• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

شنیدن ندای أنا المهدی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: ظهور امام زمان (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف)، ندای «اَنا المهدی».

پرسش: هنگامی که امام زمان (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) ظهور می‌کند، آیا ندای «اَنا المهدی» ایشان همه عالم را فرا می‌گیرد (به گوش می‌رسد) یا کم‌کم از طریق خبرها آگاه می‌شویم؟

پاسخ: ۱. چون ندای حضرت ابلاغ عمومی است و فلسفه آن، اتمام حجت بر انسان‌هاست، همه مردم آن را می‌شنوند.
۲. شنیدن صدا و دیدن رخ زیبای امام عصر (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) ممکن است به یکی از این دو راه باشد:
الف. از طریق ابزار پیشرفته امروزی همچون ماهواره و تلویزیون و ... باشد. بر این اساس پیشرفت علم و تکنولوژی روز مسئله دیدن حضرت و شنیدن صدای وی را در هنگام ظهور روشن و بدیهی کرده است.
ب. از طریق اعجازآمیز و بدون استفاده از ابزارهای پیشرفته باشد؛ زیرا خداوند بر انجام هر کاری تواناست.




از آنجا که نهضت آسمانی و عدالت‌خواهانه حضرت بقیة الله، یک نهضت جهانی است و به همه بشریت تعلق دارد، به همین جهت زیبنده است که همه جهانیان از وقوع و تحقق ان آگاهی یابند و بدانند که حضرت با ظهور خویش، روند جامعه و تاریخ را به کلی دگرگون می‌کند؛ اما در مورد اینکه صدای دلربای امام زمان (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) را چگونه انسان‌ها می‌شنوند، همچنین چگونه ایشان را می‌بینند، ممکن است به یکی از دو صورت ذیل باشد:

۱.۱ - شنیدن صدا به زبان عربی

ممکن است صدای آن حضرت، تنها به واژه و زبان عربی فصیح و رسا، طنین افکند و آنگاه طنین آن در چند ثانیه سراسر گیتی را فراگیرد و کسانی که زبان عربی را به خوبی می‌دانند، آن پیام را به همان صورت دریابند و آنان که به واژه و فرهنگ عربی، آگاهی کامل ندارند، آن را بدون دریافت مفهوم بشنوند و پس از تحقیق و پی‌جویی، مفهوم و معنای آن را دریابند. ممکن است خبرگزاری‌ها، صدای حضرت را به سراسر جهان مخابره و در هر کشوری به زبان و فرهنگ آن کشور، منتشر نمایند و بدین‌سان بیانات آن امام، ظرف چند دقیقه به همان زبان‌ها، ترجمه شود و هر جامعه و تمدنی آن را به زبان خویش، از رسانه‌های گروهی دریافت دارد.
همچنین تصویر حضرت، از طریق خبرگزاری‌ها در ظرف چند ثانیه به سراسر جهان مخابره شود. چنان‌که ابزار پیشرفته همچون ماهواره، تلویزیون و اینترنت، سخنرانی یا مسابقه ورزشی را به طور مستقیم از غرب عالم برای شرق عالم، پخش می‌کنند و امروزه چنین مطلبی، عجیب نیست.

این نکته شایسته یادآوری است که پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) و امامان نور ‌(علیهم‌السلام)، هنگام نوید از آینده و سخن گفتن با مردم، با توجه به سطح خرد و‌ اندیشه مردم سخن می‌گفتند و می‌دانیم که‌اندیشه‌ها در آن روزگاران نمی‌توانستند رسانه‌های گروهی و وسایل سریع خبررسانی جهان امروز و نقش آنها را، در رساندن اخبار و رویدادها به دورترین نقاط گیتی ـ در کوتاه‌ترین فرصت ممکن ـ درک کنند.

۱.۲ - شنیدن صدا براساس زبان خویش

احتمال دیگر اینکه هر جامعه و تمدنی، صدای زیبای حضرت بقیة الله ارواحناه فداه را به صورت اعجازآمیزی، طبق فرهنگ و زبان خویش دریافت می‌دارد؛ به گونه‌ای که همگان در همان لحظات نخست، صدای ایشان را بدون ترجمه و گزارش خبرگزاری‌ها، به زبان و لغت خویش، درک می‌کنند. چنین چیزی بعید نیست؛ زیرا خداوند بر هر کاری تواناست و ظهور امام زمان (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف)، نیز به معجزات و کارهای اعجازآمیز پیچیده شده است. نیز تصویر حضرت را انسان‌ها در سراسر گیتی می‌توانند به شکل اعجازآمیزی دریافت کنند، بدون استفاده از ابزاری همچون ماهواره و ... اکنون انسان با علم محدود خویش توانسته ابزاری درست کند که سخنرانی یا مسابقه ورزشی را طی چند لحظه به سراسر عالم مخابره کند.

