• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

فطرس ملک

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلید واژه:فطرس ملک، فرشته، نافرمانی
پرسش: اگر فرشتگان فطرتاً بر ذکر و تسبیح و اطاعت خدا خلق شده باشند و هیچ گاه از اوامر خدا سرپیچى نمى کنند, چرا فطرس نافرمانى کرد ؟
پاسخ:



روایت فطرس ملک را شیخ صدوق در امالى، مجلس ۲۸و شیخ طوسى در رجال خود، حدیث ۱۰۹۲ نقل کرده اند. بعضى علما در صحّت این حدیث اختلاف کرده اند و آن را معتبر نمى دانند. دلیلشان این است که فرشتگان نافرمانى و تقصیر نمى کنند.منبع دوم منبع داستان فطرس ملک در بحارالانوار, ج ۵۶ ص ۱۸۴از اکمال الدین آمده است.


علامه سید محمد حسین طباطبایی (ره) در این زمینه مى فرماید: باید دانست تمام فرشتگان، به تصریح قرآن و روایات متواتر معصومند. تنها در پاره اى روایات مربوط به قصه هاروت و ماروت، خلاف آن بیان شده که روایات دیگر آن را رد کرده است. نیز در روایتى که از طریق اهل سنّت در مورد قصهء دردائیل نقل شده است، در روایت دیگرى که قصهء فطرس را بیان مى کند،خلاف این معنا بیان شده است و این روایات علاوه بر آن که خبر واحدند، خالى از ابهام نیستند.
[۱] على رضا رجالى تهرانى، فرشتگان، ص ۱۲۲ به نقل از رسائل توحیدى، ص ۱۹۳



البته استاد شهید مطهری (ره) مطلبى را در اینباره فرموده اند: بعضى از ملائکه را در اخبار و احادیث ملائکه ذمى مى گویند که موجوداتى هستند نامریى، اما شاید خیلى به انسان شبیهند؛ یعنى تکلیف مى پذیرند و احیاناً تمرّد مى کنند. از این رو بعضى اخبار راجع به بعضى ملائکه مى گوید که تمرّد کرده و بعد مورد غضب خدا واقع شدند.
[۲] على رضا رجالى تهرانى , فرشتگان، ص ۱۲۲ به نقل از رسائل توحیدى، ص ۱۹۳، به نقل مرتضى مطهرى، توحید، ص ۳۴۲ با تلخیص




۱. على رضا رجالى تهرانى، فرشتگان، ص ۱۲۲ به نقل از رسائل توحیدى، ص ۱۹۳
۲. على رضا رجالى تهرانى , فرشتگان، ص ۱۲۲ به نقل از رسائل توحیدى، ص ۱۹۳، به نقل مرتضى مطهرى، توحید، ص ۳۴۲ با تلخیص



سایت مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی    


رده‌های این صفحه : فرشتگان | کلام




جعبه ابزار