• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

علت عدم حضور امام علی در جنگ تبوک

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: منافق، حضرت علی (علیه‌السّلام)، جنگ تبوک، پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم).

پرسش: حضرت علی (علیه‌السّلام) در همه جنگ‌های پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) حضور داشت اما چرا در جنگ تبوک حاضر نبود؟

پاسخ اجمالی: منافقان مدینه برای فتنه در جستجوی فرصت‌ بودند و منطقه تبوک نیز بسیار دور بود لذا پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) امام علی (علیه‌السّلام) را برای حراست از حکومت در مدینه باقی گذاشت و در پی شایعه منافقین مبنی بر ترک همراهی [[پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) ایشان جمله جاودانه «آیا خشنود نمی‌شوی از این‌که برای من همچون‌ هارون برای موسی باشی، جز آن که پیامبری پس از من نیست؟» را در شأن علی (علیه‌السّلام) بیان کرد.



تبوک، دورترین نقطه‌ای بود که پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) در نبردهایش راهی آن شد. تحرّک‌های منافقان در آستانه حرکت به سوی تبوک و حوادثی که رخ داده بود، به روشنی نشان می‌داد که منافقان برای ضربه‌زدن به حکومت نوبنیاد پیامبر خدا، در جستجوی فرصت‌اند و این غیبت طولانی، موقعیت مناسبی برای آنان است.
از‌این‌رو، با آن‌که پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله)، محمّد بن مسلمه را جانشین خود در مدینه قرار داده بود، علی (علیه‌السّلام) را در مدینه گذارد و به او فرمود:
«چاره‌ای نیست، جز آن‌که یا من بمانم یا تو.»
و فرمود:
«مدینه جز با من یا تو سامان نمی‌یابد.»
بدین‌سان، توطئه منافقان، نقش بر آب شد و حضور علی (علیه‌السلام) لرزه بر‌اندام منافقان و توطئه‌گران افکند و آنان را از این‌که بتوانند در مدینه حرکتی کنند، مأیوس ساخت. از‌این‌رو، آهنگ دیگری ساز کردند.


تبوک، تنها جنگی بود که علی (علیه‌السّلام) بر اساس تصمیم پیامبر خدا و به دلیلی که ذکر شد، در آن، شرکت نمی‌جست. منافقان، شایعه ساختند که علی (علیه‌السّلام) با همه اشتیاقِ پیامبر خدا به شرکت او در نبرد، از جنگ و همراهی پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) تَن زده است.
علی (علیه‌السّلام) به محضر پیامبر خدا شتافت و جریان را با ایشان در میان گذاشت و پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله)، جمله جاودانه و شکوهمندِ «آیا خشنود نمی‌شوی از این‌که برای من همچون‌ هارون برای موسی باشی، جز آن که پیامبری پس از من نیست؟» را در شأن علی (علیه‌السّلام) بیان کرد.
بدین‌سان، هم توطئه منافقان در نطفه خفه شد و هم یکی از درخشان‌ترین مناقب علی (علیه‌السّلام) در پیش دید مردمان، رقم خورد.


۱. طبری، محمد بن جریر، تاریخ طبری، ج۳، ص۱۷    
۲. بلاذری، أحمد بن یحیی، انساب الاشراف، ج۲، ص۹۵.    



سایت‌ حدیث‌نت، برگرفته از مقاله «امام علی و جنگ تبوک» تاریخ بازیابی۱۳۹۹/۹/۴.    






جعبه ابزار