهُمْ نُزِّلَتْ أَنْفُسُهُمْ مِنْهُمْ فِی الْبَلَاءِ کَالَّتِی نُزِّلَتْ فِی الرَّخَاء».



پایگاه حدیث نت.    






جعبه ابزار