• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

علم امامان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: امام صادق، الهام، علم.

پرسش: در کتاب کافی از امام صادق (علیه‌السّلام) روایت شده که علم ما «غابر و مزبور و نکت فی القلوب» است. این حدیث را ترجمه کنید. آیا سند معتبر دارد؟



متن حدیث و ترجمه چنین است:
«المُفَضَّلُ بنُ عُمَرَ: قُلتُ لِاَبِی الحَسَنِ (علیه‌السّلام): رُوّینا عَن ابی عَبدِ اللّهِ (علیه‌السّلام) انَّهُ قالَ: انَّ عِلمَنا غابِرٌ ومَزبورٌ ونَکتٌ فِی القُلوبِ ونَقرٌ فِی الاَسماعِ، فَقالَ: امَّا الغابِرُ فَما تَقَدَّمَ مِن عِلمِنا، وامَّا المَزبورُ فَما یاتینا، وامَّا النَّکتُ فِی القُلوبِ فَاِلهامٌ، وامَّا النَّقرُ فِی الاَسماعِ فَاَمرُ المَلَک؛ مفضّل بن عمر: به امام موسی بن جعفر (علیه‌السّلام) عرض کردم: به ما گفته‌اند که امام صادق (علیه‌السّلام) فرموده است: علم ما، یا به گذشته است و یا نوشته شده و یا الهام به دل و یا نجوای در گوش. سپس فرمود: امّا گذشته، همان علم آشکار شده ما است و نوشته شده، آن است که می‌آید و الهام، که به دل می‌نشیند و نجوای در گوش، که دستور فرشتگان است.


در برنامه درایة النور، نسخه ۲/۱ این حدیث، ضعیف دانسته شده است. اما باید توجه داشت که روایت فوق، در منابع دیگر نیز آمده و حدیث‌های دیگر نیز به همین مضمون داریم. بنابراین به صرف ضعیف بودن این راویت در کافی، مضمون آن را نمی‌توان نادرست دانست.


۱. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج۱، ص۲۶۴، ح۳.    



حدیث‌نت، برگرفته از مقاله «دانش امامان» تاریخ بازیابی۱۳۹۷/۵/۲۴.    


رده‌های این صفحه : علم | فرشتگان | مقالات حدیث‌نت




جعبه ابزار