قرآن می‌فرماید: «وَمَا اُوتِیتُمْ مِنَ الْعِلْمِ اِلَّا قَلِیلًا»؛ «و به شما جز‌اندکی از علم و دانش، ارزانی نشده است».

این همه پیشرفت‌ها در زمان ما و تا ظهور امام عصر (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف)، دو حرف از بیست‌ و هفت حرف علم را شامل می‌شود.
امام صادق (علیه‌السلام) فرمودند: «علم و دانش، بیست و هفت حرف (بیست و هفت شعبه و شاخه) است. تمام آنچه پیامبران الهی برای مردم آوردند، دو حرف بیش نبود و مردم تاکنون جز آن دو حرف را نشناخته‌اند، اما هنگامی که قائم ما قیام کند، بیست و پنج حرف (بیست و پنج شعبه و شاخه) دیگر را آشکار می‌سازد و در میان مردم، منتشر می‌سازد و دو حرف را به آن ضمیمه می‌کند تا بیست و هفت حرف کامل و منتشر شود».


اینک، هنگامی که بشر بر چنین کاری توانایی یافت، آیا آفریدگار هستی نمی‌تواند صدا و تصویر آن امام را، در یک لحظه به گونه‌ای طنین‌افکن سازد که انسان‌ها در هر کشوری آن را بشنوند و ببینند. یقیناً خداوند بر هر کاری توانا است.
[۳] قزوینی، سیدمحمدکاظم، امام مهدی از ولادت تا ظهور، ۸۱، ص۵۱۸-۵۲۰، ترجمه علی کرمی، سیدمحمد حسینی، (با تصرف و تغییر)، الهادی، چ۴.
اما از نظر ارتباطات صوتی و تصویری جهانی، دوران حضرتش باز ویژگی‌های خاصی دارد.

• در برخی روایات چنین می‌خوانیم: «در هنگام ظهور آن حضرت، تنها یک چشم او را نمی‌بیند؛ بلکه در یک آنِ واحد، همگان آن حضرت را خواهند دید».
و نیز روایات دیگر بدین مطلب اشاره می‌کنند که مردم بدون نیاز به وسایل خارجی با یکدیگر ارتباط برقرار می‌کنند.

• چنان‌که امام صادق (علیه‌السلام) فرمودند: «هنگامی که قائم ما قیام کند، خداوند آن‌چنان گوش و چشم شیعیان ما را تقویت می‌کند که میان آنها و قائم (رهبر و پیشوایشان) نامه‌رسان نخواهد بود. با آنها سخن می‌گوید و سخنش را می‌شنوند و او را می‌بینند؛ در‌حالی‌که او در مکان خویش است (و آنها در نقاط دیگر جهان.


۱. چون ندای حضرت ابلاغ عمومی است و فلسفه آن اتمام حجت بر انسان‌هاست، همه مردم آن را می‌شنوند.
۲. شنیدن صدا و دیدن رخ زیبای امام عصر (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) ممکن است به یکی از این دو راه باشد:
الف. از طریق ابزار پیشرفته امروزی همچون ماهواره و تلویزیون و ... باشد. بر این اساس پیشرفت علم و تکنولوژی روز مسئله دیدن حضرت و شنیدن صدای وی را در هنگام ظهور روشن و بدیهی کرده است.
ب. از طریق اعجازآمیز و بدون استفاده از ابزارهای پیشرفته باشد؛ زیرا خداوند بر انجام هر کاری تواناست.


۱. حکومت جهانی مهدی (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف)، آیت‌الله مکارم شیرازی، انتشارات نسل جوان، قم، ۱۳۸۰ش.
۲. مجموعة فرمایشات حضرت بقیة الله، محمد خادمی شیرازی، رسالت، ۱۳۷۷ش.


۱. اسراء/سوره۱۷، آیه۸۵.    
۲. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۲، ص۳۳۶، بیروت، مؤسسة الوفاء، چ۲.    
۳. قزوینی، سیدمحمدکاظم، امام مهدی از ولادت تا ظهور، ۸۱، ص۵۱۸-۵۲۰، ترجمه علی کرمی، سیدمحمد حسینی، (با تصرف و تغییر)، الهادی، چ۴.
۴. مکارم شیرازی، ناصر، حکومت جهانی مهدی (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف)، ص۲۶۴، قم، نسل جوان، چ۱۱، ۱۳۸۰ش.    
۵. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۲، ص۳۳۶، بیروت، مؤسسة الوفاء، چ۲.    




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «شنیدن ندای اَنا المهدی»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۸/۰۹/۱۹.    







جعبه ابزار